100 DANA VLADE SEVERNE MAKEDONIJE Premijer Mickoski: Nikada nećemo odustati od realizacije dva strateška cilja

Printscreen/Instagram

Premijer Severne Makedonije Hristijan Mickoski izjavio je da njegova vlada nikada neće odustati od realizacije dva strateška cilja - zaštite nacionalnih interesa i punopravnog članstva u Evropskoj uniji (EU).

"Oba ta strateška cilja mogu da se realizuju - da zaštitimo interese makedonskih građana i da se integrišemo u EU, gde nam je odavno mesto. Razgovaraćemo sa bilo kim, koliko je potrebno da se postigne kompromis koji je dostojan, koji neće povrediti osećanja građana", rekao je Mickoski povodom 100 dana vlade.

Istakao je da građani mogu da mu veruju da neće biti nijednog ustupka koji će biti "sramota" za njih.

"Ova vlada neće uraditi ništa suprotno interesima građana, nacionalnim interesima i strateškim pravcima građana. Nikada neće učiniti ni jedan ustupak koji će značiti dodatno poniženje i sramotu za makedonske građane, bez obzira da li su Makedonci, Albanci, Turci, Srbi, Vlasi, Romi, Bošnjaci ili drugi", rekao je Mickoski.

Komentarišući to što je Bugarska odbila ponudu mađarskog premijera Viktora Orbana da posreduje u približavanju stavova Skoplja i Sofije, Mickoski je rekao da žali što susedna država ima takav stav, ali je izrazio spremnost za dalje razgovore.

"Evo mi predsedavamo EU, hajde da sednemo i razgovaramo da pomognemo koliko možemo, prihvatio sam, pokazao sam konstruktivnost. Žalim što naš istočni sused nije prihvatio, stojim na raspolaganju, prihvatiću, neka kažu gde, koliko je potrebno da razgovaramo, danima, satima, da stavimo sve na sto da se ovo reši jednom zauvek", rekao je Mickoski.

Ocenio je da Severna Makedonija nije sama na putu ka EU, nakon odluke Brisela da Albanija pristupne pregovore vodi odvojeno radi njene ubrzane integracije.

"Nismo sami, imamo mnogo prijatelja koji su deo evropske porodice. Ako mislite da treba da poliramo cipele evropskim političarima, ja nisam takav. Nisam inadžija, spreman sam da prihvatim argumente, ali do sada nisam čuo argumente zašto ne bismo bili članica EU. Stoga nastavljamo da rešavamo probleme građana, ostajemo na putu ka EU, gradeći partnerstva i prijateljstva. Ne prihvatam diktate, pretnje i ucene", rekao je Mickoski.

Severna Makedonija je u julu 2022. formalno počela "prvu fazu" pregovora sa Evropskom unijom, ali da bi prešla u "drugu fazu" i počela da otvara poglavlja mora da uvede Bugare u Ustav, što je stranka Mickoskog VMRO DPMNE od tada dosledno blokirala.

Premijer Severne Makedonije je rekao da je u Briselu 19. septembra kao rešenje ponudio odloženo dejstvo ustavnih izmena, koje bi počele da važe kad Severna Makedonija zatvori pregovre, ali da nije naišao na razumevanje.

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je u Ohridu 27. septembra da ne vidi nikakve razloge za odvajanje pregovačkog procesa Severne Makedonije od Albanije, da bi to bilo velika greška i ponudio da posreduje u prevazilaženju konflikta Skoplja i Sofije, koji je blokirao pregovre Severne Makedonije.

Kurir.rs/Beta