POGINUO PRVI IZRAELSKI VOJNIK U LIBANU: Ubijen komandant tima elitne specijalne jedinice EGOZ (FOTO)

x

U Libanu je ubijen izraelski vojnik.

Potvrđena je smrt prvog izraelskog vojnika ubijenog u Libanu od početka kopnene invazije, piše britanski Bi-Bi-Si.

Izraelske odbrambene snage (IDF) objavile su u saopštenju da je kapetan Eitan Jicak Oster (22) ubijen u Libanu u sredu.

Ovaj 22-godišnjak je bio komandant tima u jedinici Egoz, elitnoj jedinici komandosa specijalizovanoj za gerilski rat, navodi IDF.

Invaziju Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) na jug Libana, koja je pokrenuta noćas, predvode Divizija 98 i njen komandant brigadni general Gaj Levi, koji je takođe i na čelu jedinice komandosa, jedinice specijalnih snaga Egoz, padobranskih jedinica i tenkovske Brigade 7.

Džeruzalem post navodi da je Divizija 98 od decembra 2023. do marta 2024. bila odgovorna za "slamanje kičme" Hamasu u Kan Junisu, gde je palestinska ekstremistička organizacija imala najsnažniju brigadu.

Izraelski list prenosi šta je potpukovnik "A", komandant Egoza, poručio trupama pre upada u Liban.

- Pripala nam je čast da ispišemo istoriju na severu baš kao što smo učinili u Pojasu Gaze. Započeli smo s operacijama nižeg nivoa, ali sada započinjemo konkretniju invaziju kako bismo vratili kućama naše severno stanovništvo.Ovo je od ključne važnosti zato što od 2006. nismo vršili invaziju na Liban. Ja vama verujem i veoma sam ponosan na vas i znam da ćemo nastaviti da ispisujemo istoriju - kazao je potpukovnik "A", čiji se identitet krije.

Kurir.rs/BBC/Preneo: D. P.