ZAOSTALA AMERIČKA BOMBA EKSPLODIRALA I NAPRAVILA KRATER NA PISTI: Otkazno preko 80 letova na aerodromu sa kog se kretalo u samoubilačke misije (FOTO, VIDEO)

Printscreen/Youtube Ilustracija

Neeksplodirana američka bomba iz Drugog svetskog rata, zakopana na jednom aerodromu u jugozapadnom Japanu, eksplodirala je i napravila veliki krater na pisti, zbog čega je otkazano više od 80 letova.

Nije bilo povređenih i nije bilo letelica u blizini kada je bomba eksplodirala juče na aerodromu Mijazaki, javili su zvaničnici Ministarstva saobraćaja.

Aerodromska uprava saopštila je da je šteta na pisti popravljena tokom noći i da su letovi nastavljeni jutros.

Istraga je potvrdila da je eksploziju izazvala američka bomba teška oko 220 kila i da više nema opasnosti. Utvrđuje se šta je izazvalo iznenadnu detonaciju.

Video snimci japanske televizije pokazuju da je napravljen krater na pisti širok oko sedam i dubok jedan metar.

Aerodrom Mijazaki izgrađen je 1943. i služio je za treninge letenja Japanske carske mornarice. Odatle su neki piloti poletali u samoubilačke akcije.

U toj oblasti je pronađeno više neeksplodiranih bombi koje je bacila američka vojska tokom Drugog svetskog rata, rekli su zvaničnici Ministarstva odbrane.

Stotine tona neeksplodiranih bombi iz rata ostalo je zatrpano širom Japana i ponekad se događa da budu iskopane na gradilištima, prenosi AP.

Kurir.rs/Beta/AP/Preneo: D. P.

 Bonus video:

This browser does not support the video element.

Bomba na gradilištu  Kurir