DA LI JE RAKETNI NAPAD IRANA OZNAČIO POČETAK TREĆEG SVETSKOG RATA? Miletić: Ne postoji uzajamno poverenje velikih sila, poredak mora da se menja!

Shutterstock, Kurir Televizija

Napetost na Bliskom istoku sve više raste nakon iranskog raketnog napada na Izrael, tokom kojeg je ispaljen 181 projektil, na dan kada su izraelske odbrambene snage pokrenule kopnenu operaciju protiv proiranskog Hezbolaha na jugu Libana.

Izrael tvrdi da je korišćenjem sopstvenih sistema protivvazdušne odbrane, ali uz američku pomoć, presreo većinu raketa koje je ispalio Teheran. Izraelski premijer Netanjahu napad je ocenio kao "veliku grešku" i obećao da će Teheran "platiti za to".

Shutterstock 

Gosti "Pulsa Srbije" koji su analizirali novonastalu situaciju na Bliskom istoku bili su Emil Zoronjić, predsednik upravnog odbora Omladinske mreže Srbije i Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globalizacije moji su današnji gosti.

Zoronjić se dotakao bojazni da je svet na pragu Trećeg svetskog rata, pa je odgonetnuo da li je to u ovom trenutku previše jaka formulacija:

- Mislim da nismo ni bliži, ni dalji, nego što smo bili pre ovog napad, sve ovo je deo globalne nestabilnosti koja nas potresa dve, tri godine. Intezivno je bilo i pre toga, a blizu jesmo, ali ovaj napad je samo deo svega toga, to ne znači da će sutra velike sile na taj način reagovati. Ako pogledamo i sukob u kojem je Rusija, vidimo da se ona ponaša odgovorno, odnosno da ne provocira sukob.

Miletić je da odgovor na sumnju da je početak svetskog rata ako se Iran ozbiljnije umeša u sukob:

This browser does not support the video element.

Da li je napad Irana povećao tenzije na globalnom nivou?  Kurir televizija

- Samo po sebi, to nije početak Trećeg svetskog rata, uključivanje SAD i Rusije bi označilo njegov početak. Svakako, jeste došlo do dodatnih komplikacija, ali imajmo u vidu da se koristi sve više ozbiljnog naoružanja, razaranja su sve veća, nekako te granice na Bliskom istoku više nisu ni bitne, sve je nekako dozvoljeno, sve je propusno. Tako da, imamo konfuznu situaciju i definitivno je to odraz sveta u kojem živimo, nema uređenog poretka, nešto će trebati da se menja, još ne postoji kredibilitet velikih sila, niti njihovo uzajamno poverenje da bi mogli da dogovaraju stvari, da koriste neke instrumente za uspostavljanje mira, to je odraz jedne međunarodne krize, ali i želje Rusije i Kine da se funkcioniše po multipolarnom principu. S druge strane, SAD ne odustaju od svoje globalne supremacije koja je definitivno izazvana svim ovim sukobima i pokazuje da je Bajdenova administracija pogoršala poziciju Amerike, vidimo da nemaju rešenja i odgovore na pojedina pitanja i to jesu predispozicije za dalju eskalaciju, ali još uvek ne možemo da kažemo da je svetski rat počeo.

Zoronjić se osvrnuo na na izbore u Americi:

- Uglavnom istraživanja govore da blagu prednost ima Kamala Haris, ali to bi trebalo uzeti sa rezervom jer prednost u SAD ne znači nužno i pobedu, a drugo je pitanje da li se to fingira, da li se to pušta da bi se demotivisali Trampovi birači. To uopšte nije tema jer do izbora ima vremena da se menjaju procenti. Dešavalo se da neki kandidat ima nekoliko miliona glasova više, a da svakako izgubi. Barem do sada ove institucije nisu davali svoja predviđanja, to bi moglo da očekujemo kroz par nedelja.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir.rs

This browser does not support the video element.

OGROMNA OPASNOST ZA IRAN: Izrael spreman da iskoristi elektromagnetno oružje, prvi cilj – nuklearno postrojenje 'Natanc'?  Kurir televizija