NOVI PREDSEDAVAJUĆI DELEGACIJE EP ZA ODNOSE SA SRBIJOM IZ DRŽAVE KOJA NE PRIZNAJE KOSOVO: Kipranin Lukas Furlas već označio Srbiju kao posebnu važnu za Evropu

Poslanik Evropskog parlamenta sa Kipra Lukas Furlas, novi predsedavajući delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa Srbijom, izrazio je njenu važnost za Evropu, kao i da će uložiti sve napore da se ona približi EU

Printscreen X

Poslanik Evropskog parlamenta sa Kipra Lukas Furlas, koji je izabran za novog predsedavajućeg delegacije EP za odnose sa Srbijom, rekao je da je Srbija važna zemlja za Evropu i poručio da će njegov cilj biti da se iskoriste sredstva na raspolaganju kako bi Srbija značajno napredovala na putu ka EU.

Furlas je rekao da se EU nalazi u značajnom trenutku za politiku proširenja za Zapadni Balkan.

"Posebno je Srbija važna zemlja za Evropu sa značajnim mogućnostima, ali i velikim izazovima i mi ćemo biti ovde da se suočimo sa izazovima. Moj cilj biće da iskoristimo sredstva kojima raspolažemo zajedno sa našim prijateljima u parlamentu Srbije kako bismo doprineli da Srbija napravi značajan napredak na svom evropskom putu", rekao je Furlas.

Furlas je danas izabran za novog predsedavajućeg delegacije EP za odnose sa Srbijom, odnosno Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU-Srbija.

Foto: EU  Lukas Furlas

 Član je političke grupacije Evropske narodne partije u EP i stranke desnog centra Demokratsko okupljanje sa Kipra, a poslanik EP je od 2019. godine.

U EP je član Odbora za spoljne poslove, a deo je i delegacije EP u Zajedničkom parlamentarnom odboru EU-Turska. Nekadašnji novinar i političar sa Kipra naslediće na mestu predsedavajućeg delegacije EP za odnose sa Srbijom italijansku poslanicu iz grupacije socijalista i demokrata u EP i članicu italijanske Demokratske partije Alesandru Moreti, koja je izabrana za potpredsednicu delegacije EP za odnose sa Srbijom kao jedini kandidat za tu funkciju.

Za drugog potpredsednika delegacije EP za odnose sa Srbijom izabran je Jorgos Aftias iz grčke Nove demokratije, takođe član Evropske narodne partije u EP.

Delegacija EP u Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje EU-Srbija imaće 15 članova. Međuparlamentarne delegacije održavaju odnose i razmenjuju informacije sa poslanicima u drugim zemljama, regionima i organizacijama u cilju, kako se navodi u saopštenju EP, negovanja osnovnih vrednosti EU: slobode, demokratije, poštovanja ljudskih prava i osnovnih sloboda, kao i vladavine prava.

Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje su zajednička tela EU i države potpisnice Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje EU-Srbija, koji se sastoji od članova Narodne skupštine i EP, osnovan je, kako se navodi na sajtu Skupštine Srbije, sa ciljem razmatranja svih aspekata odnosa između Srbije i EU i svih važnih političkih i ekonomskih pitanja u procesu evropskih integracija Srbije, naročito u sprovođenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Na kraju svakog sastanka i rasprave o pitanjima sa dnevnog reda, usvaja se deklaracija i preporuke koje se upućuju Savetu za stabilizaciju i pridruživanje, kao i institucijama Srbije i EU.

Kurir.rs/RTS/Prenosi: A.Ć.

 Bonus video:

This browser does not support the video element.

"NOVA EVROPA ĆE MNOGO OZBILJNIJE RAZMIŠLJATI O RATU" Analiza izbora za Evropski parlament: Koliki će biti uticaj Vašingtona na EU?  Kurir televizija