OPOZICIJA OBMANJUJE NAROD! Ministarka Đedović Handanović za Kurir televiziju: Ponavljaju netačne informacije u vezi sa rudarenjem litijuma u Srbiji

"Bliski saradnik Đilasa, Marko Blagojević, je prodao zemlju Rio Tintu"

Kurir Televizija

Predsednica Narodne skupštine Srbije Ana Brnabić sazvala je s prvu sednicu redovnog zasedanja za ponedeljak, 7. oktobar, na . čijem je dnevnom redu predlog zakona o zabrani iskopavanja litijuma i bora. Ovu odluku pozdravio je i premijer Miloš Vučević koji je istakao da je Vlada je spremna da se odazove pozivu.

Šta nas sve očekuje na ovom zasedanju Skupštine, za Kurir televiziju je otkrila Dubravka Đedović Handanović, minstarka rudarstva i energetike.

Kurir Televizija 

- I tokom leta je glavna tema bila litijum, tako da nećemo čuti ništa novo, a bojim se ni ništa pametno. Ponavljaju netačne i neproverene informacije, vidi se da nacrte studija nisu pročitali, a ako jesu onda namerno obmanjuju narod. Ima pogrešnih informacija i o rudnoj renti, ali mi smo više puta objasnili da nije samo rudna renta ekonomski faktor - rekla je ministarka.

Ona je istakla i dvoličnost opozicionih predstavnika i njihovih stavova.

- Ukoliko se sva očekivanja ispune, cilj će biti da razvijemo i proizvodnju automobila, baterija i slično. Imamo paradoks gde oni koji se zalažu za zdraviju životnu sredinu su protiv kiritičnih mineralnih sirovina bez kojih se ne mogu praviti solarni paneli - rekla je, i dodala:

- Nastavlja se licemerno ponašanje opozicije, a veliki broj ljudi bliskih opoziciji su prodali svoja imanja kod Loznice i svesno podržavali razvoj ovog projekta. Bliski saradnik Đilasa, Marko Blagojević, je prodao zemlju Rio Tintu.

Kurir Televizija 

 Ministarka je rekla i da oni ne mogu da zahtevaju potpunu zabranu eksplotacije litijuma jer je to protiv ustavno, sa obzirom da se ne može zabranjivati ničija delatnost.

- Kada bi se ovakav zakon doneo, mi bi ispali veoma neozbiljna država koja je zabranila rudarenje jednog minerala kada se sve zemlje trkaju u rudarenju ove sirovine. Ovde ne postoji drugo objašnjenje sem da je u pitanju politička motivacija da se ovo rudarenje zaustavi, kako ova sadašnja vlast ne bi uspela u tome - istakla je Đedović Handanović.

Đedović Handanović je rekla da se ovaj projekat istražuje već 20 godina, i iako je ogroman broj analiza već urađen, taj proces će trajati još dve godine, pa je u planu da nakon što su sva istraživanja završena doneti konačnu odluku.

This browser does not support the video element.

Ministarka Đedović Handanović za Kurir: Neće biti poskupljenja ove grejne sezone  Kurir televizija

Ona je za Kurir televiziju govorila i o mogućim izmenama kada je reč o snabdevanju električnom energijom:

- Trebaće nam sve više električne energije za dalji razvoj, kao i za potrošnju stanovništva, mi moramo da razmišljamo kako da dođemo do više obnovljivih izvora energije ili bazne energije. Jedna od baznih energija jeste nuklearna energija. Pripremljenje su izmene zakona o energetici koje se nadam da će uskoro biti tema na sednici Vlade pa i u Skupštini. 

Ministarka je istakla i da neće biti poskupljenja energenata do kraja ove grejne sezone, kao i da su informacije o građenju mini hidroelektrana u Prijepolju zapravo dezinformacije.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

This browser does not support the video element.

Obrknežev i Dimitrijević o zasedanju Skupštine zbog debate o litijumu  Kurir televizija