NASILNICA (21) OSTAJE IZA REŠETAKA! Rožajka tukla muža staklenom vazom, policajca nogom, a potom i napravila haos u stanici: Evo koje povrede imaju muškarci

Shutterstock

Osumnjičena da je 20. septembra pretukla svog nevenčanog bivšeg supruga M.U., napala je policajca M.Đ. a nakon što je privedena i prekršila inventar u Odeljenju obezbeđenja Rožaj, Rožajka E. L. ostaće u pritvoru zbog bojazni da bi, ukoliko bude puštena na slobodu, mogla ponoviti krivično delo ili uticati na svedoka.

Tu odluku donelo je veće Višeg suda u Bjelopolju kojim je predsedavao sudija Milan Smolović, u kome su bili i sudije Milan Rajković i Dragan Dašić. Sudije tog suda su odlučivale nakon što su primile žalbu branioca 21-godišnjakinje, na rešenje Osnovnog suda u Rožajama, kojim joj je 22. septembra određen pritvor do 30 dana.

Žena stara 21 godinu osumnjičena je da je izvršila krivična dela — nasilje u porodici ili porodičnoj zajednici, napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti, uništavanje i oštećenje tuđe stvari.

Sudije Smolović, Rajković i Dašić ocenili su da je žalba branioca osumnjičenog neosnovana:

- Budući da postoje razlozi za određivanje pritvora osumnjičenom, na osnovu pritvora iz čl. 448 st. 1 bod. 2. i 3. ZKP - stoji u njihovoj odluci.

Brutalno pretukla supruga, pa napala policajca

Navode da je tačan zaključak istražnog sudije da postoji osnovana sumnja da je osumnjičena 20. septembra oko 12.30 časova u porodičnoj kući u Rožajama lako fizički povredila bivšeg vanbračnog supruga M. U. iz Rožaja:

- Udarajući ga staklenom vazom u predelu glave i lica, nanevši mu lake telesne povrede u vidu površne rane u obliku slova "L" iznad levog uva, na gornjem delu glave dužine 3 cm, hematom veličine 3x3 cm, u predelu ispod levog oka i površinske ogrebotine dužine 1 do 2 cm u predelu vrata i ušiju - navodi se u saopštenju. 

Ona je optužena da je istog dana, dvadesetak minuta kasnije, na autobuskoj stanici u Rožajama napala službeno lice u vršenju službene dužnosti:

- I to službenika Policijske uprave OB Rožaje M.Đ. iz Rožaja, koja je obavljala poslove javne bezbednosti, udarivši ga nogom u predelu nogu i rukama povukla u predelu grudnog koša.

Sumnja se da je treće krivično delo počinila pet sati kasnije, u policijskoj stanici u Rožaju.

- Takođe, istog dana oko 17.40 časova, u prostorijama za zadržavanje Policijske uprave OB Rožaje oštetila je tuđe stvari u vlasništvu države Crne Gore – Uprave OB Rožaje i to drveni krevet, interfon, rešetka za ventilaciju na vratima i zid pored ulaznih vrata - dodaje se. 

Shutterstock 

Sudije Višeg suda navode da postoji osnovana sumnja da je E. L. izvršila ova krivična dela, koja proizilazi iz krivične prijave i priloženih dokaza, kao i odbrane osumnjičene koju je dala na saslušanju, pred nadležnim tužilaštvo.

- Izložena osnovana sumnja koja proizilazi iz spisa predmeta je osnovni zakonski preduslov za određivanje pritvora osumnjičenom. S tim u vezi, treba istaći da u ovoj fazi postupka, kada sud odlučuje samo o žalbi na rešenje o pritvoru, dokaze ocenjuje do nivoa osnovane sumnje, vodeći računa o pretpostavci nevinosti, a da li je osumnjičena izvršila krivično delo koje joj se stavlja na teret teret može utvrditi samo pretresno veće, uz primenu procesnog načela kontradiktornosti - navodi se u odluci bjelovačkih sudija.

To bi moglo uticati na svedoka

Veće bjelopoljskog Višeg suda ocenilo je da istražni sudija pri donošenju rešenja o određivanju pritvora E.L., nije učinio nikakve nepravilnosti koje bi dovele u sumnju zakonitost prvostepenog rešenja, na šta je isticano u žalbi v. branilac osumnjičenog.

- Pobijanim rešenjem osumnjičenom je određen pritvor na osnovu čl. 448 st. 1 bod. 2. i 3. ZKP, odnosno zbog postojanja okolnosti koje ukazuju da će osumnjičena ponoviti krivično delo, ili da će boravkom na slobodi ometati vođenje krivičnog postupka uticajem na svedoke F.K., N.M. i M.N. - dodaje se. 

Takođe navode da je istražni sudija pravilno doneo odluku kada je osumnjičenom odredio pritvor na osnovu pritvora iz čl. 448 st. 1 bod. 2 ZKP.

- S obzirom da su odnosi između osumnjičene i oštećene, njenog bivšeg vanbračnog supruga M.U., narušeni u dužem vremenskom periodu, što proizilazi iz spisa predmeta, ovo, uzimajući u obzir sve okolnosti konkretnog slučaju, opravdava određivanje pritvora po osnovu pritvora iz čl. 448 st. 1 bod. 2 ZKP, u ovoj fazi postupka, jer postoji realna opasnost da će osumnjičena ukoliko bude puštena na slobodu ponoviti krivično delo - navode sudije Višeg suda.

Takođe su ocenili da je osumnjičenom pritvor opravdan zbog opasnosti od uticaja na svedoka F.K., koji nije saslušan u istražnom postupku.

- Ovo veeće je mišljenja da ne postoji opasnost od uticaja na svjedoke N.M. i M.N., jer se radi o istim policijskim službenicima, pa nije logično da oštećeni na njih može vršiti bilo kakav uticaj u pravcu sadržine njihovog iskaza, iako ih je potrebno saslušati i u budućem postupku, ali navedeno svakako ne utiče na pravilnost i zakonitost pobijane odluke prvostepenog suda - navodi se u odluci.

Kurir.rs/Vijesti