Macura poziva sve žene da prijave ako na razgovorima za posao dobiju neprimerena pitanja: Ovo me inspirasalo za takvo saopštenje!

Kurir Televizija

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su u ponedeljak izmene i dopune Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom kojima se predviđa povećanje roditeljskog dodatka. Dodatak će za prvo dete iznositi 500.000 dinara, za drugo 600.000, u mesečnim ratama na dve godine, plus 135.000 dinara jednokratno.

Za treće dete dodatak se povećava na 2.280.000 dinara na 10 godina, plus 135.000 dinara jednokratno, a za četvrto dete 3.180.000 dinara, takođe na 10 godina, tačnije u 120 rata. Ove mere važiće za svu decu rođenu od 1. januara 2024. godine.

Shutterstock 

Osim toga, ministarka bez protfelja zadužena za rodnu ravnopravnost Tatjana Macura, poziva sve žene da prijave ako na razgovorima za posao dobijaju neprimerena pitanja. Ministarka je danas bila gošća "Pulsa Srbije" zajedno sa Snežanom Paunović, narodnom poslanicom.

Macura je prvo odgonetnula šta je podstaklo za saopštenje oko zaposlenja žena i neprimerenih pitanja na razgovorima:

- Ovo nije prvi put da ja reagujem na ovakav način, a inspirisala me je rasprava koja je tekla u Parlamentu, koja se u momentima doticala dnevnog reda, što je između ostalog bila dopuna zakona o finanijskoj podršci porodicama sa decom, a ta rasprava je odlazila u drugim smerovima. Govorilo se o tome koliko je nejednak tretman žena kada je u pitanju položaj žena koje konkurišu za posao i posebno onaj položaj žena kada se one nakon korišćenja prava na porodiljsko odsustvo vraćaju na posao. Mislim da je bilo važno da sada iz nekih novih cipela, kao ministarka koja je zadužena za pitanje rodne ravnopravnosti, da informišem građane da kod nas u Srbiji na snazi postoji Zakon o zabrani deskriminaciji, koji govori da su ovakvi razgovori u poslovnoj atmosferi zabranjeni. Pitanja poput kada planiraju porodicu, da li imaju partnera, da li planiraju još dece, kakvi su planovi za privatni život, to su pitanja koja ne bi smela da se postavljaju na razgovoru za posao.

This browser does not support the video element.

Macura o ravnopravnosti žena u poslovnom aspektu  Kurir televizija

Paunović je rekla šta je saznala u razgovoru sa ženama oko njihovog poslovnog ambijenta:

- Mislim da priču treba da krenemo ispočetka, odnosno kako smo uopšte došli do Zakona o rodnoj ravnopravnosti i kolika je bila bitka u Parlamentu, ali i koliko je on našao svoj prostor u javnosti, jer je bio brutalno kritikovan, a čak i danas ima onih koji ga kritikuju. To nas je dovelo do situacije da žene nemaju svest da je zakonom totalno regulisano njihovo legitimno pravo da imaju identične uslove kao muškarci. Ono što nisam do kraja sigurna je to što imamo veći problem na ruralnim, nego što je to u većim centrima jer mislim da zloupotreba postoji faktički svuda i da u tom kontekstu činjenicom da je taj zakon i beskonačno osporavan, uglavnom lošim argumentima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir.rs

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

RODNA RAVNOPRAVNOST U JEZIKU! Prof. Jovanović u Usijanju dana: To je ideološki stav, ne stvar gramatike!  Kurir televizija