Poverenica za zaštitu ravnopravnosti osudila napad braće Rajić na novinarku Jelenu S. Spasić: Kurir nije diskriminisao osobe s dijabetesom

Reagujući na pretnje braće Dušana i Stojana Rajića, personalnih trenera koji stoje iza tzv. Dijabetes revolucije, upućenih redakciji Kurira i novinarki Jeleni S. Spasić, poverenica Brankica Janković kaže da je nedopustivo da bilo koji novinar bude izložen pretnjama i bilo kakvim pritiscima ili napadima zbog nečega što je napisao

Printscreen Instagam, Nemanja Nikolić, Kurir Televizija

Izvesna braća Dušan i Stojan Rajić, personalni treneri koji stoje iza tzv. Dijabetes revolucije, već danima vode hajku protiv redakcije Kurira i novinarke Jelene S. Spasić, kojoj crtaju metu na čelo jer istražuje njihove sumnjive poslove koje kriju pod plaštom pomoći deci oboleloj od dijabetesa.

I dok su progon započeli 17. septembra tvrdeći da je Kurir pokrao njihove zasluge u borbi za decu s dijabetesom, što smo ih u više navrata demantovali (videti okvir), hajku su nastavili obmanjujući svoje pratioce na društvenim mrežama da o njihovim nečasnim radnjama pišemo jer su objavili da smo osobe s dijabetesom diskriminisali nazivajući ih očajnicima. Zbog ovih neistinitih tvrdnji i, pre svega, ugrožavanja bezbednosti novinarke, reagovala je i poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

- Nedopustivo je da bilo koji novinar bude izložen pretnjama i bilo kakvim pritiscima ili napadima zbog nečega što je napisao, odnosno zbog obavljanja novinarskog posla. Nažalost, svedočimo da se to ipak dešava u različitim situacijama. Sloboda mišljenja je važna tekovina demokratskog društva i ljudsko pravo zagarantovano Ustavom - navela je Jankovićeva.

Kurir Televizija  Poverenica Brankica Janković

Novinarke ugroženije

Ona je saglasna i s mišljenjem predsednika Komisije za istraživanje ubistava novinara Verana Matića da su novinarke izložene pretnjama i nasilju na društvenim mrežama u težem položaju od novinara:

- Da, saglasna sam s gospodinom Matićem da su novinarke u još težem položaju od novinara zato što se, pored pretnji i pritisaka u svom svakodnevnom radu, suočavaju i sa seksističkim porukama, mizoginim i uvredljivim kvalifikacijama, omalovažavanjima i uvredama. Novinari su zbog svog posla neretko izloženi neargumentovanoj i neprimerenoj kritici, pa i pretnjama. To je nedopustivo i svim novinarima i novinarkama se mora omogućiti da bezbedno obavljaju posao.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti ističe da Kurir u svom tekstu nije diskriminisao niti uvredio osobe s dijabetesom.

- U svakom pojedinačnom slučaju, po podnetoj pritužbi, ocenjujemo da li je došlo do povrede Zakona o zabrani diskriminacije uzimajući u obzir sve činjenice i okolnosti slučaja, posebno kontekst i vreme u kojem je nešto izrečeno, pa s tim u vezi reč "očajnici" može i ne mora biti diskriminatorna. Dakle, reči u određenim kontekstima imaju različita značenja, pa tako se i reč "očajnici" ne može razmatrati van konteksta u kojem je izrečena, ali to svakako zahteva analizu. Ukoliko se radi o govoru mržnje ili je cilj da se stvori zastrašujuće, neprijateljsko, degradirajuće okruženje, moglo bi se govoriti o diskriminaciji, što nije slučaj u konkretnom primeru - jasna je Jankovićeva.

Sankcije za pretnje

Braća Rajić su, podsetimo, uputili pretnje i javno objavljivali fotografije novinarke Kurira Jelene S. Spasić, u čijem se tekstu braća Rajić nisu ni pominjala, a o tome kako treba postupiti povodom maltretiranja koje novinari trpe na internetu govorili su za Kurir televiziju Veran Matić, predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara, kao i Dragana Bjelica, članica Stalne radne grupe za bezbednost novinara.
- U ovakvim situacijama Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal mora sankcionisati one koji prete. Nekada su te pretnje sa interneta bile ispod 50%, a sada je u pitanju više od 60% pretnji.
Matić je govorio o primerima napada na novinare kada su prestupnici efikasno identifikovani i procesuirani, ali je objasnio i da su napadi i gnusne pretnje na račun novinara, samo zato što rade svoj posao, izuzetno učestale, pa rekao:
- Reči su sve teže i teže, pretnje sve opasnije, a kada izađete na ulicu, ne znate da li će vas neko udariti i pomisliti da treba da se obistini ono što se može pročitati u komentarima. Sada je situacija takva da je novinar potpuno nezaštićen.
Bjelica je istakla da oni koji prete novinarima oni mogu da budu predmet krivičnog gonjenja.
- Oni trenutno imaju svoj trenutak medijske pažnje, ali oni kao fitnes treneri ne mogu da zamene lekare - istakla je Bjelica.

Sinergijom do pomaka

Dodaje da je uloga medija izuzetno važna u svakom društvu, kao i da primer donošenja protokola za postupanje u školama sa učenicima obolelima od šećerne bolesti pokazuje kako u sinergiji institucije, organizacije civilnog društva i mediji mogu da rasvetljavaju problem i dovode do određenih pomaka. Podsetimo da je novinarka Jelena S. Spasić u ime Kurira pokrenula veliku akciju za izradu i uvođenje pomenutih protokola.

- Podsetiću da smo nakon obraćanja dva udruženja, "Plavi krug" i "Hrabriša", i sprovedene analize uputili resornim ministarstvima inicijativu za donošenje procedura u predškolskim ustanovama i školama o postupanju s decom i učenicima s nezaraznim hroničnim bolestima (u koje spada i dijabetes), kao i retkim i drugim bolestima. Imajući u vidu više problema na koje su ukazivale organizacije civilnog društva, kao i činjenicu da je donet samo protokol o postupanju u školama sa učenicima obolelim od dijabetesa, poverenik je uputio preporuku mera svim predškolskim ustanovama u cilju unapređenja internih pravila i procedura kako bi se deci s dijabetesom, retkim bolestima, kao i nezaraznim hroničnim i drugim bolestima pružila sva potrebna podrška od najranijeg uzrasta. Dobro je što se vaš medij bavio ovom važnom temom jer je medijska pažnja uvek važna kada se radi o svakodnevnim ljudskim problemima - ocenila je poverenica.

Raskrinkaćemo ih do kraja

Podsetimo, Rajići su bez ikakvog povoda objavili naslovnu stranu Kurira od 1. septembra (više od dve nedelje nakon što se pojavila na kioscima), s tekstom koji je napisala Jelena S. Spasić o senzorima za obolele od dijabetesa, u kojima citira ministra zdravlja Zlatibora Lončara i ministra turizma i omladine Huseina Memića, čije dete inače ima dijabetes. Tvrdili su tada Rajići da je Kurir pokrao njihove zasluge u borbi za decu s dijabetesom. Tad je krenulo targetiranje i progon, objavljivanje slika Jelene S. Spasić, pominjanje sekire... Ali nisu nas zaplašili! Pokazali smo da navodni borci za decu i obolele od dijabetesa, koji su za to na papiru osnovali udruženje, ništa nisu uradili za decu. Sve to vreme Dušan Rajić reklamira i favorizuje isključivo senzor jednog proizvođača, prodaje svoju "zdravu" hranu, prodaje jelovnike koje sastavlja, drži treninge... I sve to vreme vređa doktore endokrinologe da nemaju pojma i "leči" decu i obolele, ukida lekove, propisuje terapije... Kurir ističe da nas pretnje i progon braće Rajić neće zaustaviti da radimo svoj posao u javnom interesu i do kraja raskrinkamo njihovo delovanje, uključujući potencijalne finansijske malverzacije, ali i potencijalno ugrožavanje zdravlja i života ljudi koje su manipulacijama zaveli!

 Redakcija Kurira

This browser does not support the video element.

"UMESTO DA PREUZMU ODGOVORNOST, BRAĆA RAJIĆ KRENULI U NAPAD!" Glavni urednik Kurira otkriva: Istražili smo sve njihove tvrdnje, svi rezultati su lažni  Kurir televizija