U SELU SUŠIĆE POLOŽEN KAMEN TEMELJAC ZA IZGRADNJU CRKVE SVETOG PANTELEJMONA: Prva u 21. veku koja se gradi na teritoriji opštine Štrpce

U selu Sušiće, koje se nalazi na najvećoj nadmorskoj visini u opštini Štrpce i jedino je srpsko selo u ovoj opštini koje nije imalo crkvu danas su osveštani temelji nove crkve

Kosovo Online

U selu Sušiće u opštini Štrpce danas je položen kamen temeljac i osveštani su temelji za izgradnju nove crkve, prve u 21. veku koja se gradi na teritoriji ove opštine.

Selo Sušiće, koje se nalazi na najvećoj nadmorskoj visini u opštini Štrpce, jedino je srpsko selo u ovoj opštini koje nije imalo crkvu. Osveštanje temelja i kamen temeljac položili su jerej Miloš Vukić, paroh Sirinićki drugi, protojerej Boško Klisarić, protojerej Saša Mitrović sekretar Eparhije raško-prizrenske i jerej Zoran Gođevac, uz blagoslov mitropolita Teodosija, u prisustvu velikog broja, kako meštana sela, tako i ostalih stanovnika Sirinićke župe, prenosi Kosovo Online.

Jerej Miloš Vukić paroh Sirinićki drugi se u besedi zahvalio svima koji su pomogli u izgradnji crkve i izrazio nadu da dogodine baš u ovoj crkvi proslave Svetog Velikomučenika Pantelejmona koji je ujedno i seoska slava u ovom mestu.

„Okupili smo se danas da učinimo nešto što će ostati u istoriji ovoga sela i ovoga naroda Sirinićke župe. Nalazimo se u selu koje jedino u Sirinićkoj župi nema svoj hram, nema svoju bogomolju, gde bi se ljudi molili, pogotovu ako se setimo u ona zimska vremena, pogotovo gde ne može ni do doktora da se ode a kamoli do hrama da se ode. Bogu hvala počeli smo ovo Bogougodno delo zaslugom svih ovih meštana i svih dobrih ljudi, da ne spominjem sada, neko je dao više, neko je dao manje, narod je išao po selima, prikupio je priloge za gradnju ovoga hrama, Bogu hvala imamo ih dovoljno, a biće ih još, ali stvar je u tome, i suština svega toga da hram, odnosno crkvu gradi narod, ne može jedan pojedinac da sagradi pa da kaže, to je moja svetinjam ko što su radili kraljevi, carevi, nego crkvu gradi narod i zato hvala svima koji su učestvovali u ovoj dobrotvornoj akciji i svima onima koji nam pomažu i koji će pomoći da ovo Bogougodno delo privodimo kraju i da se u slavu Božju, ako Bog da, dogodine na praznik Svetog velikomučenika Pantelejmona svi ovde vidimom da osvetimo hram sagrađen, i da bude svima nama Gospod Bog na pomoć i svi anđeli Božji i svi sveti, amin Bože daj” rekao je jerej Vukić.

Predsednik opštine Štrpce Dalibor Jevtić rekao je da se izgradnjom ove crkve u ovim vremenima šalje jasna poruka da narod ne želi da ode sa ovih prostora

“Ponosan sam na činjenicu da je ovo prva svetinja koja se gradi u 21.veku na teritoriji naše opštine, ponosan sam na činjenicu da je narod ugovorio inicijativu da se ovde u selu Sušiće, jedinom mestu u našoj opštini u kojoj živi srpsko stanovništvom a koje do sada nije imalo pravoslavnu svetinju, sada dobije svetinju. Za mene je ovo poseban dan iz više razloga, i zbog činjenice da smo uspeli da pokrenemo čitav ovaj proces znajući da ćemo do kraja završiti izgradnju ove svetinje, a sa druge strane vrlo jasna poruka je kada gradite jednu svetinju u ovim vremenima to nije značajno zbog same te svetinje i naroda, već je to jasna poruka da srpski narod ne želi da ode sa ovih prostora i u tom smislu je za mene to najznačajnija stvar. Mi ćemo kao opština, i kao sugrađanim da do kraja ispratimo čitav ovaj projekat i sada sam razgovarao sa meštanima, sa sugrađanima, i već smo dogovorili da zaista naredne godine 9. avgusta na ovom mestu da se održi jedan prigodan sabor, kao prvi sabor nakon izgradnje ove prve svetinje”, ističe Jevtić.

Miroljub Milenković koji je poklonio parcelu gde će biti izgrađena crkva, rekao je da je to bila želja njegovog oca i da će kada crkva buda izgrađena konačno imati gde da idu za slavu i praznike.

„Prvi razlog je jer je još pre nekoliko godina bila ista priča, kao da će da se gradi crkva, i moj otac je izrazio želju da pokloni ovu parcelu i te godine nije bilo ništa, to je bila samo priča. Prošle godine sam čuo da se traži isto parcela, pričao sam sa porodicom i našao sam ove što su hteli da pokrenu inicijativu za izgradnju crkve, pričao sam sa ljudima, video sam da su ozbiljni u tome i odlučio sam da dam parcelu i ispunim želju ocu što je hteo da pokloni parcelu. Ovo je puno značajno za nas jer smo bili jedino selo koji nije imalo crkvu i posle toliko godina dobijamo svoj hram gde ćemo da se molimo i idemo za slavu i praznike“, rekao je Milenković.

Kurir.rs/Kosovo Online/Prenosi: A.Ć.