Da li svi bazeni moraju da imaju spasioca bez obzira na dubinu? Slučaj sa Zlatibora otvorio pitanje: Evo šta kaže struka

Shutterstock/Cheryl Casey

Šestogodišnji dečak utopio se u bazenu u poznatom hotelu na Zlatiboru, i to za samo jedan minut! Sve vreme pored bazena bila je i dečakova baba, a menadžer apartamana i vlasnik firme koja se bavi održavanjem bazena su uhapšeni.

Da li su hoteli dužni da imaju spasioce i šta kaže zakon kada je reč o smeštaju sa bazenima istražuje novinarka Tamara Stanković sa sagovornikom dr Georgi Genov.

Kurir/T.Ilić 

- Ovde je konkretno pitanje spasioca, potpisano je do koje dubine bazena ne treba spasioc, ali nisam siguran da li je zakonom propisano da je to zanimanje profesija, kao što je recimo turistički vodič, da bi se regulisalo zakonom. Ovde je bitno da pored te bezbednosti, tu su i kamere, a veoma je bitno da za malu decu postoji nadzor ljudi koji su sa decom. Doduše, kada je veliki broj gostiju, moguće je da dođe do tragedije, za sada postoji samo obuka za spasioce, a o tome će govoriti kolege iz Udruženja spasioca - rekao je Genov.

O ovoj temi za "Puls Srbije" govorio je i Dragan Kerkez iz Udruženja spasilaca na vodi Srbije. Pre nekoliko godina mediji su pisali da našoj zemlji nedostaje veliki broj spasilaca jer odlaze u inostranstvo za boljom zaradom.

- Ovo je tragičan događaj, pa izbacuje stvari koje smo dugo godina gurali pod tepih i zenamirli. To je zona u kojoj je potrebno da svaki bazen, bez obzira na veličinu i dubinu ima spasioca. Svi objekti koji imaju bilo kakav bazen su dužni da se ponašaju po propisanom zakonu, tačno se zna da olimpijski bazen mora da obezbeđuje minimum četiri spasilaca. Isto tako i bazeni koji su manjih dimenzija, neupitno je da postoji minimum jedan spasioc. Neki govore da postoje redari, ali ne vidim zašto bi se oni time bavili - rekao je Kerkez.

This browser does not support the video element.

Da li svi bazeni moraju da imaju spasioca bez obzira na dubinu?  Kurir televizija

Za izdavanje dozvola za rad spasilaca nadležan je Crveni krst Srbije. Za Kurir televiziju pričala je Nevena Živić, sekretar ove organizacije na opštini Stari grad.

- Trebalo bi da se poštuje zakon, odnosno da svako kupalište ima spasioca koji je stručno osposobljen da obavlja taj posao i mi kao referentni centar vršimo to osposobljavanje, a na godišnjem nivou vršimo proveru njihovih znanja kako bi oni tu sezonu mogli da obavljaju kako treba.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir.rs

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Kerkez o utapanju dečaka (6) iz Beograda u hotelskom bazenu  Kurir televizija