SRBIJA JEDINA ČLANICA CERN SA ZAPADNOG BALKANA! Naša zemlja ispred Hrvatske i Slovenije, čak 20 naših naučnika uključeno u projekte

YouTube/Printscreen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravi danas u Ženevi u Švajcarskoj, gde učestvuje na obeležavanju 70 godina postojanja Evropske organizacije za nuklearna istraživanja CERN.

CERN ima 24 zemlje članice: Austriju, Belgiju, Bugarsku, Češku, Dansku, Estoniju, Finsku, Francusku, Nemačku, Grčku, Mađarsku, Izrael, Italiju, Holandiju, Norvešku, Poljsku, Portugal, Rumuniju, Slovačku, Španiju, Švedsku, Švajcarsku i Ujedinjeno Kraljevstvo, kao i Srbiju. 

Srbija je jedina zemlja sa Zapadnog Balkana koja je članica ove organizacije.

Slovenija i Hrvatska, zemlje članice EU, su po statusu iza naše zemlje u CERN-u. Kipar i Slovenija su zemlje posmatrači koje su na korak od članstva, dok su Brazil, Hrvatska, Litvanija, Letonija, Pakistan, Turska i Ukrajina samo zemlje posmatrači.

Od oktobra 2022. godine, 54 naučnika i inženjera radi u okviru srpskih naučnih institucija koje su zvanično uključene u eksperimente i međunarodne projekte CERN-a. U CERN-u takođe radi i oko 20 srpskih naučnika i inženjera u okviru drugih institucija koje su uključene u CERN-ove projekte.

Poslednjih 15-tak godina, srpski naučnici, inženjeri i specijalisti su aktivno uključeni u CERN-ove projekte radeći na dizajnu, konstrukciji, instalaciji i testiranju vrlo kompleksnih detektora za eksperimente u kojima dominiraju fundamentalna istraživanja u oblasti fizike elementarnih čestica.

Neki od srpskih naučnika su takođe imali vodeću ulogu u otkriću Higgs-ovog bozona koje je objavljeno 4. jula 2012. godine. Ovo otkriće je direktno uticalo na dodelu Nobelove nagrade za fiziku za 2013. godinu Prof. Fransoa Angleru (F. Englert) i Prof. Piteru Higsu (P. Higgs).

 Bonus video:

This browser does not support the video element.

Predsednik Vučić na Gučevu   Kurir