MINISTAR ĐURIĆ SE SASTAO SA PETEROM SIJARTOM: Srbija i Mađarska dosegnule najviši nivo saradnje u modernoj istoriji

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić sastao se sa mađarskim kolegom Peterom Sijartom, te mu je ukazao na teško stanje na KiM

Kosovo Online

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić sastao se danas u Berlinu, tokom ministarskog sastanka Berlinskog procesa, sa šefom mađarske diplomatije Peterom Sijartom i tom prilikom još jednom ukazao na grubo kršenje ljudskih, političkih i ekonomskih prava Srba na KiM.

Đurić je istakao da ceni razumevanje koje Mađarska ima za osetljivost koje pitanje KiM ima za Srbiju, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Srbije, prenosi Kosovo Online.

Ministri su u razgovoru potvrdili izuzetne prijateljske odnose dve zemlje, koji su, kako ocenjuju, dostigli najviši nivo bilateralne saradnje u modernoj istoriji.

Đurić je zahvalio na snažnoj, kontinuiranoj podršci koju Mađarska pruža Srbiji u procesu evrointegracija.

Kosovo Online  Marko Đurić i Peter Sijarto

On je naglasio da se Srbija zalaže za očuvanje mira i stabilnosti regiona, što je, kako je naveo, neophodan preduslov za politički i ekonomski razvoj.

Sagovornici su se saglasili da se ekonomska saradnja dve zemlje veoma dinamično razvija, a Đurić je konstatovao da je Srbija prošle godine prvi put ostvarila suficit u robnoj razmeni sa Mađarskom.

Šef srpske diplomatije istakao je i dobru saradnju u oblasti energetike i u infrastrukturnim projektima, izražavajući zadovoljstvo zbog završetka rekonstrukcije i modernizacije deonice brze pruge Beograd-Novi Sad, odnosno prve deonice brze pruge Beograd-Budimpešta.

Kurir.rs/Kosovo Online/Prenosi: A.Ć.