UŽASAVAJUĆI SNIMCI SMRTI NA PRVOJ LINIJI FRONTA: Poređani, pa pobijeni! "Najveći slučaj pogubljenja ukrajinskih zarobljenika" (UZNEMIRUJUĆI VIDEO)

Roman PILIPEY / AFP / Profimedia

U masakru bez presedana, 16 ukrajinskih ratnih zarobljenika pogubile su ruske snage kojima su se predavali u okrugu Pokrovsk na istoku Ukrajine, piše Kijev post.

Zločin je izašao na videlo kroz video objavljen na Telegramu 1. oktobra.

Snimak, sav u pikselima, koji je snimio ruski dron prikazuje grupu zarobljenih ukrajinskih vojnika kako izlazi iz rova u šumovitom području pod neprijateljskom kontrolom.

Kada su Ukrajinci postrojeni u liniju, ruske trupe otvorile su vatru iz automatskog oružja i zarobljenici su pali na zemlju.

Nakon početnog rafala, deluje da su Ukrajinci, koji i dalje pokazuju znake života, dokrajčeni iz neposredne blizine.

Prema rečima ukrajinskog generalnog tužioca, snimljeni zločin „je najveći prijavljeni slučaj pogubljenja ukrajinskih zarobljenika na liniji fronta“.

„Ovo je još jedan pokazatelj da ubijanje i mučenje ratnih zarobljenika nisu izolovani incidenti“, rekao je glavni ukrajinski tužilac Andrij Kostin na Iksu.

Datum kada se incident dogodio još nije utvrđen, ali ga trenutno istražuje kancelarija glavnog tužioca Ukrajine.

Policija je naglasila da ove radnje predstavljaju flagrantno kršenje Ženevskih konvencija, posebno Treće konvencije koja propisuje pravila za postupanje sa ratnim zarobljenicima i civilima tokom rata, i kao takve su klasifikovane kao teški međunarodni zločin, piše ukrajinska Pravda.

Incident je prijavljen manje od nedelju dana nakon što je nezavisna međunarodna istražna komisija UN za kršenje zakona u Ukrajini objavila još dokaza o široko rasprostranjenom mučenju ukrajinskih civila i ratnih zarobljenika od strane ruskih vlasti na ukrajinskoj teritoriji.

Kurir.rs/Pravda/Kijev post/X/Telegram/Preneo: D. P.