PRLJAVE ZNAČKE! OVO JE JEDAN OD UHAPŠENIH POLICAJACA: Ovako je provaljena njihova šema prevare! Odale ih slike na mrežama?! (Foto)

Lisice stavljene na ruke Aleksandru N. (30) iz PS Surčin i Stefanu N. (30) iz PS Rakovica, a terete se za krivično delo zloupotreba službenog položoja u saizvršilaštvu.

Printscreen/Društvene mreže


Policija je u Beogradu uhapsila dvojicu svojih kolega, Aleksandra N. (30) iz Policijske stanice Surčin i Stefana N. (30) iz Policijske stanice Rakovica, zbog sumnje da su van radnog vremena "radili" kao presretrači na auto-putu, kažnjavali vozače i novac od "kazni" zadržavali za sebe!

Kako su juče saopštili iz Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, dvojica policijskih službenika saslušana su u Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije zbog sumnje da su 18. avgusta počinili produženo krivično delo zloupotreba službenog položaja u saizvršilaštvu.

- Sumnja se da su oni između dva i tri časa posle ponoći, lažno se predstavljajući da su pripadnici saobraćajne policije, na obilaznici autoputa Beograd - Niš od trojice stranih državljana, koji su upravljali motornim vozilima austrijskih, nemačkih i engleskih registarskih oznaka, uzeli novac u ukupnom iznosu od 210 evra i dva tableta, kako im, navodno, ne bi pisali prekršajne prijave - saopštili su iz VJT u Beogradu.

U saopštenju se dodaje da su u sva tri slučaja osumnjičeni koristili automobil BMW na kojem su zamenili tablice.

- Vozilom su izvršili preticanje i zaustavljanje sa upaljenom svetlosnom signalizacijom, led rotacijom, i primenili policijsko ovlašćenje provera i utvrđivanje identiteta. U trenutku izvršenja dela Aleksandar N. je bio na bolovanju, a Stefan N. nije bio radno angažovan - piše u saoštenju.

Printscreen/Društvene mreže  Uhapšeni Stefan N.

Osumnjičeni su na saslušanju negirali izvršenje krivičnog dela, a posle saslušanja tužilaštvo je predložilo sudu da osumnjičenima odredi pritvor da ne bi uticali na svedoke i da ne bi ponovili krivično delo u kratkom vremenskom periodu.

Kako Kurir nezvanično saznaje, uhapšeni policajci upali su u oči svojim kolegama iz Sektora unutrašnje kontrole, između ostalog i zbog toga što su na društvene mreže počeli učestalo da objavljuju fotografije koje ne priliče policijskim službenicima.

- Oni su, navodno, kačili fotografije iz klubova u kojima su konzumirali najskuplje šampanjce i druga pića, okruženi raskalašnim devojkama, a sve to uz neumesne komentare. Takođe, objavljivali su fotografije skupih kola, novca na gomili, ali i sa luskuznih putovanja koja ne bi mogli sebi da priušte od plate - objašnjava naš izvor.

Sagovornik Kurira dodaje da je bahati način žviota dvojice policajaca bio prvi signal.

- Kolege su ih u jednom trenutku stavile "na mere". Ispostavilo se da oni zloupotrebljavaju službu u kojoj rade kako bi za sebe pribavili materijalnu korist. Sumnja se da su se oni duže vreme bavili nečasnim poslovima, te da su imali razrađenu šemu po kojoj su im na meti bili uglavnom stranci. Takođe, pošto stvarno rade u Ministarstvu unutrašnjih poslova, običnim građanima nisu bili sumnjivi - dodao je sagovornik.

Kako kaže, greška koja ih je koštala slobode bilo je njihovo sumnjivo ponašanje, ali i objave na društvenim mrežama.

Šta su presretači?

Presretači su neobeležena policijska vozila za kontrolisanje učesnika u saobraćaju. Najčešće su to vozila srednje i više klase koja su prilagođena uslovima rada u kontroli saobraćaja, u smislu da mogu razviti dovoljnu brzinu za vršenje snimanja i zaustavljanja vozila koja krše propise o ograničenju brzine kretanja. Ovlašćenja koja imaju pripadnici MUP koji voze presretače ni po čemu se ne razlikuju od onih koja imaju ostali saobraćajni policajci.

- Kada uoče prekoračenje brzine, oni najpre jedno vreme voze iza vozača koji ne poštuje ograničenje i snimaju ga specijalnim uređajem koji vrlo precizno utvrđuje brzinu kretanja kontrolisanog vozila. Nakon toga pretiču prekršioca, zaustavljaju ga i uzimaju mu podatke kako bi kasnije podneli zahtev za pokretanje prekršajnog postupka. Kada presretač pretekne vozilo koje je vršilo prekršaj, uključi svetlosni signal sa natpisom "POLICIJA" i "PRATITE NAS" na displeju koji se vidi kroz zadnji vetrobran. Vozač je dužan da se kreće za policijskim vozilom i da se zaustavi tek kada mu posada presretača to pokaže - objašnjava sagovornik i dodaje da presretači u Srbiji postoje već 15 godina.

(Lj. Stanišić - J. Spasić)