PREDSEDNIK SRBIJE U CERNU Vučić: Zahvalan ljubaznim domaćinima na srdačnom dočeku (video)

screenshot instagram/buducnostsrbijeav

Zahvalan sam ljubaznim domaćinima na srdačnom dočeku, sa velikim nestrpljenjem očekujem prezentaciju generalne direktorke Cerna Fabiole Đanoti, koja će nam govoriti o budućnosti najveće naučne laboratorije na svetu, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je danas u poseti CERNU u Švajcarskoj.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je danas u Švajcarskoj posetio "Veliki hadronski sudarač" u Evropskoj organizaciji za nuklearna istraživanja (CERN)."Ponosan sam na Srbiju i zadivljen onime što sam video u Velikom hadronskom sudaraču, znajući da i naša pamet učestvuje u najvećem naučnom eksperimentu našeg vremena", naveo je Vučić na Instagramu.

On je dodao da Srbija, kao punopravna članica CERN, "s ponosom ističe da su njeni timovi dali veliki doprinos istraživanjima u najvećoj i najsloženijoj laboratoriji na svetu". Vučić je danas u CERN povodom 70. godišnjice osnivanja te organizacije.

U Ženevi, gde je sedište CERN, on će imati sastanke s drugim gostima iz sveta, predstavnicima međunarodnih organizacija i predstavnicima srpske zajednice u toj organizaciji, najavio je njegov kabinet.

Međuvladina organizacija CERN upravlja najvećom svetskom laboratorijom za fiziku elementarnih čestica. Osnovana je 1954. godine, sa sedištem u zapadnom predgrađu Ženeve, na granici Francuske i Švajcarske. Ima 24 države članice, od kojih je Izrael jedina vanevropska.

screenshot instagram/buducnostsrbijeav 

"Veliki hadronski sudarač" (LHC) je najveći i najmoćniji akcelerator čestica na svetu. Sastoji se od 27-kilometarskog prstena superprovodljivih magneta. LHC je najveći u svetu i po energiji.

Gradila ga je Evropska organizacija za nuklearna istraživanja od 1998. do 2008. godine u saradnji više od 10.000 naučnika i stotina univerziteta i laboratorija u više od 100 zemalja. ;Otvoren 21. oktobra 2008, radi od ;2010 godine.

Zasad najveće otkriće LHC je elementarna čestica "Higsov bozon" koja tvori materiju, objavljeno 2012. godine

 Kurir.rs

 Bonus video:

This browser does not support the video element.

Aleksandar Vučić razgovora sa stanovnicima Krupnja  Kurir televizija