MINISTAR ĐURIĆ U BERLINU: Regionalna saradnja kičma spoljne politike Srbije

Kosovo Online

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić ukazao je da je Srbija nastupom na Berlinskom procesu još jednom potvrdila da je regionalna saradnja kičma njene spoljne politike i rekao da je na odvojenim sastancima, na marginama, svim svojim sagovornicima ukazivao na veoma težak položaj Srba na Kosovu.

U Berlinu je danas održan samit povodom 10 godina od početka Berlinskog procesa, a delegacija Srbije je pravo iz Vašingtona doputovala u Berlin.

"Poslali smo snažnu poruku da ćemo sa svakim pojedinačno od naših suseda snažno raditi u narednom periodu da unapredimo našu ekonomsku saradnju, da unapredimo našu saobraćajnu povezanost, da unapredimo naučnu i omladinsku razmenu između naših zemalja i naroda, da radimo na tome da pitanja iz prošlosti rešavamo na način koji neće podrivati nacionalne interese nijedne od uključenih strana", naveo je Đurić.

Istakao je da diskusije na današnjem forumu nisu za Srbiju bile ni malo lake, kao i da je moglo da se čuje dosta i otvorenih, a i blago zaklonjenih ili prikrivenih napada na političke pozicije Srbije ili na pojedine aspekte srpske politike.

"Trudio sam se da na dostojanstven način zastupam interese Srbije i da se rukovodim devizom da možda nije najvažnije truditi se da u debati, kao pred TV kamerama, pobedite, već da pokažemo da želimo da konstruktivnim odnosom doprinesemo rešavanju problema u regionu", dodao je.

Samitu Berlinskog procesa, osim predstavnika ministara zemalja iz regiona, prisustvovala je i nemačka ministarka koja je bila domaćin, austrijski ministar, kao i ministri iz Grčke, Slovenije, Hrvatske, predstavnici Francuske, Italije, Poljske, a Đurić kaže da su sve te zemlje, od kojih zavisi put Srbije ka EU, mogle neposredno da vide, da Srbija ima jedan normalan i razuman odnos prema odnosima o regionu.

"Nismo bacali, za razliku od drugih, nikakve političke strelice, već smo se trudili da prikažemo situaciju onako kakva jeste, zaista. Naravno, u bilateralnim razgovorima koje sam imao sa kolegama ministrima ukazao sam i na veoma težak položaj našeg naroda na Kosovu i Metohiji, izazvan nekoordinisanim i jednostranim potezima Kurtijevog režima, koji je ugrozio neke od osnovnih funkcija od kojih zavisi opstanak srpske zajednice na KiM", kazao je Đurić.

Posebno je zahvalio domaćinu, nemačkoj ministarki Analeni Berbok jer je, kako kaže, nemačko savezno ministarstvo spoljnih poslova sa njom na čelu pokazalo spremnost ne samo da investira u Berlinski proces, regionalnu saradnju u njegovim mnogim dimenzijama, već je i sama Berbok na bilateralnom sastanku koji su imali pokazala spremnost da sasluša argumente srpske strane.

Na tom sastanku, kako je preneo, još jednom je ponovljena obostrana posvećenost razvoju ekonomske saradnje, razvoju saradnje u oblasti nauke i tehnologije između Srbije i Nemačke.

"To je za nas izuzetno značajno i uopšte dijalog o različitim političkim pitanjima koje, približavajući naše dve zemlje, znače ujedno i snažnije usidrenje naše zemlje i naše otadžbine u širem međunarodnom okruženju. Mislim da građani Srbije razumeju koliki je značaj toga", navodi šef srpske diplomatije.

Osim sastanka sa Berbok, Đurić je razgovarao na bilateralnom sastanku i sa austrijskim ministrom spojnih poslova Aleksanderom Šalenbergom o ekonomskoj saradnji između Srbije i Austrije.

Kada je reč o političkim temama, kako kaže Đurić, razgovori koje su imali danas su bili još jedna prilika da obrazloži srpsku poziciju kada je reč o Kosovu, ali i o raznim drugim regionalnim pitanjima.

Bila je prilika, kako dodaje, i da još jednom Srbija dobije podršku za otvaranje trećeg klastera u pristupnom procesu EU.

Đurić navodi i da je imao sjajan razgovor sa mađarskim prijateljem i bratom Peterom Sijartom te da su dogovorili različite konkretne sastanke u narednom periodu koji će pojačati ekonomsku, političku i svaku drugu razmenu.

Od susreta koje je danas imao izdvojio je onaj sa britanskim ministrom za Evropu.

"Mislim da pred Britanijom, koja više nije u Evropskoj Uniji, i pred Srbijom, koja još uvek nije u Evropskoj Uniji, leže ogromna polja moguće saradnje i preplitanja interesa. Svakako je potreba da sa Britanijom kao silom koja je politički, istorijski, duboko ukorenjena u našem regionu produbljujemo politički dialog i razumevanje. Mislim da je ovo bio korak u dobrom smeru. Želeli bismo da u Srbiji vidimo i gospodina Lamija, britanskog ministra spoljnih poslova, ali i mog današnjeg sagovornika britanskog ministra za evropske poslove", kazao je.

Đurić je poručio da će nastaviti intenzivnu diplomatsku akciju i kampanju.

Kurir.rs/Kosovo online