BACANJE POSLOVNIKA, VREĐANJE ŽENA I NEISTINE OKO VILE JOVANKE BROZ: Skandali opozicije na zasedanju Skupštine Srbije proteklih dana

Burne rasprave obeležile su zasedanje Skupštine Srbije prethodnih dana

Zorana Jevitć

Poslanici Skupštine Srbije počeće u ponedeljak, 7. oktobra prvu sednicu redovnog zasedanja za koju je predloženo razmatranje izmena i dopuna Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima kojima se traži zabrana istraživanja i eksploatisanja litijuma i bora.

Narodni poslanici su juče i tokom prethodne sedmice raspravljali o rebalansu budžeta, a građani su putem TV prenosa imali priliku da slušaju o svemu i svačemu, a ponajamanje o temi koja je bila na dnevnom redu.

Sednicu o rebalansku obeležili su brojni skandali od strane dela poslanika opozicije, a narodni tribun koji se najviše isticao po incidentnom ponašanju je Aleksandar Jovanović Ćuta, šef poslaničkog kluba Ekološki ustanak.

Ćuta bacao poslovnik

Printskrin  Aleksandar Jovanović Ćuta baca Poslovnik

Aleksandar Jovanović Ćuta je tokom zasedanja šokirao javnost skandaloznim ponašanjem u Skupštini Srbije.

On je prošle nedelje bacio Zbirku propisa koja sadrži: Ustav, Ustavne zakone, Zakon o narodnoj skupštini, Poslovnik i Jedinstvena metodološka pravila za izradu propisa. Na ovaj način Jovanović je ukazao nepoštovanje prema sopstvenom Ustavu i zakonima.

Vila Jovanke Broz

Marina Lopičić, Printscreen, Nemanja Nikolić 

Aleksandar Jovanović Ćuta je sednicu, na kojoj se raspravljalo o rebalansu budžeta, iskoristio i da optuži predsednicu parlamenta Anu Brnabić da je kupila vilu Jovanke Broz.

"A vi gospođo Brnabić, niste mi odgovorili na pitanje koliko košta Jovankina vila koja je sad vaše privatno vlasništvo. Odakle vam bre milioni za tu vilu? Ajde odgovorite sada da svi čujemo to. A ko je vama dao vilu Jovankinu?", vikao je Ćuta.

Predsednica parlamenta mu je mirnim glasom odgovorila.

"Sad vi meni recite, kada pokažem, da ste lagali svih ovih dana da sam kupila vilu, šta onda? Hoćete mi uputiti izvinjenje, makar?", rekla je Brnabićeva, Jovanović je na to odgovorio da hoće.

Poslanik Jovanović ne samo da nije uputio izvinjenje Brnabićevoj, već je u parlamentu priznao da je slagao.

"Što se tiče vaše vile na Dedinju. Da, vi niste vlasnik Jovankine vile na Dedinju", rekao je Jovanović u diskusiji, a Brnabićeva ga je upitala:

"Izvinite, nisam čula, nisam vlasnik? Molim? Nisam vlasnik te vile? Aha, znači, tri dana ste pričali da sam vlasnik, ali sada kažete da nisam", rekla je ona.

Zdravko Ponoš uvredio žene

Youtube printscreeen  Zdravko Ponoš

U toku zasedanja Skupštine Srbije, u delu rasprave o amandmanima, poslanik opozicije Zdravko Ponoš uputio je uvredljive reči ministarki za brigu o porodici Milici Đurđević Stamenkovski, čime je uvredio ne samo nju nego i svaku ženu u Srbiji.

"Mi ćemo prihvatiti vaš predlog zakona, nemojte da kvarite atmosferu. Radite nešto drugo, idite skuvajte ručak, okačite zavesu, spremite ispit, odmorite se...", rekao je Ponoš na šta je predsednica Skupštine Ana Brnabić odmah reagovala i izrekla mu opomenu.

Odugovlačenje 

Inače poslanici opozicije, koji su podneli ukupno 146 amandmana na predložene izmene zakona, juče su na konferenciji za novinare, nakon obraćanja predsednice parlamenta Ane Brnabić u kojem je rekla da neće biti vremena da se u vanrednom zasedanju raspravlja o litijumu zbog toga što je opozicija odugovlačila sednicu, rekli da oni nisu odgovorni za navodnu opstrukciju sednice o rebansu budžeta i da su veći deo vremena "potrošili predstavnici vlasti".

Predsednica Narodne Skupštine Ana Brnabić rekla je danas da bi opozicija najradije sada povukla predlog novog Zakona o izmenama i dopunama o rudarstvu i geološkim istraživanjima, ali da je sada kasno i navela da je jasno zašto su oni opstruisali rad Skupštine i zašto su u stvari gurali da prođe vanredno zasedanje, da taj predlog zakona nikako ne dođe na dnevni red.

Kurir.rs