Održana promocija monografije "Daj, babo, glavu!" U punoj sali Dorćol Platza bili Žika Todorović, Vesna Trivalić, Anica Dobra...

Monografija "Daj, babo, glavu!", objavljena početkom septembra, govori o omnibusu "Kako je propao rokenrol" (1989), jednom od domaćih filmova omiljenom i van novotalasne generacije o kojoj govori.

Igor Starešina, Popbooks

Sinoć je na Dorćol Platzu u okviru Dok ’n’ Ritam festivala održana promocija monografije „Daj, babo, glavu!“ autorke Vladislave Vojnović u izdanju Popbooksa. Nedavni izlazak knjige o kultnom omnibusu „Kako je propao rokenrol“ prvi put je nakon ondašnje premijere na jednom mestu okupio rediteljsku trojku koja ga je snimila pre 35 godina.

Igor Starešina, Popbooks 

O uspomenama na svoj dugometražni filmski debi govorili su: Zoran Pezo koji je režirao priču „Do izvora dva putića“, režiser filma „Nije sve u ljubavi, ima nešto i u lovi“ Vladimir Slavica, te Goran Gajić koji je potpisao treći deo „Ne šalji mi pisma“. Osim reditelja, o knjizi su uz moderaciju Nebojše Krivokuće još govorili njena autorka Vladislava Vojnović i urednik Predrag Buca Popović.

U punoj velikoj sali Dorćol Platza bio je prisutan i veći deo glumačke i autorske ekipe filma: Srđan Žika Todorović, Vesna Trivalić, Anica Dobra, Dragan Bjelogrlić, Slobodan Boda Ninković, Srđan Gojković Gile, Biljana Maksić, kao i mnogi drugi.

Igor Starešina, Popbooks 

Podsetimo, monografija "Daj, babo, glavu!", objavljena početkom septembra, govori o omnibusu "Kako je propao rokenrol" (1989), jednom od domaćih filmova omiljenom i van novotalasne generacije o kojoj govori.

Uz oko 250 fotografija i „iz naftalina izvađena“ tri originalna scenarija, ova knjiga na 400 strana donosi više od 40 iskrenih, duhovitih, dirljivih, a ponekad i gorkih priča ljudi čiji su talenat i entuzijazam napravili ovu kultnu filmsku trilogiju. Na taj način čitaoci mogu za zakorače iza kulisa jednog od najvoljenijih domaćih filmova i otkriju tajne, anegdote i fascinantne detalje njegovog rađanja, snimanja i života posle ulaska u bioskope!

Igor Starešina, Popbooks 

Svoje učešće u nastanku filma opisali su:

glumci – Srđan Žika Todorović, Anica Dobra, Vesna Trivalić, Branko Đurić Đuro, Bogdan Diklić, Ranko Tankosić, Nebojša Bakočević i Džoni Racković

reditelji – Zoran Pezo, Vladimir Slavica i Goran Gajić, scenaristi, producenti, saradnici i članovi ekipe s druge strane kamere.

Igor Starešina, Popbooks 

"Daj, babo, glavu!" nije samo svedočanstvo o jednom filmu već i omaž eri, muzici i kulturi koja je oblikovala generacije. Svaki segment filma, svaka glumačka replika i svaka nota filmske muzike nose sa sobom ubeđenja, nadanja, afinitete, humor i pobunu, a knjiga pruža priliku da saznate kako je sve to nastajalo. Od neočekivanih trenutaka inspiracije do nepredviđenih prepreka na setu, ove priče osvetljavaju put koji je kroz mala vrata jedne etape Avala filma vodio od ideje do filma koji je postao sinonim za duh slobode, mladosti i rokenrola.

Igor Starešina, Popbooks 

Knjiga, pored uronjenosti u prošlo vreme, pruža i dubok uvid u univerzalni kreativni proces stvaranja filma, od početnih ideja do finalnog proizvoda. Kroz reči producenata, scenarista, reditelja, snimatelja, glumaca, scenografa, kostimografa, muzičara, montažera i mnogih drugih koji su bili deo ove nezaboravne avanture, čitaoci će otkriti koliko je strasti, truda i ljubavi utkano u svaku sekundu filma "Kako je propao rokenrol".

(Kurir.rs/M.F.)

This browser does not support the video element.

PREDSTAVA "BOLEST MLADOSTI" U JUGOSLOVENSKOM DRAMSKOM POZORIŠTU   Kurir TV