SRPSKA POLITIKA JE PROSPERITET ZA SVE! Brnabić za Kurir TV: Predsednik Vučić se lično izborio za ZSO, neće prisustvovati sednici o litijumu

Jaka Srbija je dobra za čitav region, naglasila je Ana Brnabić.

Kurir Televizija

Predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić gost je jutarnjeg programa "Redakcija" na Kurir televiziji.

Ana Brnabić govori ovoga jutra, između ostalog, o pritisku na Srbe na KiM koji vremenom postaju sve intenzivniji - napadi, pretnje, zastrašivanja...

U Skupštini Srbije juče je, podsetimo, na poziv Ane Brnabić, održan Kolegijum kome su prisustvovali šefovi poslaničkih grupa i predstavnici svih stranaka u parlamentu, a za ponedeljak je zakazana sednica Skupštine o iskopavanju litijuma.

O ovim i svim drugim važnim temama za Kurir televiziju govori predsednica Narodne skupštine Srbije Ana Brnabić. 

Uživo
9:37

O slučaju braće Rajić i napadima na novinarku Kurira 

- To je apsolutno tema koja je usko vezana i sa ovom prethodnom temom litijuma. Kada pričamo o nadrilekarstvu, širenju panike, ljudima koji daju izjave ili savete koji su izuzetno važni po život ljudi, ali nikakve veze nemaju sa tom strukom, dakle i to je ta borba. Borba protiv širenja panike, lažnih informacija, nadrilekarstva. Ja ću opet to povezati sa litijumom. Dakle, vi imate na protestima protiv litijuma, koje podržava opozicija, na koje ide opozicija, na koje čak podržava i ide i govori udruženje kao što je Proglas, koje bi trebalo da bude kao elita našeg društva, vi imate ljude koji pričaju, recimo agronom koji priča o tome da će se deca rađati sa anomalijama. To vam je isto to. Ali to podržava opozicija, to podržava jedan Proglas. Dakle, imate širenje lažnih vesti, širenje panike, uzbunjivanje narodu od strane ljudi koji pričaju o najozbiljnijim stvarima, koji nikakve veze sa tim stvarima nemaju. I čitavo društvo sluša to i tapše. I ima jako mali broj pojedinaca i svaka čast vama i vašoj novinarki koji imaju hrabrosti i ličnog integriteta da ustanu i da kažu, e, ljudi, to nije tako. Ljudi, vi razumete da je to laž. Vi razumete da koliko god to možda ide na vašu političku vodenicu, da se igrate vatrom, da će sutra nadrilekarstvo i kakvi god ludaci odlučivati o našim sudbinama. Zato što je vama u redu da vas oni dovedu na vlast. Vi razumete da je to tako. Dakle, mi imamo profesorku makroekonomije koja priča o tome da će ovaj projekat, Jadar, da prouzrokuje sumporne kiše koje će sve da nas pobiju. Nakon kojih čitava teritorija Republike Srbije neće više biti, kvalitet zemlje neće biti ni za grobinu. Profesor makroekonomije. Zamišljate. I to prenosi čitav niz medija.

- I niko je ne pitao, čekajte, ali kako vi to znate? Vi ste profesor makroekonomije. Kako vi to znate? I čekajte, izvinite, ako će biti te sumporne kiše? Pa zašto se ne bune države i članice EU sa kojima se mi graničimo? Zašto se ne buni Hrvatska? Pa pre će stići do Hrvatske od Loznice, nego što će stići do Beograda, te sumporne kiše. A kako se oni ne bune protiv toga? Jel' vi mislite da je to realno? A kako se Mađarska ne buni protiv toga? Da će taj oblak koji nosi sumpornu kišu kao fliper ići ovako između granica Srbije i neće nikad preći na teritoriju EU? Pa da li ste normalni? To je tako. Ali je velika hrabrost i zaista za veliko poštovanje vašoj redakciji i vašoj novinarki što se bore protiv takvih stvari. Zato što svako sa ličnim integritetom mora da stane i kaže takve stvari su gluposti. Ali nisu takve stvari samo gluposti. Te stvari su izuzetno opasne.

- Sada ću vam dati još jedan primer koliko su te stvari opasne ako se tiču opet ove litijumske debate. A to je da je udruženje SEOS koje je i učestvovalo protestima ispred Skupštine i svim ostalim protestima 10. avgusta govorilo zajedno sa Proglasom na tom protestu protiv istraživanja i iskopavanja litijuma i bora je krenulo u jednu hajku protiv naših geologa. I tokom juna su fizički izbacivali geologe naše iz Geološkog zavoda Srbije, dakle naše koji rade za državu, koji su istraživali podzemne vode kako bi videli da li ima još nekih vodovodnih izvorišta. I rekli ne možda više geolozi pa na kraju krajeva kada je bio u ponedeljak ispred Skupštine smo čuli nemojte geolozi više da se šale da nešto istražuju. Bez geologije i napadima, fizičkim napadima na našu geologiju mi nemamo više nijedan put, nijedan auto-put, nijednu kuću, nijednu sanaciju nijednog klizišta. Vi razumete koliko daleko ide to? 

Ko treba da reaguje?

- Moraju nadležne institucije, dakle pre svega tužilaštvo, a onda sudstvo, ali u ovom slučaju je zaista jako dobro i jako pohvalno što su reagovali i ministri, i to resorni ministar telekomunikacija i informisanja, kao i ministar zdravstva. Videla sam i ministra Huseina Memića koji je fenomenalno, jako hrabar, zaista sa velikim ličnim integritetom vodi tu borbu i koristi, na kraju krajeva, i svoju ministarsku funkciju van svog resora za jednu pohvalnu borbu za decu u širom Srbiji.

9:20

Skupština o litijumu

- Očekujem jednu zanimljivu sednicu, dobru debatu. Ima u tom predlogu zakona više desetina otvorenih pitanja, na koja, svakako, vladajuća većina u parlamentu želi da čuje odgovore od pregovarača koja priča u ime čitave opozicije. Stavili su u obrazloženju da je u pitanju desetak rudnika, od Jadra, preko Valjeva, Čačka, Jagodine, do Vranja. U životu nisam čula da je neko tražio prava za istraživanja tamo. Odakle njima tako proverena informacija da je zaslužila da se nađe u predlogu zakona koji su oni uputili da se nađe u skupštinu. Kada su citirali mišljenja struke o litijumu našlo se i mišljenje jednog ginekologa. Kako je relevantno šta jedan ginekolog, uz dužno poštovanje, misli o litijumu. Ali se nije našlo miljenje nijednog profesora sa rudarsko-geološkog fakulteta. Potpisali su predlog zakona gde stoji da je rudna renta tri odsto, a stoji pet odsto. Da li je moguće da njihova najvažnija stvar u političkom delovanju, da ne znaju da je rudna renta pet odsto. Nije ta rudna renta pet odsto od 2013. već od 2006. godine. Zamislite od 2006. godine, da svi ti narodni poslanici nisu mogli da isprate ili ih nije zanimalo koliko je rudna renta.

Kurir Televizija 

- Ono što je zanimljivo je što, sada imate model kako mora da se piše predlog zakona i da uputi skupštini, imate uvek pitanje da li i koliko je potrebno novca da se izdvoji u budžetu Srbije za implementaciju eventualno tog zakona ako ga usvoji skupština. Oni su stavili samo jednu rečenicu da nije potreban novac. Svi mi, laici, da kažemo usvojite predlog zakona, zabranite istraživanja ili eksploataciju litijuma i bora, ali 20 godina ranije su ti koji predlažu ovaj zakon za zabranu istraživanja dali istražna prava za istraživanje litijuma i bora. U odnosu na ta istražna prava, neko je uložio neka finansijska sredstva, i 20 godina kasnije se predomislite, zabranite i mislite da te kompanije, koje su pre 20 godine kojima ste dali ta prava, isti pojedinci, iste stranke, da neće da traže od Srbije nadoknadu štete. Nadoknadu onoga što je uloženo. Naša opozicija misli da neće. Ovo bi verovatno bio jedan od najskupljih zakona koji je ikada donela Narodna skupština. Rekli su, pa znate nismo mi protiv napretka, citiram, što znači da vide da je ovo napredak, da je istaživanje litijuma i bora i eventualna eksploatacija, zavisi od procene studija, oni kažu da je to napredak. Kada oni dođu na vlast, sve može.

Brnabić je rekla i da predsednik Vučić neće prisustvovati sednici o litijumu.

- Neće predsednik Vučić biti prisutan na sednici, nisam uputila poziv predsedniku. Opozicija ne želi da bude prisutan. Ovlašćeni predlagač Danijela Nestorović ispred čitave opozicije, rekla je da nema potrebe i ne bi imalo smisla da predsednik Vučić dolazi, rekli su da je to suprotno ustavu, pa da dođe i sedi na balkonu, da im ne odgovara. Oni ne žele da suoče argumente sa predsednikom Vučićem. Oni očigledno ne žele da ukrste argumente, legitimno. Lično mislim da bi bilo sramotno pozvati predsednika u skupštinu za jedan ovakav predlog zakona koji je blamantan, koji iznosi neistine, lažne informacije, to bi bio dodatni nivo sramote da u to umešamo i predsednika Srbije. Biće ministarka Dubravka Đedović Handanović, nadam se i očekujem od opozicije da se uključi i čujemo sve što imaju da kažu, da i građani čuju pa da građani odluče i vide na čijoj su strani argumenti, ko se služi argumentima a ko informacijama iz "trećeg oka" i "zone sumraka". 

Prokomentarisala je Ana Brnabić i najave opozicije da će biti protesta ukoliko se zakon ne prihvati.

- Koliko njima nije stalo do životne sredine videće se tokom ove debate, zato je jedva čekam. VIdeće građani da oni nemaju nameru da se bave zaštitom životne sredine. Postoji jedna stvar u tom predlogu koja pokazuje da njih baš briga za životnu sredinu, da je to njihova politička platforma, a to ćete saznati u ponedeljak. Stavili su nam svima, kao na dlanu, da ih ne zanima životna sredina i to su potpisali. Ovo što već najavljuju proteste, pokazuju kako gledaju parlamentarizam. Nije važno šta je u Skupštini, a oni su se vratili na predpolitičko društvo gde ne postoji Skupština, ako nemaju većinu oni idu na ulicu. Predlože zakon, ako ne uradite ono što kažu, bez obzira što nemaju većinu, oni će da maltretiraju građane. Koliko god teška i mučna debata bila, dobra stvar je što pokazuje političke kapacitete, demokratske kapacitete, nepoštovanje skupštine i parlamenta jer ako im se to ne sviđa idu u bornu na ulicu. 

9:18

O sinhronizovanim napadima na Srbiju

- Dobro, nažalost, to je trend. Čitav niz godina, to je ta sinhronizacija između Prištine, Sarajeva i Zagreba. Ja mislim generalno da je to loše, zato što je naša državna politika, pa od 2014. godine kada je Aleksandar Vučić postao premijer, pa onda kasno 2017. kada je on postao predsednik, pa dok sam ja bila premijer danas kada je Miloš Vučević premijer. Naša politika je mir i stabilnost, prosperitet za sve. Naša politika je otvoreni Balkan. Naša politika je da mi bez rešavanja svih otvorenih pitanja dialogom ne možemo da očekujemo da možemo kao ozbiljni i odgovorni političari da stvorimo drugačiju budućnost za generacije koje dolaze posle nas. Drugačije od one kakva nam je bila prošlost. Ali ono što mi se čini da je politika negde, nažalost, zvaničnog Sarajeva, a što je u suprotnosti sa Dejtonskim mirovnim sporazumom i Prištine jeste destabilizacija i stalne optužbe na račun Srbije, a koja, kada pogledate šta Srbija radi, gradi iz dva pravca auto-put, recimo, do Sarajeva da bi se bolje povezali, da bi imali lakši protok robe, da bi ljudi bili i fizički nekako, zahvaljujući tom auto-putu, jedni drugima bliži. Gradimo i auto-put mira koji je jedan od prioritetnih projekata Evropske unije. To je od Niša preko Prištine, Tirane do Luke Drač. To takođe gradimo. Povezujemo se na različite načine i naša vizija je da je Balkan stabilan i prosperitetan.

This browser does not support the video element.

ĐUKANOVIĆ JE OPSEDNUT SRBIJOM Brnabić za Kurir TV: Ta frustriranost i osećaj niže vrednosti kod Mila i DPS je izgleda sve više prisutan  Kurir televizija

Prokomentarisala je predsednica Narodne skupštine i slavlje Mila Đukanovića.

- A i iz Crne Gore na slavlju se čuje, ne može nam niko ništa, jači smo od Srbije. Meni je to bilo zanimljivo iz nekog drugog ugla. To je meni pokazalo iskompleksiranost Mila Đukanovića i DPS-a. Zašto bi neko na svom bilo kakvom slavlju, a ovo je bilo slavlje za pobedu u jednoj lokalnoj samoupravi, u bilo kakvom slavlju sebe poredio sa nekim drugim. Dakle, u tim trenucima oni su i dalje opsednuti Srbijom. Zamislite vi da neka Srpska napredna stranka pobedi u jednoj lokalnoj samoupravi i peva ne može nam niko ništa, jači smo od Crne Gore. To bi bilo prilično sumanutno, prilično smešno. Pa onda vi vidite, dobro, ta frustriranost i osećaj niže vrednosti je tamo kod Mila i DPS-a sve prisutno. Ali ne bi tako trebalo da bude, zato što, opet, rekla sam, jaka Srbija je dobra i za Crnu Goru. Jaka Srbija je dobra za čitav region. Zato što je više ovde radnih mesta, što je ovde više kvalitetnih investicija, što je više ovde domaćih investitora, pa to bolje po čitav region, jer će biti i tamo više radnih mesta, tamo će biti veća zaposlenost. Sve više će investicija biti ovde, pa na kraju krajeva i odavde će se prilivati na čitav region.

9:06

O situaciji na KiM

- Izuzetna intenzivna diplomatska aktivnost predsednika Vučića i premijera Vučevića da se ukaže čitavoj međunarodnoj zajednici na katastrofalan položaj Srba na KiM. Dolazi desetogodišnjica Berlinskog procesa, žele da ožive CEFTU koja je blokirana više od pet godina zbog opstrukcija koje dolaze iz Prištine. Ako Priština ne promeni odnos o zabrani ulaska robe iz Srbije na KiM da će biti isključeni iz CEFTE. Ono što Kurti radi, on koristi međuprostor, kada nakon izbora za evropske institucije, kada ne postoje formirana EK, u novembru su izbori u SAD, koristi taj međuprostor da izazove sukobe na KiM. Čini se da su ga svi prozreli u tome da ne mari za vladavinu prava, za osnovna ljudska prava za Srbe ne mari i da mu je jedini cilj etničko čisto Kosovo. To su sada svi videli, užasno je teška situacija za naš narod na KiM. Vučić je predstavio set mera, Vlada će to usvojiti kao predlog, verujem da ćemo do kraja oktobra imati tu raspravu i set mera koji će dodatno pomoći. 

- Do sada, pre svega mislim na prethodni saziv, i onom pre toga kada je na mom mestu bio Ivica Dačić, mi nikada po pitanju KiM nismo uspeli da postignemo konsenzus, što je i ogledalo današnje opozicije. Kada su pozivali Vučića u skupštinu bilo je i napada na njega u istoj toj skupštini, a u Prištini su to slavili. Da li će se tako nastaviti, zavisi od opozicije, a mi od te teme nećemo bežati.

Šta može da se očekuje u narednom periodu od Kurtija? 

-  Pa maksimalna moguća eskalacija tenzija. Mislim da Kurt ima praktično dva cilja. Jedno je etnički čista teritorija Kosova i Metohije pod privremenom vlašću privremenih institucija u Prištini, izbacivanje svih Srba, ali i nealbanaca takođe, svih drugih nealbanaca sa teritorije Kosova i Metohije. To je prvi cilj. Drugi cilj je da pokuša da izazove sukobe kako bi praktično ostao na vlasti u privremenim institucijama. Činjenica je da će ipak morati da se suoči sa tim da u jednom trenutku mora da primeni taj briselski sporazum i da osnuje zajednicu srpskih opština u skladu sa tim briselskim sporazumom i tu mi vidimo da je ono što je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić stavio u Briselski sporazum, tu ZSO za koju se on lično izborio, da se mi za to hvatamo, a da Priština od toga beži kao đavo od krsta, ali čini mi se da nema druge. Kada se formira nova EK i nakon predsedničkih izbora u SD, mislim da je ta tema tema koju on ne može da izbegne. S druge strane, on i nema, nažalost, nikakvu drugu viziju, niti bilo šta drugo da ponudi Albancima na Kosovu i Metohiji, nikakav ekonomski rast, nikakva radna mesta, nikakav prosperitet, dakle nikakvu viziju, ideju da se živi mirno i stabilno i da se dijalogom pokuša doći do nekakvog održivog rešenja koje će čuvati mir, on takvu viziju nema.