CERN PREDSTAVLJA NAJVEĆU I NAJKOMPLEKSNIJU INFRASTRUKTURU KOJA JE IKADA IZGRAĐENA ZA NAUKU! Begović: Veliko je zadovoljstvo i radost biti ovde

Obeležavanju 70 godina rada Evropske organizacije za nuklearno istraživanje prisustvovala je i ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović

Ministarstvo nauke tehnološkog razvoja i inovacija

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović prisustvovala je juče u Ženevi svečanom obeležavanju 70 godina rada Evropske organizacije za nuklearno istraživanje.

Ministarka je sa predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem obišla veliki hadronski akcelerator i sastala se sa naučnicima iz Srbije koji rade u ovoj međuvladinoj naučno-istraživačkoj organizaciji. U okviru ovog obeležavanja, prisutnim visokim zvanicama obratio se i predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić.

Uz predsednika Vučića, ministarka je obišla veliki hadronski akcelerator i sastala se sa naučnicima iz Republike Srbije koji rade u
okviru ove međuvladine naučno-istraživačke organizacije. 

“Veliko mi je zadovoljstvo i velika radost što sam danas ponovo u CERN-u na proslavi povodom 70 godina od osnivanja ove organizacije. CERN predstavlja najveću i najkompleksniju infrastrukturu koja je ikada izgrađena za nauku”, izjavila je ovom prilikom ministarka dr Begović, dodavši da naučnici koji rade u ovoj organizaciji, a među kojima je i oko 80 srpskih naučnika, pokušavaju da dobiju odgovore na to kako je nastao univerzum, koje su to osnovne čestice koje čine život i svet oko nas, ali i na pitanja poput onog zašto univerzum danas izgleda kako izgleda.

Ministarstvo nauke tehnološkog razvoja i inovacija  Aleksandar Vučić i Jelena Begović

“Mnogo je neodgovorenih pitanja, i zato mislim da je budućnost CERN-a mislim svetla. Naša potraga za ovim odgovorima, naravno, zahtevaće još veća ulaganja”, rekla je ministarka.

“Nadamo se izgradnji novog, još moćnijeg sudarača, koji će nam sigurno pružiti dodatne odgovore na zaista fundamentalna pitanja vezana za postojanje univerzuma, ali i postojanje nas kao ljudi na ovoj planeti.

Ministarstvo nauke tehnološkog razvoja i inovacija  Aleksandar Vučić i Jelena Begović

Ministarka je naglasila značaj visokih delegacija iz čitavog sveta koje su prisustvovale ovom obeležavanju.

Kurir.rs/Prenosi: A.Ć.