"STEVAN POPOV SPASIO JE HILJADE LJUDI" Udruženje traži posthumno odlikovanje za pilota sa letova Sarajevo-Beograd tokom rata 1992. godine

Printscreen YouTube

Udruženje izbeglih, ugroženih i prognanih lica Srbije saopštilo je večeras da je podnelo zvaničnu inicijativu za dodelu posthumnog ordena, imenovanje ulice i podizanje spomenika nekadašnjem pilotu "Jugoslovenskog aerotransporta" (JAT) Stevanu Popovu.

To udruženje je u saopštenju navelo da je Popov tokom aprila 1992. godine, za vreme rata u Bosni i Hercegovini, spasao živote hiljada ljudi.

"Tokom ovog perioda, Steva Popov je izveo više od 30 letova na relaciji Beograd-Sarajevo-Beograd, izvevši iz opkoljenog grada oko 40.000 ljudi. U jednom od najdramatičnijih momenata, vratio se u Sarajevo da bi pronašao i spasao dete koje je bilo izgubljeno na aerodromu, pokazujući izuzetnu humanost i požrtvovanost", dodaje se u saopštenju.

Inicijativa udruženja, kako su dodali, predviđa dodelu posthumnog ordena kao priznanje za nesebično zalaganje i spašavanje života hiljada ljudi, imenovanje ulice u njegovom rodnom Novom Sadu, kao i podizanje spomenika kao simbol sećanja, zahvalnosti i poštovanja.

Kurir.rs/Beta

 Bonus video:

This browser does not support the video element.

"Da ni je izveo manevar, za minut bi se stvorile 2 i po tone leda, bilo bi kobno!" Eksperti o neviđenom podvigu pilota Er Srbije  Kurir televizija