Dodeljene nagrade prvog pozorišnog festivala u Čačku MAPA 032: Nagrada Otisak Đorđu Kosiću za tekst predstave "Uspavanka za Aleksiju Rajčić"

Nagrada TRAG, za ukupan doprinos razvoju pozorišne scene Čačka, pripao glumici Dragi Živanović

Bus Plus produkcija

Na završenom Pozorišnom festivalu mladih amaterskih i profesionalnih autora – MAPA 032, koji je trajao od 23. do 29. septembra u Čačku, glavna nagrada festivala Otisak, autoru mlađem od 32 godine, za autentičnost izraza, pripala je Đorđu Kosiću, za posebnost sadržaja, forme i stila pisane reči komada "Uspavanka za Aleksiju Rajčić", ali i za sve komade koje tek treba da napiše, dok je nagrada TRAG, za ukupan doprinos razvoju pozorišne scene Čačka, pripao glumici Dragi Živanović.

Žiri u sastavu: glumica Isidora Minić, glumac Radoje Čupić i dramski pisac Petar Mihajlović – dodelio je ukupno 20 nagrada u dve selekcije. Istaknuti umetnici nagradili su predstavu "Ko je ubio Dženis Džoplin?" Srpskog narodnog pozorišta i Omladinske prestonice Evrope OPENS nagradom za umetnički dojam predstave u celini, za teatarsko umetničko delo kao amalgam muzike i reči, emocije i atrakcije, igre i života.

Bus Plus produkcija 

Takođe, nagrađen je nagradom za rediteljsko ostvarenje Jug Đorđević za režiju predstave "Uspavanka za Aleksiju Rajčić", u izvođenju Narodnog pozorišta iz Beograda, za uspelo kombinovanje svih pozorišnih sredstava stvarajući tako, kako vizuelno tako i značenjski, važno umetničko delo. 

Kada je reč o glumcima i glumicama, 4 ravnopravne nagrade za glumačka ostvarenja pripala su: Vanji Ejdus u predstavi "Uspavanka za Aleksiju Rajčić", Bojani Milanović u predstavi "Ko je ubio Dženis Džoplin?", Stefanu Vukiću takođe za ulogu u predstavi "Ko je ubio Dženis Džoplin?", kao i Bratislavu Jankoviću za ulogu ostvarenu u predstavi "Ko igra Sonju Savić?" u produkciji Gradskog pozorišta Čačak. 

Bus Plus produkcija 

Specijalne nagrade u profesionalnoj selekciji otišle su u ruke Sonji Kesler za ulogu Dženis Džoplin, Kseniji Mitrović za ulogu Lucije Kos u predstavi "Tri zime", dok je za prikazanu posvećenost i kolektivni čin u svakom pozorišnom smislu, specijalna nagrada otišla ekipi predstave „Tri zime“ u produkciji Akademskog pozorišta "Promena" iz Novog Sada. Predstava "Tri zime" dobila je i nagradu publike sa visokom ocenom 4.89. 

Što se tiče amateske selekcije, nagrada za umetnički dojam predstave u celini, za uspešno zaokruženu pozorišnu celinu nastalu ravnopravnim, uzajamnim preplitanjem teksta, promišljanja i igre – žiri festivala MAPA nagradio je predstavu "Paklena pomorandža" u produkciji Kulturociklina iz Kruševca, dok je nagrada za rediteljsko ostvarenje u amaterskoj produkciji, za kreativno suočavanje sa literarnim predloškom, razmaštanu igru i poverenje ukazano izvođačima, nagrada pripala Dušanu Blagojeviću za režiju predstave "Lilika", u izvođenju dramskog studija gimnazije "Stojan Ljubić" iz Lebana

Bus Plus produkcija 

Kada je reč o glumačkim nagradama (4 ravnopravne nagrade za glumačka ostvarenja) – Petra Protić dobila je nagradu za ulogu Ilze, kao i Milica Ilinčić za ulogu Vendle u predstavi "Buđenje proleća" Teatra mladih "Mišolovka" iz Novog Sada. Takođe, glumačke nagrade pripale su i Martinu Tomiću i Ivanu Dimitrijeviću za uloge ostvarene u predstavi "Paklena pomorandža" u produkciji Kulturociklina iz Kruševca. 

Specijalne nagrade u amaterskoj selekciji otišle su: glumcu Vasiliju Zečeviću, za uloge ostvarene u predstavi "Buđenje proleća" Teatra mladih „Mišolovka“, glumačkom delu ekipe predstave "Lilika" u izvođenju dramskog studija gimnazije "Stojan Ljubić" iz Lebana, celokupnoj ekipi predstave "Posebni" Gimnazije "Laza Kostić" iz Novog Sada, kao i celokupnoj ekipi predstave "Identiteti" u izvođenju Art Sobe iz Zenice. 

Festival je organizovan u saradnji Kulturnog centra Čačak i Pozorišno-umetničke laboratorije Pult iz Novog Sada.

(Kurir.rs/J.M.)

 Bonus video:

This browser does not support the video element.

"RADILI SMO U PODRUMU U PANČEVU, ATMOSFERA JE BILA JEZIVA!" Glumica o svojoj ulozi u kultnom filmu "Maratonci trče počasni krug"  Kurir televizija