MINISTAR ĐURIĆ SE SASTAO SA ANALENOM BERBOK: Upozorio ministarsku spoljnih poslova Nemačke na jednostrane poteze Prištine

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić se sastao sa ministarkom spoljnih poslova Nemačke Analenom Berbok, a jedna od tema razgovora bilo je i pitanje KiM

Kosovo Online

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić danas se, na marginama ministarskog sastanka Berlinskog procesa, sastao sa ministarkom spoljnih poslova Nemačke Analenom Berbok sa kojom je razgovarao, između ostalog, o dijalogu Beograda i Prištine.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova, Đurić je ukazao da je Beograd posvećen dijalogu, ali da Priština, od samog početka, pokazuje krajnju nekonstruktivnost i nespremnost da sprovede dogovore, posebno one koji se odnose na formiranje Zajednice srpskih opština.

Priština umesto toga, kako je upozorio Đurić, poseže za jednostranim merama kako bi suštinski promenila situaciju na terenu i kršenjem ljudskih, političkih i ekonomskih prava Srba podstakla njihovo masovno iseljavanje sa KiM.

Govoreći o regionalnoj saradnji, ministar Đurić je ponovio da Srbija podržava sve regionalne procese i inicijative, istakavši da one doprinose procesu pomirenja, daju dodatni impuls razvoju regiona i podstiču ukupan razvoj na putu ka punopravnom članstvu u EU.

Kosovo Online  Marko Đurić i Analena Berbok

Đurić je tokom sastanka ukazao i na to da Srbija visoko ceni aktivno učešće i doprinos Nemačke Berlinskom procesu, forumu koji konkretnim projektima pruža podršku evrointegracijama Srbije i Zapadnog Balkana u celini.

Ukupni odnosi Srbije i Nemačke, prema Đurićevim rečima, veoma su razvijeni i karakteriše ih odlična politička i ekonomska saradnja.

Šef srpske diplomatije je posebno istakao značaj redovnog dijaloga na visokom i najvišem nivou, te se sa zadovoljstvom osvrnuo na nedavnu posetu kancelara Olafa Šolca Srbiji.

Izrazio je zadovoljstvo činjenicom da se ekonomska saradnja dve zemlje iz godine u godinu dinamično razvija, kroz rastuću razmenu robe i usluga, konstantan priliv investicija nemačkih kompanija, kao i kroz nemačku finansijsku podršku kroz programe razvojne pomoći.

Đurić je posebno govorio o ekonomskim rezultatima Srbije, ističući da je Srbija danas najperspektivnija i najdinamičnija ekonomija Zapadnog Balkana i svojevrstan motor regionalnog razvoja.

Naglasio je da članstvo u EU predstavlja strateško opredeljenje i prioritet spoljne politike Srbije, podvukavši da se naša zemlja zalaže za evropske vrednosti i da želi da doprinese miru, stabilnosti i prosperitetu Evrope.

Kurir.rs/Kosovo Online/Prenosi: A.Ć.