OBOLELIMA OD KJU VIRUSA PRETI HEPATITIS! Očekuje se porast broja zaraženih u Crnoj Gori

Kju virus se širi Crnom Gorom

Shutterstock

Institut za javno zdravlje Crne Gore saopštio je da ako se kju virus adekvatno ne leči može doći do ozbiljnijih oboljenja poput hepatitisa (upale jetre) i pneumonije (upale pluća).

U toj zemlji do 2. oktobra registrovano 17 slučajeva obolevanja od kju groznice, koju na čoveka prenose zaražene krave, i za sada su svi stabilno, ali moraju da budu u stalnim kontaktima sa lekarima kako ne bi došlo do komplikacija.

- Mnoge zaražene osobe nemaju simptome, ili imaju samo blage simptome, koji najčešće uključuju povišenu temperaturu praćenu groznicom, znojenjem, jakim glavoboljama, bolovima u mišićima. Kod nekih pacijenata mogu da se razviju i dodatne komplikacije, kao što su hepatitis (upala jetre) ili pneumonija (infekcija pluća). Manje od pet odsto ljudi razvije hroničnu infekciju, što može uzrokovati niz zdravstvenih problema, uključujući srčane probleme - najčešće kod trudnica, osoba sa oslabljenim imunološkim sistemom ili sa prethodnim srčanim problemima. Trenutno niko od pacijenata ne zahteva bolničko lečenje. Može se očekivati porast zaraženih, ali ne u velikom broju - rekli su za "Dan" iz Instituta za javno zdravlje.

(Kurir.rs/Dan)