Kurir saznaje, hormon rasta za decu stigao u Srbiju! Oglasio se RFZO: Evo zašto ovog leka nije bilo u apotekama

Više od 2.000 dece prima hormon rasta u našoj zemlji

Shutterstock

Hormon rasta Saizen, kojeg u prethodnom periodu nije bilo u dovoljnim količinama, stigao je u Srbiju i danas je počela distribucija apotekama za jačinu od 5,83 mg. Uvoz drugih jačina ovog leka očekuje se polovinom oktobra, rekli su za Kurir iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO).

- Osim Saizena, trenutno su pacijentima dostupni i drugi hormoni rasta: Ngenla, lek koji je odnedavno na listi Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, Omnitrop, neregistrovani lek Cinatropin, dok će u roku od nedelju dana raspoložive biti i izvesne količine Genotropina od 5,3 mg. Podsećamo, do otežanog snabdevanja hormonom rasta došlo je zbog prestanka proizvodnje na globalnom nivou leka Norditropin Nordiflex, proizvođača Novonordisk, koji je bio najčešće propisivani lek kako u Srbiji, tako i u većini drugih zemalja. I pored povećanog uvoza lekova drugih proizvođača, potrebe tržišta Srbije nisu mogle biti u potpunosti zadovoljene - saopštili su iz RFZO.

Shutterstock 

Podsetimo, Kurir je nedavno pisao o nestašici ovog hormona rasta. Jedan otac javio se juče redakciji i rekao da su dobili odlične vesti da je ovaj lek stigao u Srbiju. 

This browser does not support the video element.

NIZAK RAST KOD DECE: Hormon rasta, efekat terapije  Kurir televizija