Beogradski Šopen fest od 2. do 7. oktobra: Predstaviće se mladi talenti i vrsni pijanisti na koncertima u Beogradu i Novom Sadu

Trinaesti Beogradski Šopen Fest organizuje udruženje Kreartiva, uz podršku Ambasade Republike Poljske, Poljskog instituta za kulturu, Nacionalnog saveta poljske nacionalne manjine i Ustanove Predstavništva Republike Srpske u Beogradu.

Promo

Šopenovi dani, trinaesti po redu, posvećeni jednom od najvećih kompozitora svih vremena, Frederiku Šopenu, biće održani od 2. do 7. oktobra. Tradicionalno, predstaviće se mladi talenti i vrsni pijanisti na koncertima u Beogradu i Novom Sadu.

Program Festivala

U sredu 2. oktobra, Festival će otvoriti dvostruko Koncertno veče u Kripti Crkve svetog Marka, sa početkom u 18.00. U prvom delu večeri biće na programu Klavirski trio u g – molu, F. Šopena, u izvođenju trija Amon, koji čine violončelistkinja Katarina Stanković, violinistkinja Selena Jakovljević i pijanistkinja Darja Samofalova.

Promo 

Selena Jakovljević, diplomirala je i magistrirala na FMU u Beogradu u klasama prof. Dejana Mihailovića i prof. Ljubomira Mihailovića, a doktorske studije završila je u klasi prof. Maje Jokanović. Kao članica klavirskog trija „Azzuro“, dua „Artes“, kamernih orkestara „Gudači Svetog Đorđa“ i „Balkan Chamber Orchestra“ nastupala je u Srbiji, Evropi i Japanu. Članica je UMUS-a. U Orkestru BGF aktivna je u grupi prvih violina i kao zamenica vođe grupe drugih violina.

Katarina Stanković, diplomirala je na FMU u Beogradu, u klasi profesorke Sandre Belić a specijalističke studije završila je u klasi profesora Dragana Đorđevića. Trenutno je na doktorskim studijama kamerne muzike u klasi profesora Nemanje Stankovića na FMU. Dobitnica je nagrada na republičkim i saveznim takmičenjima. Nastupa u okviru gudačkog kamernog orkestra „Gudači Svetog Đorđa“, klavirskog trija „Azzuro“ i kamernog orkestra "BCO" koji predvodi japanski dirigent Toshio Yanagisawa, sa kojim je nastpala na turnejama u Japanu, Ženevi, Beču, Rimu, Sarajevu, Beogradu. U Orkestru Beogradske filharmonije zaposlena je u grupi violončela i na mestu zamenika vođe grupe violončela.

Darja Samofalova, završila je master i specijalističke akademske studije na Odseku za klavir na FMU u Beogradu, u klasama prof. Ninoslava Živkovića i prof. Nataše Mitrović. Kao stipendistkinja Ruske Federacije, doktorirala je na Akademiji muzike „Gnesini“ u Moskvi, u klasi renomiranog ruskog pijaniste i pedagoga Sergeja Senkova. Laureat je i dobitnica brojnih nagrada na takmičenjima u Srbiji i Crnoj Gori. Radi kao klavirski saradnik na Katedri za solo pevanje Akademije umjetnosti „Slobomir P Univerzitet“ u Bijeljini i u SMŠ „Živorad Grbić“ u Valjevu. Nastupa kao solista i kamerni muzičar. Pohađa doktorske studije na Katedri za kamernu muziku na FMU u Beogradu.

Iste večeri, od 19.30 časova, predstaviće se pijanista Dinko Blagojević iz Republike Srpske, sa delima Baha i Šopena. Diplomirao je na FMU u Beogradu i magistrirao na Akademiji umjetnosti u Banjoj Luci u klasi prof. Nevene Popović. Na Takmičenju mladih pijanista u Nišu '97 osvojio je II nagradu kao solista i I u kategoriji klavirskog dua. Nastupao je u Beogradu, Novom Sadu a redovno koncertira u Banjoj Luci i gradovima regiona. Redovni je profesor na Katedri za klavir Akademije umjetnosti u Banjoj Luci. Pohađa Doktorske studije klavira na FMU u klasi prof. Ljiljane Vukelje.

Ulaz je besplatan.

U četvrtak, 4. oktobra, na programu je Podijum mladih talenata, u Gradskoj kući u Novom Sadu, sa početkom u 18.00 časova.
Nastupiće mladi pijanisti, dobitnici nagrada na brojnim takmičenjima.

Promo 

Aljoša Keserović, rođen 2006. u Šapcu, učenik je IV razreda SMŠ “Mihailo Vukdragović” u Šapcu, u klasi profesorke Goare None Lazić. Najuspešniji je učenik Škole u periodu 2021-2024. Student je prve godine osnovnih akademskih studija na FMU u Beogradu u klasi profesora Aleksandra Serdara. Dobitnik je više od 30 nagrada na republičkim i međunarodnim takmičenjima u Srbiji i inostranstvu, učesnik Internacionalne muzičke akademije u Lihtenštajnu 2022, i EMARS Master projekta za mlade evropske talente u Sloveniji 2023.

Davud Vesnić, rođen je 1999. u Novom Pazaru. Na FMU u Beogradu završio je osnovne akademske studije u klasi profesorke Nataše Mitrović a master studije u klasi profesorke Maje Rajković u čijoj klasi trenutno pohađa I godinu doktorskih studija. Tokom školovanja ostvario je značajne rezultate na internacionalnim takmičenjima u Srbiji i na Internacionalnom klavirskom natjecanju u Zagrebu, a na Festivalu slovenske muzike 2022. u Beogradu osvojio je Grand prix. Dobitnik je specijalne nagrade FMU „Olga Mihajlović“, kao najtalentovaniji studenta Klavirske katedre 2021.

Na programu koncerta su dela Baha, Šopena i Lista.

Ulaz je besplatan.

U petak, 5. oktobra, na programu su 2 koncerta:

Promo 

Podijum mladih, u 18.00 časova, sa gostima - studentima Akademije umetnosti (AU) u Novom Sadu, sa delima Šopena i Lista.

Igor Dalagija, rođen je 2002. u Novom Sadu gde je završio je muzičku školu „Isidor Bajić”, u klasi profesora Srđana Dalagije. Pohađa IV godinu studija klavira na AU u Novom Sadu, u klasi profesorke Rite Kinke. Dobitnik je najviših nagrada na takmičenjima u Srbiji, Crnoj Gori, Italiji, Bosni i Hercegovini, Rumuniji, kao i nagrade Univerziteta u Novom Sadu za vrhunske rezultate postignute na internacionalnim takmičenjima u 2022/2023. godini.

Veljko Milošević, rođen 2001. u Vlasotincu, nižu i srednju muzičku školu završio je u Leskovcu. Tokom školovanja osvojio je prve nagrade na takmičenjima u Beogradu i Minhenu. Studira na AU u Novom Sadu u klasi profesorke dr Biljane Gorunović. Usavršavao se na majstorskim kursevima kod profesora: Masako Sakai, Aida Gavrilova, Michael Leslie, Ruben Dalibaltajan.

Sledi Koncert sa posvetom "Za Ivanu", sa početkom u 19.30 časova.
Koncert je sećanje na Ivanu Matijević, koja je kao posvećeni klavirski pedagog, osnivač i umetnički direktor Festivala,
tokom protekle decenije dala veliki doprinos podršci mladim talentima i razvoju kulture u našoj sredini . Dela Frederika Šopena izvešće umetnici - Ivanine kolege i prijatelji.

Ulaz je besplatan.

U subotu, 5. oktobra, nastupa pijanistkinja Kate Liu, američka internacinalna zvezda mlađe generacije. Sa 16 godina osvojila je prve nagrade na Međunarodnom pijanističkom takmičenju u Njujorku i III Azijsko-pacifičkom međunarodnom Šopenovom takmičenju 2015. Stekla je međunarodno priznanje nakon što je osvojila bronzanu medalju i nagradu za najbolju mazurku, na prestižnom XVII Međunarodnom festivalu Friderik Šopen u Varšavi, kao i nagradu publike koju je glasala poljska javnost na Poljskom nacionalnom radiju. Nastupala je u najvažnijim svetskim dvoranama kao što su Carnegie's Veill Hall, Severance Hall u Klivlendu i La Maison Simphonikue de Montreal, Kenedi centar u Vašingtonu, Koncertne sale u Šangaju, kao solista ili sa orkestrima kao što su Klivlend Orkestar, Varšavska filharmonija, Simfonijski orkestar Montreala. Studirala je na Institutu za muziku Kertis u Filadelfiji, zatim na Muzičkom institutu u Čikagu pre nego što je stekla postdiplomske i umetničke diplome na Džulijard školi u Njujorku. Njen debi album sa Šopenovim delima objavila je izdavačka kuća Friderik Šopen institut 2016. godine.

Promo 

Na programu su dela Šumana i Šopena.

Ulaznice po ceni od 1000 RSD dostupne su na blagajni Beogradske filharmonije i onlajn.

Nedelja, 6. oktobar, rezervisana je za Koncertno veče pod svodovima Konaka. Tokom večeri predstaviće se dvojica vrsnih beogradskih pijanista mlađe generacije.

Promo 

Od 18.00 nastupiće Dušan Sretović, koji se posle duže pauze vraća na koncertni podijum u rodni Beograd. Završio je studije na Univerzitetu za muziku i izvođačke umetnosti u Beču, kao student u klasama profesora Kristofera Hinterhubera, Nataše Veljković i Jasminke Stančul. Studirao je i odsek za sviranje sa pevačima u klasi profesora Čarlsa Spensera i Justusa Zajena. Dobitnik je prvih nagrada na takmičenjima „Four Notes International Piano Competition“ u Dubaiju, „Odesa Music Olymp“ u Ukrajini 2021, „Agustin Aponte“ na Tenerifima 2019. Nastupao je u salama u Beogradskoj filharmoniji i Kolarčevoj zadužbini, u bečkim salama MuTh, Altes Rathaus i Musikverein, u „Baruch performing Arts“ centru Njujorku. Usavršavao se na kursevima eminentnih profesora Elizabete Leonskaje, Arbo Valdme, Igora Laska, Brigite Majer, Štefana Mendla, Borisa Bermana. Dobitnik je priznanja za umetnost Grada Beograda. Redovno nastupa na koncertima fondacije „Live Music Now“ i u „Mozart house“ u Beču kao „pijanista u rezidenciji“.

Na programu su dela Mokranjca, Betovena, Šopena i Lista.

Na drugom koncertu u 19.00 časova predstaviće se pijanista Filip Madžunkov, predstavnik novog talasa mladih umetnika, sa delima Betovana i Šopena. Rođen 1980. u Beogradu, diplomirao je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Jokut Mihailović. Magistrirao je u klasi prof. Aleksandra Serdara i doktorirao u klasi prof. Dejana Sinadinovića na FMU u Beogradu . Usavršavao se na školi „Alfred Korto” u Parizu u klasi čuvene pijanistkinje Žermen Munije. Od 2020. angažovan je na Katedri za klavir u zvanju docenta na AU u Novom Sadu. Dobitnik je nagrada na međunarodnim takmičenjima. Nastupa na koncertima i festivalima u zemlji i inostranstvu. Na programu su dela Betovena i Šopena.

Ulaz je besplatan.

U ponedeljak 7. oktobra, Šopenove dane zatvoriće pijanista Vuk Božilović, resitalom „Apsolutno Šopen“, u novosadskoj Sinagogi, sa početkom u 19.00 časova.

Promo 

Rođen 1993. u Beogradu, osnovno muzičko obrazovanje stekao je u MŠ ’’Petar Konjović’’ u klasi prof. Milene Matijević, a potom nastavio školovanje u MŠ ’’Kosta Manojlović’’ u klasi prof. Irene Oparov Dobrile. Osnovne i Master Akademske studije završio je na FMU u Beogradu, u klasi prof. Lidije Stanković, a 2020. diplomirao i na Master studijama na “College of Chinese and ASEAN Arts” u Kini, u klasi prof. Pavela Raykerusa. Student je doktorskih studija na FMU na Katedri za kamernu muziku, u klasi prof. Sonje Lončar. Sarađivao je sa renomiranim pedagozima i pijanistima kao sto su Aleksandar Serdar, Aleksandar Madžar, Igor Lasko, Arbo Valdma, Baruh Meir, Stivan Kovačević, Ian Jones. Na internacionalnom takmičenju „The first LSH Aisa Piano Competition“ 2018. u Kini, osvojio je I nagradu. Aktivno nastupa u zemlji inostranstvu kao solista i u kamernim ansamblima, a intenzivno sa pijanistom Dušanom Grozdanovićem kao „Voodoo piano duo“. Zaposlen je kao stručni saradnik - korepetitor na AU u Novom Sadu.

Promo 

Ulaznice za koncert biće dostupne na ulazu u Sinagogu po cenama od 500 RSD i 300RSD za učenike i studente.

Festival će biti zaokružen koncertom iz ciklusa Odjeci, 28. oktobra, u sali Niškog simfonijskog orkestra. Na koncertu pod nazivom „Dva lica Šopena“ predstaviće se pijanisti Marija Đukić i Neven Šobajić.

Trinaesti Beogradski Šopen Fest organizuje udruženje Kreartiva, uz podršku Ambasade Republike Poljske, Poljskog instituta za kulturu, Nacionalnog saveta poljske nacionalne manjine i Ustanove Predstavništva Republike Srpske u Beogradu.

(Kurir.rs/M.F.)

This browser does not support the video element.

Aleksandar Berček dobio nagradu za životno delo na festivalu NAFFIT  Kurir