U ŠKOLSKOM DVORIŠTU FAZANI I ZEČEVI, RIBICE PLIVAJU U FONTANI... Đaci OŠ "Slobodan Bajić Paja" u Sremskoj Mitrovici pohađaju jedinstvenu školu u Srbiji

Kurir Televizija/Aleksandra Dražić

Osnovna škola "Slobodan Bajić Paja“ iz Sremske Mitrovice je sada i zvanično postala međunarodna ekoškola. Priznanje u vidu zelene nastave i sertifikata stiglo je od strane međunarodnog programa "Ekoškole“, koji u Srbiji institucionalno podržavaju ministarstva prosvete,  zdravlja i zaštite životne sredine.

Kurir Televizija/Aleksandra Dražić 

Zastava i sertifikat uručeni su prvog oktobra direktorki škole Mariji Han, kao i vrednim mališanima koji su svojim angažovanjem doprineli ovom priznanju.

- To je jedan vredan rad i trud celog kolektiva, đaka, roditelja, nastavnog i nenastavnog osoblja, lokalne zajednice uz veliku podršku direktorke koja je silno želela da ova škola u divnom okruženju dobije međunarodno priznanje za sve aktivnosti - istakla je Aleksandra Mladenović ambasador održivog razvoja i životne sredine i nacionalni operater međunarodnog programa „Ekoškole“.

This browser does not support the video element.

Aleksandra Mladenović, Međunarodni projekat “Eco-schools”  Kurir televizija

Da bi škola dobila status međunarodne ekoškole, uslov je da u toku jedne, a po pravilu i do dve godine, ispuni kriterijume koji obuhvataju formiranje ekoodbora. Taj tim pokreće aktivnosti na nivou škole, rade na oceni stanja životne sredine, u školi i okruženju i ono što je najslabije, a to može biti upravljanje otpadom, potrošnja električne energije ili vode, odabiraju za svoj predmet rada i rešavanja tog problema.

- Očekuje se da ustanova za to vreme napreduje, ispuni još više postavljenih ciljeva u oblasti zaštite životne sredine. Škola mora biti pokretač zaštite životne sredine u svojoj lokalnoj zajednici - dodala je Mladenović.

Osim što je ozelenjena, ova škola ima i svoju eko-učionicu, a u dvorištu je postavljen mini zoo vrt sa sitnim životinjama. Deca mogu da se igraju sa fazanima, zečevima, a postoji i fontana za ribice. Deca su u saradnji sa svojim nastavnicima postavila i kućice za ptice na školsko drveće. Time je upotpunjena ova dvorišna, ekološka oaza. Dodatno tome, deca upoznajući životinje u svom školskom dvorištu, nadopunjuju i znanje iz biologije.

This browser does not support the video element.

Marija Han, direktorka OŠ “Slobodan Bajić Paja”  Kurir televizija

- Naša škola je prva i jedina ekoškola u našem gradu, a to znači da smo mi već duže od godinu dana deo međunarodnog projekta „Ekoschools“ koji ima za cilj da naše mališane edukuje o zaštiti i očuvanju životne sredine. U skladu sa tim, u našoj školi je formirana ekološka sekcija, ekološki odbor škole i zaista smo mnogo projekata već uradili. Dosta tribina smo održali i radionica i na osnovu našeg finalnog izveštaja, stiglo je priznanje ekološke zelene zastave i sertifikata - izjavila je direktorka škole Marija Han.

I zaista, ovo školsko dvorište jedinstveno je u svom okruženju. Predstavlja mesto gde zaposleni, roditelji i deca uživaju, odmaraju i uče nove, korisne stvari, okruženi prirodom koju tako brižljivo čuvaju.

Kurir.rs

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

NASTAVNICI NA RUBU STRPLJENJA: Plate nisu rešene, bezbednost u školama ugrožena - štrajk je jedini izlaz?  Kurir televizija