Krkobabić: Da li ste plesali sa dunjom?

Emil Vaš

„Prethodne nedelje Vojvodina je bila u znaku Miholjskih susreta - od Šida, preko Kule i Temerina, pa sve do Beočina i nezaobilaznog i jedinstvenog plesa sa dunjom“, poručio je Milan Krkobabić, ministar za brigu o selu, povodom poslednjih u nizu održanih manifestacija širom Srbije.

Tradicionalni ples sa dunjom ponovo je u modi. Ova duhovita igra, gde se parovi trude da, dok plešu, ne ispuste dunju koju drže čelima, nekada je bila najzabavniji deo druženja. Pobednik je par koji najduže izdrži na podijumu, a da dunja ne padne. Ovaj ples vratio se među mlade i bio „zvezda“ susreta u Beočin selu, a brojni takmičari bili su i mališani.
„Prošle godine smo supruga Marija i ja osvojili drugo mesto, a ovoga puta smo pobedili i bilo je jako zabavno“, kaže nam Goran Janjić i dodaje da igranje sa dunjom uvek izmami najviše aplauza i osmeha, kao i da je tajna u usklađenosti ritma.

Druženje beočinskih sela proteklo je i uz tradicionalnu pripremu sača, nastup KUD-ova, horova i seoskih sportskih igara.

Protekle nedelje Miholjski susreti sela održani su u Višnjićevu kod Šida, uz sportska i kulturna takmičenja, gastronomske specijalitete i izložbu posvećenu Filipu Višnjiću po kome selo nosi ime. U Temerinu su nastupali lokalni bendovi, mališani skakali u džaku, nadvlačili konopac, a svi zajedno i stari i mladi, oprobali su se u vezu i štrikanju.
U multikulturalnoj Kuli svi stanovnici Ruskog Krstura - Srbi, Rusini, Mađari, Slovaci i Ukrajinci kao i njihovi gosti imali su deo svog programa, a posetioci su uživali uz kapušnjike - tradicionalne lepinjice sa kupusom. U Ljigu ni kiša nije omela odmeravanje snaga u sportu i igranje kola.
Prethodne sedmice nadmetala su se, družila i veselila i sela Žitorađe, Arilja, Medveđe, Bele Crkve, Aleksinca, Niša, Rekovca, Boljevca i Lekovca.

Za susrete predstojećeg vikenda Niš najavljuje prelo i najbolji gulaš, Boljevac proglašava pobednike čobanskih igara, a Požega predstavlja zdravičare, aforističare i besednike. Smederevo bira najlepši par u nošnji, u Pećincima se služi „kolač na kukuruzovini“, Sečanj priprema etno bazar, a Sremska Mitrovica defile fijakera. u Subotici će svirati tamburaši, a Opovo zove na mirisne štrudle.