Braćom Rajić treba da se pozabave poreski organi: Puna im usta aktivizma, a u papirima nijedan dokaz da su pomagali deci i obolelima od dijabetesa!

Poslovanje udruženja Dijabetes revolucija, kao i sumnjivi biznisi personalnih trenera Dušana i Stojana Rajića, koji ga vode, trebalo bi da pod hitno budu pod lupom nadležnih organa, kažu sagovornici Kurira!

Shutterstock, Pritnscreen/Instagam

Poslovanje udruženja Dijabetes revolucija, kao i sumnjivi biznisi personalnih trenera Dušana i Stojana Rajića, koji ga vode, trebalo bi da pod hitno budu pod lupom nadležnih organa, kažu sagovornici Kurira!

Iako se braća Rajić iz petnih žila trude da na mrežama objasne pratiocima kako su najveći borci za decu i obolele od dijabetesa, preko računa njihovog udruženja Dijabetes revolucija, uprkos organizaciji različitih događaja, nije bilo nikakve aktivnosti od osnivanja, što, kako kažu stručnjaci, otvara ozbiljna pitanja da li je bilo poreske utaje i da li su sredstva zaista korišćena za dobrobit obolelih.

Instagram 

Kako je Kurir pisao, udruženje Dijabetes revolucija osnovano je 2018. godine u cilju "unapređenja zdravlja i humanitarnog delovanja putem organizovanja sportskih aktivnosti i drugih događaja". Međutim, iz finansijskih izveštaja dostupnih na sajtu Agencije za privredne registre (APR) vidi se da je ono mrtvo slovo na papiru, odnosno da od nastanka pa do 2023. godine, otkada je poslednji izveštaj - nisu imali nikakvu aktivnost.

Kontradiktorna stanja

Sam Dušan Rajić, koji je i zastupnik udruženja, pod punom materijalnom i krivičnom odgovornošću je potpisivao izjave u kojima je tvrdio da tih godina nije bilo poslovnih događaja.

Međutim, na mrežama su braća Rajići davala potpuno suprotnu sliku. Predstavljali su se kao jedini pravi borci za obolele od dijabetesa i na sva usta se hvalili onim što su navodno uradili.

Tako su u maju ove godine u jednoj od beogradskih hala organizovali veliku konferenciju o navodno najnovijim saznanjima iz oblasti dijabetesa i metaboličkog zdravlja u okviru koje su, iako bez adekvatnog medicinskog obrazovanja, održali i "besplatnu edukaciju".

Instagram 

Nekoliko skupova su, sudeći po mrežama, organizovali i 2023, a njihovo udruženje se u novembru našlo na čak 50 bilborda u Beogradu.

Za Svetski dan borbe protiv dijabetesa u novembru 2023. su, kako navode na Instagram stranici udruženja, za 60 dece iz unutrašnjosti platili autobus kako bi došli na skup koji su organizovali u Beogradu. Svima su, ističu, obezbedili "duple obroke, poklon majice i slatkiše u vrednosti od 30 evra". Ko je to sve platio? Ne zna se, ali novac nije išao preko udruženja, koje bi za to trebalo da služi.

Na njihovim nalozima pominju se i donacije kompanija. Jedna je vrednosti od čak 20.000 evra i namenjena je kupovini senzora za decu sa KiM, ali ni ova donacija nije registrovana u knjigama.

Popust za one koji podržavaju udruženje

Zanimljivo je i to da su braća Rajić imala saradnju i s dve laboratorije, gde su oboleli od dijabetesa 14. novembra prošle godine, kako su naveli na mrežama, mogli besplatno da urade određene analize ako kažu da dolaze preko Dijabetes revolucije.

- Analize koje se poklanjaju se dobijaju samo 14. novembra, a popust od 20 odsto važi trajno za sve ljude koji podržavaju Dijabetes revoluciju - pisali su oni. Vrednost tog "poklona" je, kako kažu, 2.200 dinara.
Zbog čega su se laboratorije o ovome dogovorile s Rajićima, da li je bilo finansijske koristi i kolike, zbog čega su trajni popusti važili samo za one koji podržavaju Dijabetes revoluciju, samo su neka od pitanja na koja nismo dobili odgovor od laboratorija kojima smo juče poslali pitanja.

Za sve to vreme, na krilima "aktivizma", oni su na Fejsbuk i Instagram stranicama Dijabetes revolucije oglašavali svoj brend navodno zdrave hrane i prodavali je obolelima, pisali jelovnike, držali personalne treninge... Lekare su, iako sami bez adekvatnog medicinskog obrazovanja, psovali, targetirali, nazivali nesposobnima...

Kurir Televizija 

Advokat Ivan Ninić kaže za Kurir da je "ovde sve sumnjivo i samo je pitanje da li će se i kada institucije aktivirati i istražiti šta je osnovna delatnost braće Rajić i gde je granica između javnog interesa i profita".

Teška manipulacija

- Sve kampanje i PR aktivnosti na mrežama koštaju i moraju da se plate, a zašto bi Rajići imali taj trošak ukoliko ne mogu višestruko da zarade. Ne može udruženje kao pravno lice istovremeno biti aktivno na internetu, a "neaktivno" u APR, jer jedno isključuje drugo. Nije logično da registrovano pravno lice nema promet preko računa, jer se u tom slučaju postavlja pitanje kako finansira svoje aktivnosti - kaže Ninić i dodaje da je "ovde mnogo pitanja i misterija, a malo odgovora zasad".

Kurir neće stati!

Podsetimo, Rajići su bez ikakvog povoda objavili naslovnu stranu Kurira od 1. septembra (više od dve nedelje nakon što se pojavila na kioscima) s tekstom koji je napisala Jelena S. Spasić o senzorima za obolele od dijabetesa, u kojima citira ministre zdravlja Zlatibora Lončara i turizma i omladine Huseina Memića, čije dete inače ima dijabetes. Tvrdili su tada Rajići da je Kurir pokrao njihove zasluge u borbi za decu s dijabetesom. Tad je krenulo targetiranje i progon, objavljivanje slika Jelene S. Spasić, pominjanje sekire... Ali Kurir ističe da nas pretnje i progon braće Rajić neće zaustaviti da radimo svoj posao u javnom interesu i do kraja raskrinkamo njihovo delovanje, uključujući potencijalne finansijske malverzacije, ali i potencijalno ugrožavanje zdravlja i života ljudi koje su manipulacijama zaveli!

- , lečiti ljude od dijabetesa i prepisivati terapije. To je jedan oblik teške manipulacije ljudima koji traže slamku spasa da ozdrave i posežu za savetima koji ih na kraju mogu koštati života - objašnjava i dodaje da je priča koju je Kurir otkrio "društveno opasna, štetna i zahteva reakciju stručne javnost, a pre svega institucija, koje imaju mehanizam to da zaustave".

Nepravilnosti u poslovanju

Prof. dr Mihajlo Rabrenović, stručnjak za strategijski menadžment, kaže za Kurir da se na osnovu dostupnih informacija uočavaju brojne nepravilnosti u poslovanju braće Rajić, što, kako kaže, otvara prostor za sumnju u potencijalne finansijske zloupotrebe.

Kurir Televizija 

- Postavlja se pitanje kako su te aktivnosti finansirane i pod kojim okolnostima. Takođe, njihova tvrdnja da su se zalagali za pomoć deci oboleloj od dijabetesa nije potkrepljena konkretnim podacima o ulaganjima u ovu društvenu grupu, što dodatno izaziva sumnju u transparentnost njihovog rada - kaže on i dodaje da bi nadležni organi trebalo da provere njihove aktivnosti u domenu personalnih treninga i prodaje proizvoda kako bi se utvrdilo da li se visoke naknade primaju u gotovini.

- U tom svetlu, bilo bi opravdano da se poreske i druge nadležne institucije uključe u istragu njihovih finansijskih transakcija kako bi se utvrdilo da li se izbegavaju poreske obaveze i da li je celokupno poslovanje u skladu sa zakonom - ističe on i dodaje da "istraživanje navedenih aspekata poslovanja može doprineti rasvetljavanju nedoumica u vezi s tim da li su sredstva zaista upotrebljena za dobrobit najosetljivijih društvenih grupa, a ne za ličnu finansijsku korist, što je od ključnog značaja za javni interes".

Kurir je ovim povodom poslao pitanja i Poreskoj upravi, ali još nismo dobili zvanične odgovore.