BESPLATNA PRAVNA POMOĆ SVIM GRAĐANIMA KOJIMA JE POTREBNA: Ministarka Maja Popović otvorila međunarodni forum

Ministarstvo pravde Srbije

Ministarka pravde u Vladi Republike Srbije Maja Popović otvorila je Forum o besplatnoj pravnoj pomoći, koji je organizovan u saradnji sa USAID-om i nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju GIZ.

Pozdravljajući učesnike foruma, Popović je naglasila posvećenost Ministarstva pravde i drugih državnih organa razvoju besplatne pravne pomoći u Republici Srbiji. Ona je ukazala da na ovaj način Vlada Republike Srbije aktivno radi na jačanju efikasne pravne zaštite, koja je osnov svakog demokratskog društva.

Ministarstvo pravde Srbije  Ministarka pravde Maja Popović


- Pravo na besplatnu pravnu pomoć je sastavni deo prava na pravično suđenje, koje je garantovano članom 61. Ustava Republike Srbije i proklamovano međunarodnim ugovorima sklopljenim pod okriljem Ujedinjenih nacija i Saveta Evrope - izjavila je ministarka.

Ona je naglasila da je Ministarstvo pravde, kroz petogodišnju praksu, uložilo velike napore u cilju upravljanja i razvoja sistema besplatne pravne pomoći, postupajući kao drugostepeni organ. Dodala je da je u tom preriodu organizovano više ciklusa obuka vezanih za odlučivanje o zahtevima za besplatnu pravnu pomoć. Istovremeno je najavila da će Ministarstvo pravde, u cilju promocije sistema besplatne pravne pomoći u Republici Srbiji, uskoro otpočeti sveobuhvatnu kampanju, u koju će biti uključena i Advokatska komora Srbije, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, kao i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Popović se zahvalila na podršci koju pružaju projekat USAID-a „Pravda za sve“ i projekat „Jačanje vladavine prava u Srbiji”, koji sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, a finansira Evropska unija. Posebnu zahvalnost izrazila je svim licima koja obavljaju poslove odobravanja besplatne pravne pomoći, ali i pružaocima besplatne pravne pomoći, naročito predstavnicima advokature.

Na kraju svog obraćanja, ministarka je pozvala učesnike foruma da, kroz dijalog i razmenu iskustava, utvrde smernice za dalje razvijanje sistema besplatne pravne pomoći, jer je cilj Vlade Republike Srbije, Ministarstva pravde i drugih državnih organa koji su uključeni u ovaj proces, da besplatna pravna pomoć pod jednakim uslovima bude dostupna građanima naše zemlje kojima je ta pomoć potrebna.


Učesnicima foruma obratili su se ambasador i šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji Emanuel Žiofre, ambasador SAD Kristofer Hil, državni sekretar u Ministarstvu finansija Saša Stevanović, državni sekretar u Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu Đorđe Dabić, pomoćnik ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Slađana Marković Stojanović i predsednik Advokatske komore Srbije Veljko Delibašić.