"DPS NE MOŽE DA SE VRATI NA VLAST" Novinar iz Crne Gore za Kurir o lokalnim izborima u Podgorici: Očekujem dogovor partija iz tzv. avgustovske većine

Dalji pregovori oko vlasti u Podgorici odvijaće se na liniji Za budućnost Podgorice, Evropa sad, Demokrate i koalicije Za bolju Podgoricu, koju predvode Jakov Milatović i Luka Rakčević, kaže za Kurir Marko Vešović.

EPA Boris Pejović

Demokratska partija socijalista (DPS) Mila Đukanovića odnela je pobedu na podgoričkim izborima, ali sagovornik Kurira ne veruje da će uspeti da se vrati na vlast u glavnom gradu Crne gore. Kako ocenjuje za Kurir, gotovo je izvesno da će buduću vlast u Podgorici formirati tzv. avgustovska većina.

Naime, vladajuće partije s državnog nivoa i opozicioni DPS do dovoljnog broja za većinu od najmanje 30 odbornika, mogu doći isključivo savezništvom s Milatovićevom listom, koju čine Građanski pokret URA, Pokret za Podgoricu i Pokret za promjene. Ako bi savez PES-Demokrate i koalicija oko DF-a obezbedili podršku te liste, imali bi 33 mesta u parlamentu. Istovremeno, DPS bi uz podršku Evropskog saveza, SEP-a bivšeg premijera Duška Markovića i liste "Za bolju Podgoricu" došao do minimuma potrebnog za formiranje vlasti.

Urednik portala Radio-televizije Crne Gore Marko Vešović, za Kurir kaže da je potpuno jasno da će se dalji pregovori odvijati na liniji Za budućnost Podgorice, Evropa sad, Demokrate i Koalicije Za bolju Podgoricu koju predvode Jakov Milatović i Luka Rakčević.

Kurir Televizija  Marko Vešović, urednik portala RTCG

"Mislim da je to neka "stara većina". Naime, sada se vraćamo na to da ta tzv. avgustovska većina mora da se dogovori, oni su ti koji imaju najveću odgovornost. Ne mislim da DPS može da se vrati na vlast, da mogu da uđu u dogovore sa nekim od partija iz avgustovske većine, jer mislim da DPS sa Đukanovićem i nema neki veliki koalicioni kapacitet. Ono što je definitivno jasno je da je ovo neki novi nivo političke većine u Podgorici i očekujem do kraja nedelje pregovore u tom smislu", smatra Vešović.

Ukazuje i da je izbore u Podgorici, pre svega, obeležila veoma niska izlaznost za crnogorske prilike što se, ističe, odrazilo i na rezultat izbora, odnosno na rezultat koji su postigli pojedini učesnici.

Shutterstock, EPA Boris Pejović, BETA Amir Hamzagić, Imago / Alamy / Alamy / Profimedia 

"DPS jeste ostvario dobar izborni rezultat, s obziroma na to da su oni već četiri godine opozicija u Podgorici. Druga stvar, koja je vrlo važna, je pitanje pozicije Koalicije Za budućnost Podgorice koja je postigla vrlo dobar rezultat i trend rasta, te je jasno da širi svojh politički uticaj. Mislim da ne mogu biti nešto posebno zadovoljni u Evropi sad, iako i oni beleže rast ali verujem da su očekivali više", smatra Vešović.

On pak dodaje, da, bez obzira na to, mala izlaznost treba da posluži kao opomena donosiocima odluka u Crnoj Gori.

"Oni sada moraju da malo razmotre dalju političku startegiju i da ipak shvate da su im birači poslali poruku da moraju da se uozbilje i da moraju da prestanu sa međusobnim svađama i trvenjima jer to je jedini put da se napravi jedna ozbiljna politička većina koja će izvesti zemlju na put ka EU", zaključio je Vešović.

I. Ž.

 Bonus video:

This browser does not support the video element.

Kako su prošli izbori u Crnoj Gori? "Izlaznost nikada manja, a niko nema razloga za slavlje"  Kurir televizija