STANJE U FUDBALSKOM KLUBU KVARI RADOST GROBARA: Na današnji dan pre 79 godina osnovan je Partizan!

Na današnji dan pre tačno 79 godina osnovano je Jugoslovensko sportsko društvo Partizan.

Starsport

Najveću radost navijačima Partizana za 76 godina postojanja doneli su fudbaleri, košarkaši i vaterpolisti.

Crno-beli se zajedno sa navijačima danas prisećaju početaka i uspeha, kojih je bilo mnogo.

Tog 4. oktobra pre 79 godina najpre je formiran fudbalski klub, koji danas prolazi kroz težak period, a istog dana svetu su predstavljene i sekcije za košarku, odbojku, šah i atletiku. U prvoj utakmici u istoriji kluba fudbaleri Partizana su 6. oktobra pobedili reprezentaciju Zemuna rezultatom 4:2, a strelac prvog gola bio je Florijan Matekalo.

Prvih pet godina postojanja Partizan je bio oslonjen na Jugoslovensku armiju, bio je sekcija pri njenom Centralnom domu (CDJA). Od 1950. je samostalan klub u okviru Jugoslovenskog sportskog društva i od tada fudbalski klub ima potpunu samostalnost u sportsko-takmičarskom, organizacionom i materijalnom domenu.

Pored brojnih uspeha na nivou čitavog sportskog društva, fudbal, košarka i vaterpolo su se tokom godina pokazali kao sportovi u kojima je Partizan imao najviše uspeha i u kojima je Partizan bio uspešan i u evropskim takmičenjima.

Fudbaleri će zauvek ostati upisani u istoriji jer su protiv Sportinga (3:3) 1955. godine odigrali prvu utakmicu u istoriji Kupa šampiona, košarkaši su pod vođstvom Željka Obradovića 1992. pokorili Evropu, dok su vaterpolisti učinili istu stvar čak sedam puta.

Starsport 

Veličina na svetskom nivou

Sa 27 klubova u 24 sporta JSD Partizan spada u red najvećih sportskih društva u svetu, ali i najuspešnijih sudeći po rezultatima i ostvarenjima u domaćim i evropskim takmičenjima, kao i broju vrhunskih sportista koji su u Partizanu počeli da grade karijeru, a kasnije stigli do velikih rezultata i uspeha.

Omladinska škola - ponos sportskog društva

Dugo je omladinska škola Partizana bila druga na svetu, iza Ajaksa, po broju igrača u najjačim evropskim ligama, međutim, nedavno je današnji slavljenik prestigao Holanđane. Prema istraživanju iz 2020. godine, Partizan je imao 85 igrača koji su učili fudbal u crno-beloj školi, dok je Ajaks ostao drugi sa 77 takvih fudbalera.

 Bonus video:

This browser does not support the video element.

Karlik Džouns pred KK Partizan - Baskonija  Mondo/Tijana Jevtić