"Imala sam 30 kila, u ogledalu sam videla hodajućeg leša" Mini iz Leskovca inovativni lek promenio život: Ovako je pobedila neizlečivu bolest

Kurir Televizija

Već sa godinu i po dana, Mini iz Leskovca diagnostifikovana je cistična fibroza, progresivna neizlečiva bolest pluća, te od tada kreće njena borba.

- Cistična fibroza ne napada samo pluća, ona napada ceo organizam. Međutim, oboljenje je progresivno, pa samim tim kao dete nisam osećala te neke tegobe, osim što sam imala terapiju koja mi je dosta uzimala vremena, i meni kao detetu nije bilo ugodno da to sve sprovodem. Ali kasnije su usledili bolovi i druge dijagnoze kao što je dijabetes, kao što je problem sa želucem sa koji sam tek kasnije zapravo osvestila šta je cistična fibroza - započela je Mini pred kamerama Kurira.

Kurir Televizija 

Zbog svog vedrog duha i pozitivnog stava prema životu, činilo se da u početku nije shvatala težinu problema sa kojim se suočava:

- Ja sam, dakle, cističnu fibrozu smatrala svojim drugom, neko plučno oboljenje koje meni ne može ništa. Međutim, kada je počelo onako da mi lupa jedan šamar, drugi, treći, peti, sećam se, to je bila 2019. godina, kada sam bila u bolnici i kada sam videla da ja više prosto ne osećam tu snagu koju sam osećala nekad. Tada sam prvi put osetila da bolest ipak mene može da slomi i za mene je to bio jako poražavajuć trenutak zato što sedeti u bolnici, znati da možeš da živiš, da želiš da živiš, da voliš sam život, a da opet ne možeš to kvalitetno da uradiš upravo zato što imaš oboljenje kakvo imaš, to je za mene, da kažem, zaista bio koban trenutak u životu.

Godinu dana kasnije, bolest je uveliko uzimala maha:

- 2020. godine, već sam počela da gubim kilograme, ja sam u roku od godinu dana izgubila sigurno dvadesetak kilograma, od devojke koja je imala oko 56-57, došla sam na 30 kila. To je bio moment kada sam sebe u ogledalu prvi put videla bolesnu, bukvalno sam videla hodajućeg leša, i zaista je bilo teško jer sebi ne možete da poverujete da je ovo moguće. Ja nikako nisam mogla da se pomirim sa tim da je mom životu došao kraj. Svakako sam i dalje manifestovala taj novi početak, da će se desiti neko novo podglavlje, jer prosto bilo mi je neverovatno da ja koja sam tek napunila 20 godina, već umrem.

This browser does not support the video element.

Mina iz Leskovca našla lek za neizlečivu bolest  Kurir televizija

Nedugo zatim, počeo je njen novi život, Mina je ovako otkrila lek:


- Trenutak kada sam saznala da postoji lek za moju bolest, to je bilo otkriće vekova. Iz razloga što sam do tada živela s uverenjem da je moj životni vek 25 godina, i to je to. Ne postoji lek, neizlečivo oboljenje, koliko se boriš, toliko i opstaneš, i ja sam se nekako pomirala sa tim. Onda dolazi situacija u trenutku kada sam jako zdravstveno bila loše, da postoji lek. Prvi put u svetu, u istoriji čovečanstva, proizveo se lek za našu bolest pod nazivom Trikafta. Međutim, lek je bio bizarno skup, 30.000 evra na mesečnom nivou. U trenutku kada sam gubila život, država je meni obezbedila lek, spasila mi je život, i od 22. decembra 2021. godine zvanično kreće moje novo podglavlje života.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir.rs

 BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Miljana Kulić Bolnica   Tiktok/@sneska1993