"PRIBEGAO KRIVIČNIM DELIMA": Otpečaćena izmenjena federalna optužnica protiv Trampa

Otpečaćen sadržaj izmenjene federalne optužnice protiv bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa

EPA JIM LO SCALZO

Donald Tramp je "pribegao krivičnim delima" pošto je izgubio na predsedničkim izborima 2020. godine, pa prema tome ne može uživati imunitet od krivičnog gonjenja povodom njegovog neuspelog pokušaja da ostane na funkciji šefa države, navodi se u izmenjenoj federalnoj optužnici protiv bivšeg američkog predsednika.

Sadržina optužnice otpečaćena je juče

Specijalni tužilac Džek Smit i njegov tim podneli su izmenjenu optužnicu nakon što je Vrhovni sud SAD letos ocenio da bivši predsednici države uživaju široki spektar imuniteta u pogledu onog što su činili u sklopu svoje funkcije dok su bili na funkciji.

Optužnica tereti Trampa za kovanje zavera sa ciljem preokretanja izbornih rezultata u njegovu korist, i njoj su sada sužene razmere da bi se uklopile u granice stave koji je izneo i Vrhovni sud SAD.

Svrha prilagođavanja optužnice jeste da se američki federalni sudija Tanja Čutkan ubedi da sporna Trampova postupanja nikako nisu zvanična, to jest nisu počinjena u sklopu predsedničke funkcije, nego su privatna, i da prema tome mogu da se podvedu pod definiciju krivičnih dela za koje se Tramp tereti, što bi značilo da započeti krivični postupak može da se nastavi.

EPA JIM LO SCALZO 

Među delima za koje se optužnicom tvrdi da ne potpadaju pod imunitetsku zaštitu nalaze se nastojanja da se tadašnji potpredsednik SAD Majk Pens natera da na sednici oba doma Kongresa 6. januara 2021. godine odbije da zvanično potvrdi rezultate prebrojavanja elektorskih glasova na osnovu kojih je republikanac Tramp izgubio na predsedničkim izborima od demokrate Džozefa Bajdena.

"Premda je optuženi za vreme zavereništva za koje je optužen još bio na funkciji predsednika, njegova zavera bila je fundamentalno privatne prirode. Radeći sa ekipom privatnih saučesnika u zaveri, optuženi je delao kao kandidat kad je pokretao višestruka kriminalna sredstva kako bi kroz prevaru i obmanu, prekinuo vršenje vladine funkcije kojom se glasovi prikupljaju i broje - a to je funkcija u kojoj optuženi, kao predsednik države, nema nikakvu zvaničnu ulogu - ocenio je Smitov tužilački tim.

U izmenjenoj optužnici se naglašava da "kada je optuženi izgubio na predsedničkim izborima 2020. godine, on je pribegao krivičnim delima da bi pokušao da ostane na funkciji".

(Kurir.rs/Beta-AP)

 Bonus video:

This browser does not support the video element.

JEDNA STVAR IZ DEBATE TRAMPA I KAMALE ZABRINULO SVET! Deđanski tvrdi: Haris nastavlja sa politikom sukoba, može doći do eksalacije  Kurir televizija