OPOZICIJA NE ŽELI DA VUČIĆ BUDE PRISUTAN NA SEDNICI O LITIJUMU Brnabić za Kurir TV: Oni ne žele legitimno da ukrste argumente sa predsednikom Srbije

Bilo bi sramotno pozvati predsednika u Skupštinu za jedan ovakav predlog zakona koji je blamantan, koji iznosi neistine, lažne informacije, to bi bio dodatni nivo sramote da u to umešamo i predsednika Srbije, rekla je Ana Brnabić.

Kurir Televizija

Predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić bila je gost jutarnjeg programa "Redakcija" na Kurir televiziji gde je govorila i o predstojećoj sednici o litijumu koja je zakazana za ponedeljak.

 - Očekujem jednu zanimljivu sednicu, dobru debatu. Ima u tom predlogu zakona više desetina otvorenih pitanja, na koja, svakako, vladajuća većina u parlamentu želi da čuje odgovore od pregovarača Danijele Nestorović, koja priča u ime čitave opozicije. Stavili su u obrazloženju da je u pitanju desetak rudnika, od Jadra, preko Valjeva, Čačka, Jagodine, do Vranja. U životu nisam čula da je neko tražio prava za istraživanja tamo. Odakle njima tako proverena informacija da je zaslužila da se nađe u predlogu zakona koji su oni uputili da se nađe u skupštini. Kada su citirali mišljenja struke o litijumu našlo se i mišljenje jednog ginekologa. Kako je relevantno šta jedan ginekolog, uz dužno poštovanje, misli o litijumu. Ali se nije našlo miljenje nijednog profesora sa rudarsko-geološkog fakulteta. Potpisali su predlog zakona gde stoji da je rudna renta tri odsto, a stoji pet odsto. Da li je moguće da njihova najvažnija stvar u političkom delovanju, da ne znaju da je rudna renta pet odsto. Nije ta rudna renta pet odsto od 2013. već od 2006. godine. Zamislite od 2006. godine, da svi ti narodni poslanici nisu mogli da isprate ili ih nije zanimalo koliko je rudna renta.

- Ono što je zanimljivo je što, sada imate model kako mora da se piše predlog zakona i da uputi skupštini, imate uvek pitanje da li i koliko je potrebno novca da se izdvoji u budžetu Srbije za implementaciju eventualno tog zakona ako ga usvoji skupština. Oni su stavili samo jednu rečenicu da nije potreban novac. Svi mi, laici, da kažemo, usvojite predlog zakona, zabranite istraživanja ili eksploataciju litijuma i bora, ali 20 godina ranije su ti koji predlažu ovaj zakon za zabranu istraživanja dali istražna prava za istraživanje litijuma i bora. U odnosu na ta istražna prava, neko je uložio neka finansijska sredstva, i 20 godina kasnije se predomislite, zabranite i mislite da te kompanije, koje su pre 20 godine kojima ste dali ta prava, isti pojedinci, iste stranke, da neće da traže od Srbije nadoknadu štete. Nadoknadu onoga što je uloženo. Naša opozicija misli da neće. Ovo bi verovatno bio jedan od najskupljih zakona koji je ikada donela Narodna skupština. Rekli su, pa znate nismo mi protiv napretka, citiram, što znači da vide da je ovo napredak, da je istaživanje litijuma i bora i eventualna eksploatacija, zavisi od procene studija, oni kažu da je to napredak. 

Brnabić je rekla i da predsednik Vučić neće prisustvovati sednici o litijumu.

- Neće predsednik Vučić biti prisutan na Sednici, nisam uputila poziv predsedniku. Opozicija ne želi da bude prisutan. Ovlašćeni predlagač Danijela Nestorović ispred čitave opozicije, rekla je da nema potrebe i ne bi imalo smisla da predsednik Vučić dolazi, rekli su da je to suprotno ustavu, pa da dođe i sedi na balkonu, da im ne odgovara. Oni ne žele da suoče argumente sa predsednikom Vučićem. Oni očigledno to ne žele da ukrste argumente, legitimno. Neće biti predsednik. Lično mislim da bi bilo sramotno pozvati predsednika u Skupštinu za jedan ovakav predlog zakona koji je blamantan, koji iznosi neistine, lažne informacije, to bi bio dodatni nivo sramote da u to umešamo i predsednika Srbije. Biće ministarka Dubravka Đedović Handanović, nadam se i očekujem od opozicije da se uključi i čujemo sve što imaju da kažu, da i građani čuju pa da građani odluče i vide na čijoj su strani argumenti, ko se služi argumentima a ko informacijama iz "trećeg oka" i "zone sumraka".

Prokomentarisala je Ana Brnabić i najave opozicije da će biti protesta ukoliko se zakon ne prihvati.

- Koliko njima nije stalo do životne sredine videće se tokom ove debate, zato je jedva čekam. VIdeće građani da oni nemaju nameru da se bave zaštitom životne sredine. Postoji jedna stvar u tom predlogu koja pokazuje da njih baš briga za životnu sredinu, da je to njihova politička platforma, a to ćete saznati u ponedeljak. Stavili su nam svima, kao na dlanu, da ih ne zanima životna sredina i to su potpisali. Ovo što već najavljuju proteste, pokazuju kako gledaju parlamentarizam. Nije važno šta je u Skupštini, a oni su se vratili na predpolitičko društvo gde ne postoji Skupština, ako nemaju većinu oni idu na ulicu. Predlože zakon, ako ne uradite ono što kažu, bez obzira što nemaju većinu, oni će da maltretiraju građane. Koliko god teška i mučna debata bila, dobra stvar je što pokazuje političke kapacitete, demokratske kapacitete, nepoštovanje skupštine i parlamenta jer ako im se to ne sviđa idu u bornu na ulicu.