Tomi Janežič ponovo režira u Srbiji: Na scenu Novosadskog pozorišta stiže "1981", a opet spojio Jasnu Đuričić i Borisa Isakovića

Predstava "1981" je deseti deo pozorišne dodekalogije 1972-1981 u okviru projekta Destin(y)ation Evropske prestonice kulture GO25!, koja uključuje pozorišta iz različitih zemalja i istražuje transgeneracijske teme, sećanja i društveno-političke promene kroz 20. vek. Ukupno trinaestoro glumaca oživljava scenu stilizovanu u duhu osamdesetih

Novosadsko pozorište

U Novosadskom pozorište nastavljene su probe komada "1981".  Predstava u režiji Tomija Janežiča je transgeneracijska dokumentarna fikcija o novosadskoj mađarsko-srpskoj porodici, zasnovana na porodičnim pričama stvaralačkog tima. Događaji iz 1981. godine predstavljaju vrata ka mreži ljudskih sudbina koje se protežu kroz 20. vek, povezujući Novi Sad sa Novom Goricom u Sloveniji, gde je reditelj odrastao, i Goricom u Italiji, nekada delom Austro-Ugarske, navodi se u saopštenju za medije.

Novosadsko pozorište 

Godina 1981. obeležena je važnim događajima u Novom Sadu – otvaranjem SPENSA, Mosta slobode, Hotela Novi Sad i nove zgrade Srpskog narodnog pozorišta. To je vreme bonova za benzin, ekonomske krize i društvenih promena, dok se slušaju pesme Moja prva ljubav grupe Haustor i kultni album Paket aranžman. Novi Sad je mesto lokalnih priča o švercu, malim tragedijama i svakodnevnom životu, gde se između ostalog dešava i jedno venčanje koje postaje središte ove predstave.

Nemanja Nikolić  Jasna Đuričić

Glumci Novosadskog pozorišta, Gabriela Crnković, Emina Elor, Agota Ferenc, Terezia Figura, Daniel Gomboš, Daniel Husta, Silvia Križan, Arpad Mesaroš, Gabor Pongo i Bence Salai, prikazuju ove složene sudbine, a njima se pridružuju višestruko nagrađivani Jasna Đuričić, Boris Isaković i Aron Balaž. Ukupno trinaestoro glumaca oživljava scenu stilizovanu u duhu osamdesetih godina – prostor koji se pre nekoliko meseci nalazio u 2024, ali sada živi u 1981.

Novosadsko pozorište 

Predstava 1981 je deseti deo pozorišne dodekalogije 1972-1981 u okviru projekta Destin(y)ation Evropske prestonice kulture GO25!, koja uključuje pozorišta iz različitih zemalja i istražuje transgeneracijske teme, sećanja i društveno-političke promene kroz 20. vek.

Ovo ostvarenje biće prikazano u okviru Evropske prestonice kulture u Novoj Gorici u oktobru 2025. godine.

Novosadsko pozorište  Rade vredno svakog dana

Tomija Janežiča, reditelja svetskog glasa, ne treba posebno predstavljati domaćoj publici: umetnik koji stvara od Moskve do Njujorka više puta je učestvovao na Dezire festivalu u Subotici, a njegov "Galeb" iz Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu bio je među najvažnijim predstavama u regionu, koja je temeljno uzdrmala odnos između publike i pozorišta. 

Komad velikog autora stiže 18. oktobra na daske Novosadskog pozorišta. Reprize su zakazane za 19, 20. i 22. oktobar.