BROD KRCAT EKSPLOZIVOM ZAGLAVLJEN U JADRANSKOM MORU! Katrin nosi "darove" Izraelu, odbili je Crnogorci, čeka se odgovor Hrvata! Ceo region na nogama

Printscreen/Twitter Ilustracija

Širom pomorskog sveta ovih dana je veliku buru podigao teretni brod Katrin koji plovi pod portugalskom zastavom, a u ovim trenucima pluta manje od kilometra uz granicu hrvatskih teritorijalnih voda jer se pretpostavlja da traži dopuštenje hrvatskih vlasti za prolazak.

Naime, međunarodna nevladina organizacija Amnesty International tvrdi da brod prevozi eksploziv za Izrael, a ta spoznaja zatvorila je ovom brodu vrata brojnih luka, uključujući i Luku Bar u Crnoj Gori, gde je trebalo da uplovi pre nekoliko dana, piše Morski.hr.

Da neće ući u crnogorsku luku, saznao je portal RTCG, koji je objavio i da će brod ide u Hrvatsku, pa da je zahtev koji je ranije predat crnogorskoj strani u međuvremenu povučen.

Svetska organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International pozvala je Sloveniju i Crnu Goru da spreče brod za koji se veruje da nosi eksploziv za Izrael, s obzirom na jasan rizik da bi takav teret doprineo činjenju zločina u Gazi.

- Prema namibijskoj vladi i portugalskom ministru spoljnih poslova, teret Motornog broda Katrin uključuje eksploziv namenjen Izraelu. Namibijske vlasti odbile su da dopuste brodu da uđe u njihovu glavnu luku. Izjave iz kancelarije slovenačkog premijera i portugalskog ministra spoljnih poslova ukazuju na to da brod ide prema Crnoj Gori i slovenskoj luci Kopar, gde će iskrcati svoj teret. Nejasno je kako će teret stići do Izraela - objavio je Amnesty International.

Osim tvrdnje ove međunarodne organizacije, jedini dokument koji je javno objavljen i potvrđuje da je brod krcat eksplozivom, objavile su vlasti Namibije.

Ministarka pravde Namibije Ivon Dausab je potvrdila da MB Katrin "prevozi eksplozivni materijal namenjen Izraelu".

- Namibija ispunjava svoju obavezu da ne podržava ili ne bude saučesnik u izraelskim ratnim zločinima, zločinima protiv čovečnosti, genocidu, kao i nezakonitoj okupaciji Palestine - rekla je ona.

- Sada je na Sloveniji, Crnoj Gori i svim drugim državama da učine isto i izbegnu omogućavanje nezakonitog transfera - izjavila je Nataša Posel, šefica slovenskog ogranka Amnesty International.

Kako detaljno opisuje Amnesty International, motorni brod Katrin ukrcao je teret u vijetnamskoj luci, piše Morski.hr.

Namibijske vlasti su 24. avgusta opozvale prethodno izdatu dozvolu brodu da uđe u glavnu namibijsku luku, pozivajući se na informacije operatera broda da je teret eksploziva na brodu namenjen Izraelu.

Iz Pokreta za Palestinu saopštili su da je vlasnik broda "Katrin" zatražio od Portugala da povuče zastavu.

Inače, prema javno dostupnim podacima, vlasnik broda izgrađenog 2010. u Kini je nemačka kompanija "Concord Shipping".

Čeka se odgovor hrvatskog Ministarstva mora
Republika Hrvatska se u ovim dokumentima i izjavama ne spominje, ali brod se trenutno nalazi u hrvatskom pojasu.

Brod Katrin celo jutro nalazi se otprilike na istoj poziciji, nešto manje od jedne nautičke milje od hrvatskih teritorijalnih voda i nešto više od 12 nautičkih milja južno od ostrva Lastova.

Najnovije informacije o sukobu na Bliskom istoku pratite u Kurirovom blogu uživo.

Kurir.rs/Jutarnji list/Preneo: D. P.

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

EVO KAKO JE UNIŠTEN BROD RUSKE CRNOMORSKE FLOTE KOD KRIMA: Pojavio se snimak napada ukrajinskih pomorskih dronova  Društvene mreže