UDVOSTRUČIĆEMO ULAGANJE U CERN, MORAMO URADITI MNOGO VIŠE: Predsednik Vučić se obratio liderima u Ženevi, imao važno pitanje za Ursulu fon der Lajen

Printscreen Pink

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić održao je govor danas u CERN-u, gde je istakao da je ponosan zbog učešća srpskih naučnika u toj organizaciji.

On je uputio posebnu poruku Ursuli fon der Lajen, ističući da su Srbiji potrebni modularni reaktori za proizvodnju struje.

- Mnogi srpski inženjeri sarađuju sa CERN-om, ali sada ću pokrenuti jedno pitanje. Vi ste govorili o nekom broju naučnika. A mi se suočavamo sa velikim problemom u vezi sa obrazovanjem, posebno u kontekstu dualnog obrazovanja. Ali svakako, nećemo moći da proizvedemo dovoljno struje ukoliko ne budemo imali modularne reaktore - istakao je on.

Dodaje da mi gubilo celokupne generacije inženjera na rudarstvu i geologiji zbog zelenog pokreta.

- Ne znam šta ćemo raditi, ali vidim da naši brojevi opadaju, a kineski rastu. Svi se ponašamo na neki razmaženi način, i vičemo da će sve biti bolje. CERN je najbolji primer onoga što ste vi uradili, i mi smo se tome pridružili. Ali mi moramo da uradimo mnogo više kako bismo preživeli - istakao je predsednik.

Vučić je saopštio da će Evropa podići budžet za CERN, i da će i mala Srbija duplirati doprinos toj organizaciji.

- Ako bi tako radili i svi ostali, to ne bi bilo tako beznačajno - zaključio je predsednik Srbije, na šta je pozdravljen aplauzom.