MOĆNOM PRINCU PREKIPELO, OVIM ĆE POKOPATI PUTINA! Saudijska Arabija se sprema za potez koji će Rusiju ostaviti bez novca za rat u Ukrajini (FOTO)

Politiko i Fajnenšel tajms o planovima Saudijaca da povećaju proizvodnju nafte, što ne odgovara Rusiji

Shutterstock, EPA Vyacheslav Prokofyevsputnikkre, EPA Alexey Nikolsky

Rusija će ostati bez sredstava za upravljanje ratnom privredom ukoliko Saudijska Arabija sprovede planove za povećanje proizvodnje sirove nafte kako bi zaštitila svoj status globalne sile kada je u pitanju "crno zlato".

Politiko piše da je Rijad sve više frustriran time što druge zemlje proizvođači nafte ne učestvuju u koordinaciji napora za podizanje cena nafte na oko 100 dolara za barel, pri čemu je sadašnja cena oko 70 dolara.

Trgovci naftom kažu da je Saudijska Arabija sada spremna da na to odgovori "pokazivanjem mišića" i ugrožavanjem manjih proizvođača, time što će zemlja kojom faktički vlada princ prestolonaslednik Muhamed bin Salman početi da izvozi više nafte kako bi povećala udeo na tržištu i profite, čak i ako cene u tom slučaju krenu da padaju.

Ova strategija bi mogla da potpuno obori cene nafte, što bi bile loše vesti za ruskog predsednika Vladimira Putina.

Briselski sajt navodi da su nafta i gas bile najveći pojedinačni izvor prihoda za Rusiju u proteklih desetak godina i da je na taj način obezbeđivan novac za polovinu budžeta te zemlje.

Mihail Krutihin, ruski stručnjak za energetiku koji živi u Norveškoj, kazao je da bi ovaj potez Saudijaca predstavljao "ogroman rizik" po ruski državni budžet, zbog ogromne zavisnosti Moskve od prihoda od nafte.

On je dodao da je to samo jedan od više nepredvidljivih faktora u bliskoj budućnosti, uključujući tu i američke predsedničke izbore,

- Tako da samo moramo da sednemo i čekamo i spremimo puno kokica - rekao je Krutihin.

Shutterstock 

On je naveo da Saudijska Arabija "savršeno razume da ruske kompanije ne poštuju zahteve za smanjenje proizvodnje, tako da kuju sopstvene planove".

Aleksandra Prokopenko, ekonomista i saradnica Karnegijeve zadužbine za međunarodni mir, slaže se s ocenom da su Kremlja ovim ozbiljno ugroženi.

- Prema sadašnjem kursu, pad cena nafte za 20 dolara bi doveo dio gubitka u prihodima od 1,8 biliona rubalja (20 milijardi dolara). To je oko jedan odsto ruskog BDP. Vlada bi se suočila s izborom da ili smanji potrošnju, što je malo verovatno u ratu ili prihvati inflacioni pritisak i visoke kamate koje guše sve - ocenila je Prokopenko.

Shutterstock 

Fajnenšel tajms je prošle nedelje objavio da bi Saudijska Arabija mogla da odustane od dugo gajenih ambicija za ograničavanje isporuka sirove nafte kako bi cene dostigle nivo od oko 100 dolara.

Stručnjaci za naftno tržište uopšte ni ne sumnjaju da Saudijci imaju ogromne i proizvodne i izvozne kapacitete za promenu ove taktike i umesto toga povećanjem obima proizvodnje ciljaju dominaciju na tržištu.

- Neki proizvođači, uključujući Rusiju, konstantno prebacuju kvote, što dovodi da toga da cene ne budu ni blizu 100 dolara po barelu i Saudijci gube strpljenje - kazao je Adžaj Parmar, direktor za analizu naftnog tržišta u firmi ICIS. 

EPA Harish Tyagi  Saudijski princ prestolonaslednik Muhamed bin Salman

Navodi se da je Rusija, zajedno sa drugim zemljama poput Kazahstana i Iraka, optužena da je na tržište isporučivala više nafte nego što je to bilo dogovoreno u okviru OPEK+, kartela zemalja proizvođala "crnog zlata" čiji je cilj kontrola globalnih isporuka i cena.

Moskva je konstantno povećavala kvotu, koja trenutno iznosi 8,98 miliona barela dnevno, uprkos tome što je stalno obećavala da će proizvodnju uskladiti s ovim ograničenjem.

Ministarstvo finansija Rusije je objavilo da su prihodi te zemlje samo u prvoj polovini ove godine porasli za 41 odsto, uprkos zapadnim sabnkcijama uvedenim zbog rata u Ukrajini.

AP/Alexander Kazakov 

Politiko navodi da je Putin obećao nastavak proizvodnje fosilnih goriva kako bi podržao ratom opterećnu privredu.

- Svi imaju neke probleme, a mi imamo naše - rekao je šef Kremlja na forumu o energetici održanom prošle nedelje.

Ruska agencija Tas je objavila da ta zemlja razmišlja o novoj strategiji zadržavanja proizvodnje nafte na 540 miliona tona do 2050. godine, čime se otvoreno protivii smanjenju proizvodnje sa ciljem borbe protiv klimatskih promena.

Shutterstock 

Navodi se da je Rusija od početka invazije na Ukrajinu preko rafinerija u Turskoj, Kini i Indiji prodavala naftu u svetu uprkos sankcijama i zaradila 25 milijardi dolara.

Zapadne zemlje su u prvoj polovini ove godine platile dve milijarde dolara za tu naftu, što Rusiji omogućava da mesečno regrutuje novih 6.200 vojnika za rat u Ukrajini.

(Kurir.rs/Politico.eu/The Financial Times/Preveo i priredio: N. V.)

 Bonus video:

This browser does not support the video element.

"NAPAD RUSIJE JE BIO UPOZORENJE UKOLIKO ZELENSKOM ZAPAD ODOBRI OVAJ USLOV" Stručnjaci: Putin će biti primoran na kompromis?  Kurir televizija