Prodao nepostojeće umetničko delo za 15.000 evra: To nije jedino njegovo "nevidljivo" delo na kojem je profitirao

U junu 2021. godine, italijanski umetnik Salvatore Garau prodao je “nematerijalnu skulpturu” – delo koje ne postoji fizički – na aukciji za 18.300 dolara.

Printscreen / RAI1HD

U današnje vreme imamo priliku da vidimo kako ljudi zarađuju novac na raznovrsne načine. Neki uspešno "prodaju maglu" i to im odlično ide. 

Ipak, čini se da imamo pobednika kada je ova kategorija u pitanju.

U junu 2021. godine, italijanski umetnik Salvatore Garau prodao je “nematerijalnu skulpturu” – delo koje ne postoji fizički – na aukciji za 18.300 dolara.

Nazvana Lo Sono (“Ja Jesam”), ova skulptura dobija svoje značenje iz same odsutnosti. U razgovoru za Diario AS, Garau je objasnio:

Praznina nije samo pustoš, već prostor ispunjen energijom. Čak i kada je bez sadržaja, Hajzenbergov princip nesigurnosti nam pokazuje da to ‘ništa’ ima težinu i može se pretvoriti u čestice – u nas.

Umetnik Salvatore Garau prodao je „nematerijalnu skulpturu“ – što znači da ona ne postoji.

 Za Garaua, umetničko delo pod nazivom lo sono (što u prevodu znači „ja jesam“), pronalazi oblik u sopstvenom ništavilu. „Vakum nije ništa drugo do prostor pun energije, pa čak i ako ga ispraznimo i ništa ne ostane, prema Hajzenbergovom principu neizvesnosti, ništa nema težinu“, rekao je on za špansku novinsku agenciju Diario AS. „Dakle, ima energiju koja se kondenzuje i pretvara u čestice, odnosno u nas, piše news.artnet

Lo Sono je izašao na prodaju u maju 2021. u italijanskoj aukcijskoj kući Art-Rite. Procena pretprodaje je procenjivala komad između 6.000-9.000 evra, prema AS-u, ali su konkurentni ponuđači povukli cenu na 15.000 evra.

U februaru 2021. umetnik je u Milanu izložio delo "Buda u kontemplaciji", sličnu nevidljivu skulpturu koja je bila obeležena trakom na kaldrmisanom trotoaru.

"Ne vidite je, ali ona postoji; napravljena je od vazduha i duha", objasnio je u videu dokumentujući delo u Milanu.

(Kurir.rs/M.J)

This browser does not support the video element.

"KOLEKCIONARI PRAVE VELIKI PROBLEM PODIZANJEM CENA NA AUKCIJAMA!" Bojić: Dobro je što je slika Paje Jovanovića vraćena u Srbiju  Kurir televizija