PRIŠTINA POKUŠAVA DA PROMENI REALNO STANJE NA TERENU! Andrić Rakić: Zalažu se za bude što manje dijaloga

Programska menadžerka NVO Društvena inicijativa Milica Andrić Rakić ističe da se politika Kurtijevog režima zasniva na promeni realnog stanja na terenu i odbijanje dijaloga

foto: Kosovo Online

Programska menadžerka NVO Društvena inicijativa Milica Andrić Rakić ocenila je da glavni evropski posrednik Miroslav Lajčak pokušava da iskoristi uticaj SAD kako bi privolio Prištinu na povratak dijalogu, ali da će na to isključivo uticati nova evropska administracija i budući sastav vlade. U suprotnom, tvrdi, teško da se može očekivati promena kursa Prištine „što manje dijaloga, što više promene realnosti na terenu“.

„Dok ne vidimo sastav nove vlade u Prištini i ukoliko ne budemo imali vladu sa većom koalicijom, dakle vladu Samooredeljenja i neke veće političke partije, ne samo sa manjinama, zaista ne vidim da može da dođe do pomaka. Imaćemo zamrzavanje ove situacije do trenutka dok se ne promene političke okolnosti ili dok se vlasti u Prištini ne razuvere da ipak je dijalog način rešavanja ili pak ne dođe do neke velike eskalacije“, ističe Andrić Rakić za Kosovo onlajn.

Podseća da je tzv. Kosovo od septembra 2021. godine upalo u ciklus konstatnih kriza sa jasnim ciljem Prištine da na veštački način promeni realnost na terenu.

„Sve što znamo poslednje tri godine, faktički od septembra 2021. kada smo upali u taj ciklus konstantnih kriza je da Vlada Kosova ne odustaje od tog kursa koji je zacrtala, a koji može da se opiše kao: 'Što manje dijaloga, a što više poteza koji pokušavaju da promene realnost na terenu'“, naglašava Andrić Rakić.

Prošlonedeljnu diplomatsku ofanzivu glavnog evropskog pregovarača Miroslava Lajčaka u Briselu otuda vidi kao pokušaj oživljavanja dijaloga već da se premijer Kurti privoli na sastanak.

„Ne bih rekla da je reč o novom pokušaju da se oživi dijalog. Lajčak je prosto iskoristio priliku zasedanja Generalne skupštine UN i prisustvo Kasanofa, američkog zvaničnika, da iskoristi njegov autoritet da privoli Kurtija na sastanak. Ne bih mnogo učitavala u to“, smatra Andrić Rakić.

Objašnjava da će mnoge odluke zavisiti ne samo od predstojećih izbora na tzv. Kosovu, već i od odluka buduće evropke komesarke Kaje Kalas.

„Od nje će mnogo toga zavisiti u nastavku. Prvo se čeka odluka da li će ona hteti da zadrži medijatora, a onda koga će uopšte odabrati na to mesto ukoliko ne odluči da se kao (Federika) Mogerini sama bavi dijalogom. Ne vidim da će u narednim mesecima biti bilo kakvih ozbiljnih pokreta unutar dijaloga“.

Smatra da Priština ne razmišlja da u dijalogu ide dalje od Ohridskog sporazuma čija je primena u ovom trenutku jako daleko.

Kurir.rs/Kosovo Online/Prenosi: A.Ć.

 Bonus video:

This browser does not support the video element.

"PRIŠTINA VRŠI KULTURNI GENOCID NAD SRBIMA!" Eksperti o proglašavanju pravoslavne crkve katoličkom: CILJ JE DA SE IZGUBI TRAG SRBA  Kurir televizija