Američka filmska kompanija Daru iz Jasenovca nazvala HRVATICOM! Prava Dara se oglasila za Kurir televiziju: Ja sam Srpkinja, zato sam ovako i nastradala!

"Ja sam Srpkinja koja je bila u logoru, i zato sam ovako i nastradala, kao 12.000 dece"

Shutterstock, Printscreen, Kurir Televizija

Film "Dara iz Jasenovca" ponovo je u centru pažnje, a ovog puta jer je američki gigant filmske industrije Amazon Daru iz Jasenovca predstavio kao hrvatsku devojčicu.

Na ovu temu za Kurir televiziju govorila je Natašu Drakulić, scenaristkinja i književnica, kao i predsednik Udruženja Krajišnika Srbije Mile Bosnić.

Kurir Televizija 

- Amerikanci u filmovima često mešaju Srbe i Hrvate, nismo im bitni. Mislim da ovo nije nenamerno, a verujem da će se pravni tim baviti ovime, bez obzira da li je namerno ili slučajno. Neznanju o ratovima možemo se boriti kroz kreiranje, kroz film i informisanje - rekla je Drakulić.

Bosnić je prvo istakao da iako se ne smatra genocidom, stradanje Srba je bilo ogromno:

- Ja mislim da je ovo bilo namerno. Prvo, pisalo da je žrtva Holokausta, a to su Jevreji, Dara je bila žrtva genocida. Nezapamćena je količina i načini stradanja u ljudskom rodu, kakav su tada Srbi doživeli, a mučenje i ubijanje se izvodilo na preko 200 načina.

Kurir Televizija 

Jelena Buhač Radojičić, koja je preživela logor i smatra se pravom Darom iz Jasenovca, je za Kurir televiziju prokomentarisala ovu situaciju:

- Oni su verovatno pobrkali lončiće. Ja jesam iz Hrvatske, ali sam Srpkinja koja je bila u logoru, i zato sam ovako i nastradala, kao 12.000 dece. Ja mislim da su upućeni i da znaju kojeg je porekla Dara iz Jasenovca. Nisu oni toliko ograničeni da ne znaju da je to bilo selo Jablanac. Meni žao što smo mi svi isti, svi smo ljudi, a razlikujemo se po tome što počinje da se priča neistina i ne žele da prihvate kada su pogrešili.

This browser does not support the video element.

Prava Dara iz Jasenovca: Nemoguće da su je slučajno predstavili kao Hrvaticu, ali zbog ovoga mi je najviše žao!  Kurir televizija

- Snimaju se filmovi, pišu se knjige, to je bitno.Kažu da je 12.000 dece spašeno, ali oni su samo fizički spašeni, ali im je ukraden identitet - istakao je Bosnić. 

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

This browser does not support the video element.

"ČIM SAM KROČIO U JASENOVAC DOŠAO JE OGROMAN BROJ POLICIJE" Milićević za Kurir televiziju: Naređenje stiglo s vrha, DEPORTOVALI ME  Kurir televizija