ODLUKA O MOSTU NA IBRU MORA BITI DONETA U OKVIRU DIJALOGA: Izjava komandanta Kfora general-majora Ozkana Ulutaša

Komandant Kfora poručio da Kfor ima resurse da odgovori na bilo koji bezbednosni scenario.

Kosovo onlajn

Komandant Kfora general-major Ozkan Ulutaš poručio je danas da je situacija na Kosovu i Metohiji mirna, ali i dalje krhka, ističući da su pripadnici misije dobro pozicionirani i imaju resurse da odgovore na bilo koji bezbednosni scenario.

"Kfor prati situaciju. On je oprezan i dobro pozicioniran da odgovori na svaki dalji razvoj događaja, u skladu s dugogodišnjim mandatom UN da doprinese mirnom i bezbednom okruženju za sve ljude i zajednice koje žive na Kosovu i slobodi kretanja, u bilo koje vreme i nepristrasno", poručio je Ulutaš za Kohu, a prenosi Kosovo onlajn.

Na pitanje Kohe zašto se Kfor protivi otvaranju mosta na Ibru, komandant Kfora odgovara da odluka mora biti doneta u okviru dijaloga i da su pripadnici misije prisutni na mostu kako bi osigurali bezbednost za sve zajednice.

Kfor je nedavno, dodaje, izveo obuku na mostu na Ibru u cilju provere spremnosti trupa.

"Što se tiče mogućeg otvaranja mosta na reci Ibar u Mitrovici za vozila, naš stav je bio transparentan i dosledan sve vreme. Svaka odluka u ovom pravcu mora biti doneta u dijalogu i uz blagovremenu i efektivnu koordinaciju s međunarodnom zajednicom. U međuvremenu, Kfor će zadržati svoje stalno prisustvo na mostu i nastaviće da sprovodi redovne patrole u okolnim područjima. Nedavno su pripadnici Kfora na mostu izveli neke aktivnosti obuke. To je bio deo naših redovnih aktivnosti, koje su osmišljene da testiraju dugoročne operativne procedure i održavaju najviši standard spremnosti naših trupa. Kfor nastavlja da prati situaciju. U dobroj smo poziciji da odgovorimo na bilo koji bezbednosni scenario i nastavimo da efikasno sprovodimo svoj mandat UN", naveo je Ulutaš.

Kurir.rs / Kosovo onlajn

 Bonus video:

This browser does not support the video element.

"OTVARANJE MOSTA NA IBRU MOŽE IZAZVATI NOVU KRIZU!" Stručnjaci upozoravaju na moguće posledice Kurtijevih poteza   Kurir televizija