Iva iz Srbije koja već godinama radi u SAD otkrila tamnu stranu gastarbajterskog života: Volela bih da sam ovo znala pre odlaska tamo

Iva iz Srbije, koja već nekoliko godina unazad, po nekoliko meseci radi u SAD i koja je vrlo popularna na mrežama gde priča o svojim iskustvima, ovog puta je ispričala tamniju stranu života gastarbajtera.

TikTok/ iva_pink_

Iva iz Srbije, koja već nekoliko godina unazad, po nekoliko meseci radi u SAD i koja je vrlo popularna na mrežama gde priča o svom iskustvu, ovog puta je ispričala tamniju stranu života gastarbajtera.

Naime, ona je u snimku koji je objavila na Tik Toku, ispričala šta bi volela da je znala pre nego što se odlučila na takav život.

TikTok/iva_pink_ 

- Ono što bih ja volela da sam znala pre nego što sam krenula na ovaj program je da ćete se, ukoliko odradite dve ili tri sezone negde i nastavite da idete na taj program, promeniti i zauvek izgubiti jedan deo sebe. Kada se vratite u vašu zemlju, oseća ćete se kao neki potpuni stranac, ili možda još bolje kao da ste vi vaš klon. Vi imate sve, imate svoju porodicu, imate svoje prijatelje, čeka vas posao u Srbiji koji inače volite da radite sa svojim kolegama, ali kada se vratite, više ništa neće biti isto - kaže ona.

Niti sa porodicom će, priča, ostati jake jer se jednostavno čujete svaki dan i oni su ljudi koje volite bezuslovno kao i oni vas. Ali, mnoge druge stvari će se promeniti.

- Kada se budete vratili i prođe dva ili tri dana, shvatićete da ste vi podeljeni, pola ste ostali ovde, a pola tamo i više nikada nećete biti isti. Često mi se dešava da sedim sa prijateljicama i one mi pričaju, ja sam toliko toga propustila u tih tri ili četiri meseca. A to je da se neka zaljubila, neka je ostala trudna... Jednostavno upoznali su nove ljude, nove kolege, zamenile boju kose i nekako, i stvari su se promenile, iako smo sve vreme bile u telefonskom kontaktu i čule se i na videopoziv - objašnjava Iva.

Priznaje da joj se dešavalo, kada se vrati kući i nađe se sa prijateljicama, da se samo zamisli i utone u svoje misli.

- Skupimo se nas par i sedimo i ja normalno razgovaram s njima i negde se jednostavno samo isključim. Više ih ne čujem, samo ih gledam, a ja sam negde ko zna gde. Jednostavno više ne pripadate ni vašoj zemlji, ni zemlji gde ste živeli ili gde ste radili. Čak i kada uđete u vašu kuću i kada vidite vašu omiljenu fotelju, skuvate kafu u vašoj omiljenoj šolji, sednete na vašu terasu i radite neke stvari koje su vas ranije zaista opuštale, nešto se promeni.

TikTok/iva_pink_ 

S vremena na vreme, priznaje, kada sedi u svom stanu, oseća se kao da to uopšte nije njen stan, kao da je tu živela pre deset godina.

- I tada shvatite da ste ušli u neki brzi voz koji vas vodi i da tako vreme brzo odmiče, godine lete, a vi ste u tom vozu. Vozite se i na nekoj od ovih sledećih stanica je vaša stanica, gde vi trebate sići. I dok se okrenete, za vas više ne postoji levo, kao ovde gde svetli crveno, vi jednostavno samo idete tamo gde ste i krenuli, spremni za neke nove stvari - objašnjaval Iva,

Iva je, inače, godinama po nekoliko meseci radila na Aljasci u fabrici za preradu ribe.

Tamo je početak sezone u januaru.

"Sada je 6.40 ujutru, nalazim se na Aljasci na zimskoj sezoni u fabrici ribe. Danas je 23. radni dan kako radimo i samo smo dva dana imali kraće radno vreme od 12 sati. Inače, u ovoj fabrici se radi dnevna i noćna smena, i obe traju između jedanaest i po sati i dvanaest sati", ispričala je Iva ranije na Tiktoku.

Kako se može videti, padalo je baš dosta snega, bio je mrak, pahulje su se brzo nakupile i po njenoj jakni.

"Ovog jutra je padalo dosta snega i bilo je jako hladno. Ukoliko budete dolazili da radite, jedina prilika kada možete da vidite cimera je upravo sada. Oni koji završe noćnu smenu idu na doručak, a ja idem na posao", rekla je Iva i dodala da joj je problem da se probudi ujutru rano.

Potom je snimila i sam ulazak u fabriku.

"Za tri minuta jakna mi je puna snega. Ovo su spoljne stepenice, njima se penjemo i ulazimo u fabriku. Unutra ne mogu da snimim kako izgleda proces obrade ribe, a ovo je samo mali deo. Stepenice su jako klizave. Od trenutka kada smo "čekirali" mi smo i plaćeni. Evo ovako izgleda sam ulazak u fabriku", pokazala je ona i otkrila koliko su plate.

"Za sezonu oko 10.000, 2-3 meseca, a može i do 15.000. Za mesec dana je 5.000 dolara ako se radi svaki dan po 12 sati", odgovorila je ona u komentarima.