UŽIVO IZRAEL NAPAO SEDIŠTE HEZBOLAHA! Odjekuju eksplozije, otkazuju se letovi, besni sukob na Bliskom istoku (FOTO, VIDEO)

Nastavljeni sukobi na Bliskom istoku

AP Hassan Ammar

Sukobi na Bliskom istoku se nastavljaju i danas, pošto je Izrael je rano jutros bombardovao centar Bejruta pri čemu je poginulo najmanje šestoro ljudi.

Izraelske snage su prethodno pretrpele najsmrtonosniji dan na libanskom frontu u proteklih godinu dana sukoba s islamističkom organizacijom Hezbolah koju podržava Iran.

Izrael navodi da je sproveo precizan vazdušni udar na Bejrut. Očevici Rojtersa kažu da su videli veliku eksploziju a snage bezbednosti kažu da je meta bila zgrada u centralnoj četvrti Bejruta Bahura, blizu zgrade parlamenta.

Najmanje šestoro ljudi je poginulo a sedmoro je ranjeno, saopštili su libanski zdravstveni zvaničnici.

Tri projektila su takođe pogodila južno predgrađe Dahije, gde je lider Hezbolaha Hasan Nasralah ubijen prošle nedelje.

Dan pošto je Iran ispalio više od 180 raketa na Izrael, Izrael je u sredu saopštio da je izgubio osam vojnika u kopnenim sukobima na jugu Libana, kada su njegove snage ušle na teritoriju severnog suseda.

Američki predsednik Džo Bajden u sredu je snažno osudio iranske napade na Izrael, ali je rekao da "ne bi podržao izraelski napad na iranska nuklearna postrojenja".

"Odgovor je ne", rekao je Bajden kada mu je postavljeno pitanje o mogućnosti da Izrael iz odmazde izvrši udar na lokacije koje su povezane sa iranskim nuklearnim programom.

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

OGROMNA OPASNOST ZA IRAN: Izrael spreman da iskoristi elektromagnetno oružje, prvi cilj – nuklearno postrojenje 'Natanc'?  Kurir televizija

Uživo
16:08

Nasralah pristao na primirje pred smrt?

Visoki libanski zvaničnici kažu da je vođa Hezbolaha Hasan Nasralah ubijen nedugo nakon što je pristao na privremeni prekid vatre s Izraelom.

Opšitnije o tome pročitajte OVDE.

15:51

Napadnuto sedište Hezbolaha!

Izraelska vojska saopštila je da su njene vazdušne snage napale sedište Hezbolaha u Bejrutu.

14:36

Emirejts otkazuje letove

Avio kompanija Emirejts sa sedištem u Dubaiju saopštila je da je otkazala letove iz Dubaija za Irak, Iran i Jordan na tri dana zbog "regionalnih nemira".

"Kupci koji prolaze kroz Dubai s krajnjim odredištima u Iraku, Iranu i Jordanu neće biti prihvaćeni za putovanje na mestu polaska do daljnjeg", stoji u saopštenju.

14:08

Najnoviji snimci iz Bejruta, odjekuju eksplozije

Tri velike uzastopne eksplozije čule su se u Bejrutu, rekli su svedoci Rojtersu.

14:06

Izrael u napadu na Bejrut koristio oružje s belim fosforom?

U izraelskom napadu na Bejrut korišćene su međunarodno zabranjene bombe sa belim fosforom, saopštila je Nacionalna novinska agencija Libana.

Stanovnici su prijavili da se nakon napada a zgradu u okrugu Bashoura, u blizini parlamenta širio miris sličan sumporu, a libanska državna Nacionalna novinska agencija optužila je Izrael za korištenje fosfornih bombi, bez pružanja dokaza.

Izraelska vojska još uvijek nije komentarisala ove navode.

Ranije su organizacije za ljudska prava optuživale Izrael za korištenje zapaljivih granata s belim fosforom u napadima na gradove i sela u južnom Libanu.

13:27

Libanski vojnik ubijen u izraelskom napadu 

Libanska vojska je objavila da je jedan njhov pripadnik ubijen, a drugi ranjen u izraelskom vazdušnom napadu.

U saopštenju se navodi da je vojnik u trenutku napada bio u spasilačkoj misiji na jugu Libana zajedno sa Crvenim krstom.

Ranije ove nedelje libanska vojska je navela da je njihov pripadnik ubijen kada je izraelski dron pogodio njegov motor u blizini vojnog kontrolnog punkta.

Skaj njuz navodi da Hezbolah suštinski kontroliše južni Liban uprkos prisustvu tamošnje vojske.

Libanska vojska se oduvek sklanjala od nekih većih sukoba s Izraelom i nije pucala na IDF od početka sukoba Izraela sa Hezbolahom prošle godine.

13:17

Nastavlja se drama sa brodom "Katrin"

Širom pomorskog sveta ovih dana je veliku buru podigao teretni brod Katrin koji plovi pod portugalskom zastavom, a u ovim trenucima pluta manje od kilometra uz granicu hrvatskih teritorijalnih voda jer se pretpostavlja da traži dopuštenje hrvatskih vlasti za prolazak.

Brod nosi "darove" Izraelu, a više o tome pročitajte OVDE.

12:23

"Eliminisan" šef Hamasove vlade u Pojasu Gaze

Izraelska vojska je saopštila da je u Pojasu Gaze ubijen Ravhi Muštaha, šef Hamasove vlade u Pojasu Gaze.

Skaj njuz prenosi da je Muštaha "eliminisan" zajedno sa visokim bezbednosnim zvaničnicima Samehom al Siražom i Samijem Udehom u vazdušnim udarima izvedenim pre tri meseca, a o kojima su Izraelske odbrambene snage (IDF) izvestile tek danas.

11:42

U Siriji ubijen saradnik iranske Revolucionarne garde

Mediji u Iranu su objavili da je u izraelskom vazdušnom u Siriji ubijen konsultant koji je radio za iransku Revolucionarnu gardu.

Navodi se da je Madžid Divani ranjen pre tri dana u napadu izvedenom u Al Mazehu u sirijskoj prestonici Damasku, a da je danas preminuo.

Iz Izraela nema komentara na ovu vest.

11:09

Amnesti Internešnal: Crna Gora i Slovenija da stopiraju brod koji prevozi eksploziv

Amnesti Internešnal ističe da Slovenija i Crna Gora moraju da spreče portugalski brod Katrin da pristane u njihove luke jer prevozi eksploziv namenjen Izraelu.

10:39

Oko 15 članova Hezbolaha ubijeno u napadu

Oko 15 članova Hezbolaha ubijeno je u napadu u južnom Libanu, saopštila je izraelska vojska dodavši da su borci ubijeni u udaru na zgradu opštine u Bint Jbeilu.

Rečeno je da je militantna grupa jelovala i skladištila velike količine oružja unutar zgrade.

Izrael je svoje vazdušne napade uglavnom koncentrisao na jug i istok Libana, kao i na južna predgrađa Bejruta, gde su glavna uporišta Hezbolaha.

10:18

Uništenje

10:17

Lica stradalih

Ovo su osmorica izraelskih vojnika koji su poginuli juče u Libanu.

Israel Defense Forces 

9:37

Iran pogodio izraelsku bazu? 

Satelitski snimci hangara za avione u ključnoj izraelskoj vojnoj vazduhoplovnoj bazi snimljeni nakon velikog udara iranskih projektila pokazuju veliku rupu na krovu baze.

Opširnije pročitajte OVDE.

9:05

Vazdušna uzbuna u Izraelu

IDF je saopštio da se sirene upozorenja na vazdušnu uzbunu oglašavaju u delovima severnog Izraela.

8:48

"Ne vraćajte se kući!" u južni Liban

Izraelska vojska je poručila meštanima nekoliko sela na jugu Libana da se ne vraćaju kućama.

Avišaj Adraj, portparol IDF na arapskom jeziku, objavio je na društvenoj mreži X (bivši Tviter) upozorenje da se upadi izraelskih trupa nastavljaju na tom području.

- Zbog vaše bezbednosti i bezbednosti vaših porodica, ne vraćajte se kući do daljnjeg - naveo je on.

8:36

Izrael uništio skladište oružja u ruskoj bazi u Siriji?

Tajms of Izrael prenosi navode sirijske provladine radio stanice Šam FM da je IDF tokom protekle noći navodno pogodio skladište oružja u blizini sredozemne luke Latakija

Navodi se da je sirijska protivvazdušna odbrana dejstvovala na "mete" iznad mora na području Latakije.

Ista radio stanica je kasnije objavila da se vatrogasci bore sa požarom u obalskom gradu Džableh, malo južnije od Latakije.

Opozicioni mediji u Siriji tvrde da je pogođeno skladište oružja unutar ruske vazduhoplovne baze Hmeimim.

Na društvenim mrežama pojavili su se snimci posledica vazdušnih udara IDF.

Izraelska vojska je nedavno poručila da će sprečavati bilo kakve dostave oružja iz Irana za Hezbolah u Libanu koje često stižu preko Sirije.

8:19

Huti iz Jemena dronovima gađali Tel Aviv

Jemenski pobunjenici Huti, koji kao i Hezbolah i Hamas imaju podršku Irana, preuzeli su odgovornost za noćašnji napad dronovima na centralni deo Izraela.

U njihovom saopštenju se navodi da su uspešno pogodili "metu od vitalnog značaja" u Tel Avivu koristeći više dronova.

Izraelske odbrambene snage (IDF) su prethodno objavile da je dron oboren nad Sredozemnim morem kod obala centralnog Izraela.

Nakon toga su uočena još dva drona nad morem, od kojih je jedan pogođen, a drugi je pao na otvoreno područje na kopnu.

Nije prijavljena materijalna šteta ni povređeni.