Italijanska kuhinja osvojila je svet, a jedno od specijaliteta od testa su i njoke. Veoma se lako kombinuju uz razne soseve. U zavisnosti šta više volite, možete praviti beli i ili crveni nadev. Mi vam donosimo jednostavan recept za njoke u bešamel sosu.
Sastojci:
- pakovanje njoka
Za bešamel:
- 100 gr maslaca
- ½ l hladnog mleka
- 3 supene kašike mekog brašna
- 2 supene kašike parmezana(ili kačkavalja)
- 100 ml kisele pavlake
- so, ko voli, može malo muskatnog oraščića
- par kašika prezli
Priprema:
Njoke skuvati uobičajeno.Prebaciti u vatrostalnu posudu u kojoj ćete zapeći. Za bešamel sos propržiti brašno, na puteru pa u vrelu masu dodati hladno mleko uz neprestano mešanje žicom. Kada počne da se zgušnjava dodati parmezan, kiselu pavlaku, so i muskatni oraščić. Preliti preko njoka i posuti prezlom u tankom sloju, pa zapeći na 170-180 C. Služiti prohlađeno.
(Kurir.rs/Hlebiso/M.J)
BONUS VIDEO: