Kakve promene u Evropi mogu da se dogode sa novim generalnim sekretarom NATO alijanse? Stručnjaci bez dileme: Ovo će mu biti najveći izazovi

Shutterstock, Kurir Televizija

Bivši holandski premijer Mark Rute juče je preuzeo dužnost generalnog sekretara NATO od Norvežanina Jensa Stoltenberga. Ukrajinski predsednik izjavio je da želi "efikasnu" saradnju sa novim generalnim sekretarom NATO. Rute je tokom zajedničke konferncije sa Jensom Stoltenbergom, naveo i da Ukrajina ostaje prioritet alijanse. 

Menja li se delovanje NATO alijanse od ovog trenutka, analizirali su gosti "Pulsa Srbije" Vuk Velebit, izvršni direktor PUPIN inicijative i Ivan Miletić, stručnjak za bezbednost.

EPA Robert Ghement 

Velebit je diskutovao o tome kakve promene bi mogle da se dogode s dolaskom novog generalnog sekretara NATO:

- Mislim da to ne znači ništa posebno, a Rute ima veliku karijeru vođenja svoje zemlje, on je četiri puta bio predsednik vlade, ima veliko diplomatsko iskustvo, on će sigurno nastaviti kontinuitet politike NATO, a njegov dolazak neće promeniti suštinsko delovanje ove alijanse, niti se očekuje da njegovim dolaskom dođe do prmene na terenu što se tiče Rusije. Njegovi raniji stavovi neće uticati na njegovu sadašnju poziciju jer će i on morati da bude u skladu sa novom funkciom, dakle i on će korigovati neke svoje stavove, kao što su otvorene kritike prema Putinu i Rusiji. Svakako, Rute dolazi u trenutku kada može da dođe do neke vrste mira na frontu.

Miletić se osvrnuo na izazove koji su pred novim sekretarom NATO alijanse:

- Trebalo bi razumeti njegovu funkciju, a generalni sekretar NATO pakta nije onaj koji donosi odluke. Njegov posao je da dovede sve saveznike za jedan sto, da pokuša da iznese agende, da donesu zajedničku odluku, a on je dovoljno dobar diplomata i to mu daje korist jer može da progura odluke koje moraju konsenzusom da se doensu. Odluke u NATO paktu se ne donose izglasavanjem, nego svi moraju da budu za. Tu je upravo najveći izazov jer su u tom savezu 32 države, a to dodatno frustrira određene krugove u Vašingtonu. Tu je upravo i njegov izazov, a ako bude dovoljno vešt i dobar diplomata on uspeti to da preskoči, a ako ne, onda će doživeti debakl. Biće zanimljivo to posmatrati, nov je, ali NATO ima svoju dinamiku i ja ne očekujem neke turbulencije.

This browser does not support the video element.

Ivan Miletić o novom generalnom sekretaru NATO alijanse  Kurir televizija

Velebit je spomenuo i izbore u Americi, odnosno šta će se promeniti na tlu Evrope ukoliko Tramp stigne na vlast:

- Mislim da će biti nesaglasnosti između američke administracije pod Trampom i zemalja Evrope, a pre svega Nemačke, Tramp je bio dosta kritičan i u prethodnom mandatu i vidimo da i sada u svojoj retorici ima kritike upućene Nemačkoj i sigurno da će biti različitog pogleda na to kakva bi trebalo da bude evropska odbrambena i bezbednosna politika i koliko Evropa treba da brine o svojoj bezbednosti, a koliko Amerikanci trebaju da budu garant toj bezbednosti. Ono što smo iz ove kampanje u američkim izborima videli jeste da glavna formulacija koja dolazi od strane Trampa jeste da vi možete da budete saveznik Amerike, ali morate da budete partnerska zemlja, a ne zemlja klijent koja živi na račun poreskih obaveznika Amerike. To znači da vi ukoliko želite da budete saveznik Amerike, treba da plaćate svoje račune oko bezbednosti, odnosno da razvijate sami svoju ekonomiju, a vi imate pojedine zemlje ili teritorije koje dosta zavise od američke razvojne pomoći, donacija i koje nisu uspele da razviju sopstvene kapacitete. 

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir.rs

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

"RUSIJA PRATI NAŠ ODNOS PREMA NATO!" Todorov upozorava: Ne možemo očekivati da ćemo zauvek sedeti na dve stolice bez posledica  Kurir televizija