ŠTA SLAVI MILO PESMOM PROTIV SRBIJE?! Analitičari: Teši sam sebe jer zna da mu je došao definitivni kraj

Nekadašnji predsednik Crne Gore i DPS slavio pobedu svoje stranke na lokalnim izborima u Podgorici uz stihove "Ne može nam niko ništa, jači smo od Srbije" i tako još jednom pokazao opsednutost našom zemljom

You tube printscreen

Bivši predsednik Crne Gore Milo Đukanović Pirovu pobedu svoje Demokratske partije socijalista (DPS) na lokalnim izborima u Podgorici slavio je ni manje ni više nego uz pesmu koju je posvetio Srbiji. Time je, ocena je državnika, političara i analitičara, samo još jednom pokazao opsednutost našom zemljom, ali i da se veseli prilično skromnim političkim rezultatima.

Naime, DPS je na izborima u Podgorici osvojio 29 odsto glasova, odnosno 19 odborničkih mandata. Iako ih je to stavilo na prvo mesto, šanse da DPS uspe da formira vlast u glavnom gradu Crne Gore maltene su nikakve, smatraju analitičari. No, Đukanović očito ne bere brigu, pa je tako u noći izbora snimljen kako slavi pobedu DPS uz pesmu Mitra Mirića "Ne može nam niko ništa", ali sa izmenjenim delom teksta, pa je Mitrovo "jači smo od sudbine" postalo Milovo "jači smo od Srbije".

Samo ti pevaj!

Ovu opsednutost Srbijom, čak i u situaciji koja nema nikakve veze s njom, prokomentarisao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Video plus 

"I jedan i drugi smo opsednuti Srbijom. Ja je volim, on je mrzi. I nemam nikakav problem s tim. Ja ću nastaviti da volim svoju zemlju, on može da nastavi da mrzi moju zemlju. Ja ću je još više voleti, ali istovremeno poštovati i neću ni reč reći protiv Crne Gore. Hvala im što su nam pokazali koliko su opsednuti Srbijom. Mogu da pevaju šta god hoće", kazao je.

I premijer Miloš Vučević kazao je da ne zna zbog čega Đukanović i njegove stranačke kolege moraju da pevaju "Jači smo od Srbije" u trenutku dok, kako kaže, slave Pirovu pobedu.

Kineska medijska grupa 

"Nije prvi put da pevaju tu pesmu, ne mislim da je iko jači od Srbije. Želimo im sve najbolje. Neki od njih očigledno nama ne žele najbolje, ali to govori o njima. Ako su zadovoljni, ja im čestitam. Mi nekad ni sa 50 odsto nismo zadovoljni a oni sa 28-29 odsto pevaju. Pevajte, čestitamo vam na tome", prokomentarisao je Vučević.

Vešović o daljim pregovorima: DPS se neće vratiti na vlast

Analitičari ne veruju da će DPS uspeti da se vrati na vlast u Podgorici, jer je, kako ocenjuju, gotovo izvesno da će buduću vlast u Podgorici formirati tzv. avgustovska većina. Urednik portala Radio-televizije Crne Gore Marko Vešović za Kurir kaže da je potpuno jasno da će se dalji pregovori odvijati na liniji koalicija Za budućnost Podgorice (bivši DF), Evropa sad/Demokrate i Za bolju Podgoricu, u kojoj su Jakov Milatović i URA Dritana Abazovića.

"Mislim da je to neka "stara većina". Naime, sad se vraćamo na to da ta tzv. avgustovska većina mora da se dogovori, oni su ti koji imaju najveću odgovornost. Ne mislim da DPS može da se vrati na vlast, da mogu da uđu u dogovore s nekim od partija iz avgustovske većine, jer mislim da DPS s Đukanovićem i nema neki veliki koalicioni kapacitet. Ono što je definitivno jasno jeste da je ovo neki novi nivo političke većine u Podgorici i očekujem do kraja nedelje pregovore u tom smislu", zaključuje Vešović.

Svakako, bez koalicije Za bolju Podgoricu (Milatović i Abazović) ni vladajuće partije s državnog nivoa i ni opozicioni DPS nemaju dovoljan broja za većinu od najmanje 30 odbornika u parlamentu Podgorice. Pregovori tek slede...

Ogorčen

Da Đukanović ovakvom pesmom zapravo sam sebe teši, smatra politički analitičar Dejan Miletić. Kako kaže za Kurir, jasno je da se više neće vratiti na vlast.

Kurir Televizija  Dejan Miletić

"Milo je dugo bio bog i batina, i mogao je da se bahati bez posledica čak i u Srbiji i da čita lekcije našem tadašnjem rukovodstvu. No, dolaskom Vučića i podizanjem Srbije na noge, došlo je i do njegovog silaska s vlasti i vraćanja stvari u normalu. Razumem da je ogorčen, ali sve što radi je samo slika i prilika režima koji je bio koncipiran kao korumpiran, antisrpski i na ideji zabijanja noža u leđa Srbiji radi lične koristi. Zato smatram da on u toj pesmi gleda da nađe utehu jer ga čeka zatvor pre ili kasnije, pošto je ozbiljnu štetu naneo i Srbiji, i Crnoj Gori, i srpskom narodu, i ta korupcija mora da dođe na naplatu, pa ovako pokušava da hrabri sam sebe", kazao je Miletić.

Screenshot RTS  Milan Knežević, lider Demokratske narodne partije

Za predsednika Demokratske narodne partije Milana Kneževića postizborno slavlje DPS je pokazatelj šta bi se desilo da se ta stranka vrati na vlast.

"Demokratsko" veselje reformisanog DPS. Opet pevaju da su jači od Srbije. I šalju nam jasnu poruku: "Ako se vratimo na vlast, palite traktore." DPS dlaku menja, ali Mila nikad", zaključio je Knežević.

Kurir.rs