PREMIJER SA SINDIKATIMA PROSVETE: Rast plata od 8 i 12 odsto, izmene u Krivičnom zakoniku i jednokratna finansijske pomoć

Predsednik Vlade Republike Srbije Miloš Vučević sastao se danas sa predstavnicima sindikata prosvete i predškolskog vaspitanja

screenshot prva tv

Predsednik Vlade Republike Srbije Miloš Vučević sastao se danas sa predstavnicima sindikata prosvete i predškolskog vaspitanja, sa kojima je nastavio razgovore o poboljšanju materijalnog statusa zaposlenih u ovoj oblasti.

Premijer Vučević je na sastanku ponovio predlog Vlade Republike Srbije da prosvetni radnici u školama i vaspitačice i medicinsko osoblje koji su zaposleni u predškolskim ustanovama od 1. januara 2025. godine dobiju procentualno dvocifreno povećanje plata od 12 odsto, a nenastavno osoblje osam odsto.

Predsednik Vlade je najavio i da će se razmotriti mogućnost jednokratne finansijske pomoći svim zaposlenima u prosveti i predškolskim ustanovama, koju će konkretno izneti u narednim danima.

Premijer Vučević je rekao da bi izmene Krivičnog zakonika trebalo da budu usvojene u skupštini Srbije do kraja godine.

Vučević je naglasio da bi se ovim povećanjem značajno približilo cilju da početna plata u prosveti bude izjednačena sa prosečnom platom u Republici Srbiji, što je jedan od zahteva sindikata.

Premijer je još jednom sindikatima zahvalio na otvorenom i iskrenom razgovoru, navodeći da je važno da se otvoreno razgovara o problemima, sve u interesu zaposlenih, i dodao da razume njihova očekivanja, ali da istovremeno vodi računa o ekonomskoj stabilnosti Srbije.

Vlada Republike Srbije, prema njegovim rečima, ima potpuno razumevanje za stavove zaposlenih, prema kojima se odnosi s punim poštovanjem, što pokazuju sastanci i razgovori koji se vode.

Predstavnici sindikata su pohvalili korake države o početku javne rasprave o izmenama Krivičnog zakonika koje predviđaju uvođenje krivičnih dela napada na lica zaposlena u obrazovnim i zdravstvenim ustanovama i dodali da bi bilo dobro da se svim zaposlenima u školama i predškolskim ustanovama isplati jednokratna finansijska pomoć u narednom periodu.

Na sastanku je dogovoreno da Vlada i sindikati prosvete zajednički rade na donošenju strateških dokumenta o unapređenju stanja u oblasti prosvete.

Sastanku su prisustvovali i ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović i državni sekretar u Ministarstvu finasija Saša Stevanović.

Bonus video:

This browser does not support the video element.

Miloš Vučević u kulturnom centru Srbije u Parizu  Kurir televizija